Ukrainan sodan tapahtumat 17. heinäkuuta

Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – tässä tuoreimmat tiedot sodasta 6:51
Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – arvioimassa strategian opettaja Antti Pihlajamaa MPKK:sta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 17 heinäkuuta.

  • Ukraina: Venäjä käyttää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa tykistötukikohtana
  • Kolme kuollut ohjusiskussa Dniprossa
  • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
  • Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Maanantain seuranta löytyy täältä

23.54: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi erotti valtakunnansyyttäjän sekä turvallisuuspalvelun johtajan 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi myöhään sunnuntaina määräyksen erottaa Ukrainan turvallisuusviraston johtajan sekä valtakunnansyyttäjän, kertoo Reuters. Määräyksistä kerrottiin presidentin virallisilla verkkosivuilla.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Ivan Bakanovin kerrotaan olevan Zelenskyin lapsuudenystävä. Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova johtaa Venäjän sotarikosten syytteiden asettamista Ukrainassa.

Zelenskiy nimitti uudeksi valtakunnansyyttäjäksi Oleksiy Symonenkon erillisellä määräyksellä, joka julkaistiin myös presidentin verkkosivuilla.

Reuters kertoo, Zelenskyin sanoneen erillisessä Telegram postauksessa erottaneensa virkamiehet, koska oli tullut ilmi useita tapauksia, joissa heidän virastojensa jäsenet olivat tehneet yhteistyötä Venäjän kanssa.

22.09: Kiovasta löydetty 1346 siviiliä kuolleena – 700 kuolleista ammuttu pienaseilla

Guardianin mukaan Kiovan alueelta on löydetty 1346 siviiliä kuolleena venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Venäjä vetäytyi Kiovan alueelta maaliskuussa, kun sotamenestystä ei tullut. 

Poliisipäällikkö Andriy Nebytov sanoi Kyiv Independentille, että 700 kuolleista ammuttiin pienaseilla, kuten käsiaseilla.

Noin 300 ihmistä on edelleen kateissa.

19.32: Medvedev: Lännen haluttomuus tunnustaa Krimin niemimaa osaksi Venäjää on maalle uhka

Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan muiden maiden haluttomuus tunnustaa Krimin nimimaa osaksi Venäjää olevan uhka Venäjälle, kertoo Reuters.

– Jos jokin muu valtio, oli se sitten Ukraina tai Nato-maat, uskoo, että Krim ei ole osa Venäjää, se on meille uhka, Medvedev sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

– Tämä on suora ja selvä uhka, erityisesti kun otetaan huomioon, mitä Krimille tapahtui. Krim palasi Venäjälle, hän jatkoi.

Medvedev esitti kommenttinsa päivä sen jälkeen, kun Ukrainassa ehdotettiin, että Krimin niemimaa voisi olla kohde yhdysvaltalaisvalmisteisille HIMARS-ohjuksille, joita Ukraina on hiljattain ottanut käyttöön taistellessaan Venäjän joukkoja vastaan.

Medvedev toimii nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana.

Krimin niemimaa on Venäjälle strategisesti erityisen tärkeä, koska siellä sijaitsee sen Mustanmeren laivaston päämaja Sevastopol.

18.32: Ukrainan pääsyyttäjä: Venäjä tunnistettava terroristivaltioksi

Ukrainan pääsyyttäjä Iryna Venediktova antoi voimakkaan lausunnon, jossa hän vaati kansainvälisiä toimia Venäjää vastaan, kertoo Guardian.

Malaysia Airlinesin lentoturmasta on kulunut kahdeksan vuotta. Lentokone syöksyi alas Donetskin yllä vuonna 2014 ja 298 ihmistä kuoli koneessa.

Venäjä on kiistänyt osallistuneensa MH17-lentokoneen alasampumiseen, mutta kansainvälisistä tutkimuksista käy ilmi, että useat silminnäkijät ovat nähneet ilmatorjuntaohjuksen laukaisulaitteen siirtyneen Venäjältä Ukrainaan tunteja ennen lennon alasampumista.

"Kahdeksan vuoden ajan meillä on ollut tästä hirvittäviä todisteita. Viimeiset viisi kuukautta ovat olleet Venäjän terrorin huippu - 23 000 sotarikosta siviilejä vastaan, mukaan lukien kansainväliset toimittajat, jotka ovat kertoneet totuuden Venäjän sotarikoksista."

14.43: Luvut Venäjän kokemista tappioista vaihtelevat – nyt puhuu Britannia: 50 000 Venäjän sotilasta kuollut tai haavoittunut

Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut tai haavoittunut 50 000 Venäjän sotilasta, sanoi Britannian asevoimien johtaja, amiraali Tony Radakin BBC:lle.

Brittilehti Guardianin mukaan BBC:n aamuohjelmassa puhunut Radakin arvioi Venäjän menettäneen lähes kolmanneksen maataistelukyvystään.

Siksi Ukrainan armeija uskoo "ehdottomasti" voittavansa tämän sodan, Radakin sanoi.

Hän sanoi myös sodassa tuhoutuneen melkein 1 700 Venäjän tankkia sekä 4 000 panssaroitua taisteluajoneuvoa.

Radakinin mukaan Venäjä lähti sotaan aikomuksenaan vallata koko Ukraina ja sen kaupungit kuukauden sisällä, mutta epäonnistui tavoitteessaan.

11.56: Ukraina: Venäjä menettänyt sodan alettua 38 300 sotilasta

Ukrainan joukkojen mukaan Venäjä olisi menettänyt sodan alettua 38 300 sotilasta, 220 lentokonetta ja 1 684 tankkia. Asiasta kertoo The Kyiv Independent Twitterissä.

10.33: Brittitiedustelu: Venäjä vahvistaa asemiaan Etelä-Ukrainassa

Venäjä vahvistaa puolustusasemiaan Etelä-Ukrainan alueilla, Britannian puolustusministeriö sanoi sunnuntaina.

Vahvistuksia ovat muun muassa työvoiman ja kaluston siirto, puolustusvarastot Mariupolin ja Zaporizhzhjan välillä sekä Hersonissa, kun taas Venäjän joukot Melitopolissa lisäävät myös turvatoimia, ministeriö kirjoitti Twitterissä säännöllisesti.

7.49: Venäläiskenraali: Venäjälle viety vuorokauden aikana lähes 30 000 ihmistä Ukrainalta vallatuilta alueilta

Venäläiskenraalin mukaan Venäjälle on viety vuorokauden aikana lähes 30 000 ihmistä Donbassista ja muilta Venäjän Ukrainalta valtaamilta alueilta, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Asiasta uutisoi myös qatarilaiskanava al-Jazeera.

Lauantaina tiedotustilaisuudessa puhunut venäläiskenraali sