WP: Venäjän ulkopolitiikan salainen dokumentti on vuotanut – "tulevaisuuden maailmanjärjestys"

Yhdysvaltalaislehti Washington Post on saanut käsiinsä Venäjän salaisen dokumentin, joka on lisäys maan viralliseen ja julkiseen ulkopolitiikkaan.

Dokumentissa Venäjän ulkoministeriö muun muassa vaatii "hyökkäävää tiedotuskampanjaa" niin sanottua "epäystävällisten maiden koalitiota" vastaan. Keinovalikoimaan kuuluvat myös esimerkiksi sotilaallis-poliittiset ja taloudelliset toimet.

Venäjä katsoo Yhdysvaltojen johtavan epäystävällisten valtioiden koalitiota. 

Dokumentin perusteella Venäjä katsoo, että Ukrainan sodan lopputulos tulee "suurelta osin määrittämään tulevaisuuden maailmanjärjestyksen".

Washington Post kertoo saaneensa Venäjän ulkopoliittista strategiaa käsittelevän dokumentin eurooppalaiselta tiedustelupalvelulta.

Venäjä katsoo, että on tärkeää kehittää keinoja, joiden avulla se voi löytää epäystävällisten valtioiden "ulko- ja sisäpoliittisia haavoittuvuuksia".

Post kertoi aiempien dokumenttien perusteella Venäjän käyvän hybridisotaa Yhdysvaltoja ja muita länsimaita vastaan. Dokumentin sisältö eroaa merkittävästi Venäjän julkisesta ulkopoliittisesta linjasta. Siinä Venäjä muun muassa toteaa, ettei se pidä itseään lännen vihollisena.

Viekö Putin Venäjää kohti sekasortoa ja jopa sisällissotaa? 9:46

Viekö Putin Venäjää kohti sekasortoa ja jopa sisällissotaa?

Uhka "lännen hegemonialle"

Dokumentin perusteella Venäjän propagandan tarkoituksena on kaupitella länsimaille eristäytyvää ja äärimmäistä politiikkaa, Post kirjoittaa. Käytännössä Venäjä pyrkii siis vähentämään länsimaiden keskinäistä yhteistyötä ja eittämättä myös näiden tukea Ukrainalle.

Washington Postin mukaan sen käsiinsä saamassa salaisessa dokumentissa käytetään paljon "kovempaa ja tylpempää" kieltä kuin Venäjän ulkopolitiikkaa käsittelevissä julkisissa dokumenteissa.

Dokumentissa Venäjä katsoo, että epäystävällisten valtioiden koalitio pyrkii heikentämään sitä, koska se on uhka "lännen hegemonialle". 

Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan Washington Postin mukaan, ettei se kommentoi ministeriön sisäisten dokumenttien olemassaoloa tai olemattomuutta.

Kuinka paljon Venäjä oikeasti harrastaa gps-häirintää? 4:38

Kuinka paljon Venäjä oikeasti harrastaa gps-häirintää?

Lue myös:

    Uusimmat