Ukrainan sodan tapahtumat 19. heinäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 19. heinäkuuta.

 • Venäjä on iskenyt Kramatorskin keskustaan
 • Suomi lähettää mittauslaitteita Tshernobylin alueelle
 • Brittitiedustelu: Venäjän vaikeudet jatkaa hyökkäystä tehokkaasti pahenevat
 • Ukraina on irtisanonut 28 turvallisuuspalvelun työntekijää
 • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
 • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Keskiviikon 20. heinäkuuta seuranta löytyy täältä.

23.48: Medvedev: Rauha syntyy Moskovan ehdoilla

Venäjän turvallisuusviranomaisen mukaan rauha syntyisi Moskovan ehdoilla, sillä Venäjän joukot iskevät ohjuksilla kohteisiin eri puolilla maata, vaikka niiden maahyökkäys on pysähtynyt, kertoo Guardian.

Venäjän viimeisimmästä suuresta aluevoitosta on kulunut kaksi viikkoa.

Ukrainan armeija sanoi tiistaina Moskovan joukkojen olevan kiireisiä vahvistaessaan asemiaan äskettäin vallatuilla alueilla sekä toteuttaessaan maahyökkäyksiä muissa kohteissa.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev puhui uhkailevaan sävyyn ja ilmoitti Moskovan olevan valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen.

– Venäjä saavuttaa kaikki tavoitteensa. Rauha syntyy meidän ehdoillamme.

22.36: Putin keskusteli Teheranin vierailullaan Ukrainan viljoista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Turkin ja Iranin presidentit Ebrahim Raisin ja Recep Tayyip Erdoganin Iranin Teheranissa.

Putin puhui myös kahden kesken Erdoganin kanssa, ja AFP:n Kremlin-lähteiden mukaan näiden keskustelujen aiheena oli viljan vienti Ukrainasta.

Putin kiitti tiistaina Erdogania sovittelevista neuvotteluista vilja-asiassa.

–  Kaikkia asioita ei ole vielä ratkaistu, mutta se, että on liikettä, on jo hyvä, Putin sanoi Kremlin julkaisemien kommenttien mukaan.

Sekä Turkki että Iran ovat riippuvaisia Mustanmeren kautta rauhan aikana virranneesta tuontiviljasta, ja sodasta syntyvä ruokakriisi koettelee erityisen ankarasti Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa.

Turkki on toiminut välittäjänä avatakseen jälleen viljakuljetuksia Ukrainasta.

Ukrainan satamia saartavaa Venäjää on syytetty ruokakriisin tahallisesta aiheuttamisesta.

17.05: Ruotsalainen mies kuoli Ukrainassa

Ruotsin ilmavoimissa aiemmin työskennellyt kolmekymppinen mies on kuollut Harkovassa saatuaan kranaatista osuman rintaansa. Asiasta kertoo SVT

– Hän tuli tänne pari kuukautta sitten, lähde kertoo SVT:lle.  

Lue lisää aiheesta täältä.

14.50: Ukrainan parlamentti hyväksyi valtakunnansyyttäjän ja turvallisuuspalvelun johtajan 

Ukrainassa maan parlamentti on hyväksynyt maan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan ja maan turvallisuuspalvelun johtajan Ivan Bakanovin erottamisen, kertovat parlamenttilähteet.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi hyllytti kaksikon jo aikaisemmin. Syynä olivat sadat turvallisuusviranomaisten toimista aloitetut tutkinnat.

13.32: Venäjä iskenyt Kramatorskin kaupungin keskustaan

Kramatorskin kaupungin pormestari Oleksandr Honcharenko kertoo Facebookissa Venäjän iskeneen kaupungin keskustaan. Reutersin mukaan isku on aiheuttanut kuolonuhreja. 

13.20: EU löysää pakotteitaan venäläisiä pankkeja kohtaan elintarvikekaupan mahdollistamiseksi

Reutersin mukaan Euroopan Unioni muuttaa venäläisiä pankkeja kohtaan asettamiaan pakotteita, jotta pullonkauloja elintarvikkeiden ja lannotteiden maailmanlaajuisessa kaupassa saadaan helpotettua. Asia selviää asiakirjaluonnoksesta.

EU aikoo lisätä Venäjän suurimman pankin, Sherbankin pakotelistalleen, mutta ei aio jäädyttää niitä varoja, joita tarvitaan elintarvikekauppaan.

Muun muassa Afrikan maiden johtajat ovat kritisoineet pakotteiden negatiivisia vaikutuksia, kuten viljan kuljetuksen keskeytystä Mustanmeren satamista.

10.18: Suomi lähettää mittauslaitteita Tshernobylin alueelle

Säteilyturvakeskus lähettää yhdessä Ruotsin ja Norjan säteilyvalvontaviranomaisten kanssa Tshernobylin laitosalueelle muun muassa työntekijöiden säteilyannosten valvontaan ja ympäristön säteilyarvojen seurantaan tarkoitettuja mittauslaitteistoja.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Tsherboylin laitosalueen säteilylaboratorio tuhoutui. Laboratoriosta lisäksi rikkoutui tai katosi säteilyn annosvalvontaan käytettyjä laitteita.

Tuki sisältää yksittäisiä alfa-, beta- ja gammasäteilymittareita, hallintaohjelmistoja, -järjestelmiä ja -laitteistoja, spektrometrin sekä varavoimalähteen. Lisäksi DSA rahoittaa Tshernobylin alueelta näytteenottoon käytettävän ajoneuvon.

10.02: Brittitiedustelu: Venäjän vaikeudet jatkaa hyökkäystä tehokkaasti pahenevat

Venäjän vaikeudet jatkaa hyökkäystään Ukrainassa tehokkaasti tulevat pahenemaan, kertoi Britannian tiedustelupalvelu päivittäisessä raportissaan Twitterissä tiistaina.

Syynä vaikeuksiin on pula sotilaista sekä sotiminen kahdella rintamalla. Venäjän on päätettävä sen välillä, vahvistetaanko joukkoja Ukrainan eteläosassa, missä Ukrainan uskotaan suunnittelevan vastahyökkäystä, vai siirretäänkö voimaa Donbassin alueelle, jonka Venäjä haluaisi vallata kokonaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä saattaa onnistua valtaamaan Donbassissa vielä lisää alueita, mutta eteneminen tulee olemaan hyvin hidasta, jos hyökkäystä ei ensin pysäytetä ja joukkoja organisoida uudelleen ja vahvisteta.

8.11: Venäjän viimeinen itsenäinen televisiokanava jatkaa lähetyksiään

TV Rain, Venäjän viimeinen itsenäinen kanava, on jatkanut lähetyksiään yli neljän kuukauden tauon jälkeen. Asiasta uutisoi BBC.

Uutislähetyksiä esitetään YouTube-kanavalla Latviasta käsin.

Venäjän viranomaiset estivät kanavan toiminnan maaliskuun alussa muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. 

07.40: Ukraina on irtisanonut 28 turvallisuuspalvelun työntekijää

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi  kertoi yöllä pitämässään puheessaan, että Ukrainan turvallisuuspalvelusta on irtisanottu 28 henkilöä. Zelenskyin mukaan syynä on tyytymättömyys näiden ihmisten työpanokseen.

07.36: Erdogan tapaa Putinin Teheranissa – puheenaiheina ainakin Syyria, Ukraina ja ruokakriisi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin Recep Tayyip Erdogan tapaavat toisensa kasvotusten tänään Teheranissa Iranissa, kertoi Kremlin tiedotus viime viikolla. Tapaamiseen osallistuu myös Iranin presidentti Ebrahim Raisi.

Tapaaminen on Putinille vasta toinen ulkomaanmatka maan aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan, kertoo Le Monde. Putin vieraili Tadzhikistanissa kesäkuussa.

Kremlin mukaan tapaamisessa keskustellaan Syyrian tilanteesta. Putin puhuu myös kahdenvälisesti Erdoganin kanssa, ja AFP:n Kremlin-lähteiden mukaan näiden keskustelujen aiheena on viljan vienti Ukrainasta.

7.30: EU:n ulkoministerit keskustelivat eilen Ukrainan tilanteesta

EU:n ulkoasioiden edustaja Josep Borrell painotti, että eurooppalaiset eivät saa väsyä tukemaan Ukrainaa. Hänen mukaansa Venäjän-vastaiset pakotteet toimivat eikä niistä luovuta.

Maanantai

20.22: Venäjä määräsi Googlelle 360 miljoonan dollarin sakot Ukraina-sisältöjen takia

Venäläinen tuomioistuin on määrännyt hakukonejätti Googlelle 360 miljoonan dollarin suuruiset sakot. Syy on se, että Google ei ole poistanut omistamaltaan Youtube-videoalustalta sisältöjä, jotka liittyvät Venäjän sotilastoimiin Ukrainassa.

Kuten useimmat länsimaiset kilpailijansa, Google poistui äskettäin Venäjän markkinoilta. On arvioitu, että Google ei tästä syystä maksa sakkoa.

18.51: Britannian tiedustelu: Wagnerin palkkasotilaat vahvistavat Venäjän etulinjaa

Britannian puolustusministeriö kertoi Twitterissä, että Venäjä käyttää venäläisiä Wagner-palkkasotilaita taisteluissa vahvistaakseen etulinjaansa ja helpottaakseen tappioista ja puutteista kärsivää armeijaa.

Britannian tiedustelun mukaan Wagner Group on lähes varmasti ollut keskeisessä roolissa viimeisimmissä taisteluissa, esimerkiksi Popasnan ja Lysytshanskin valtauksissa.

Wagner on brittitiedustelun mukaan kärsinyt raskaita tappioita ja on joutunut madaltamaan uusien sotilaiden vaatimustasoja. Wagner rekrytoi nyt esimerkiksi rikoksista tuomittuja, joille on tarjolla vain hyvin rajattua koulutusta.

Lisää maanantain tapahtumista pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja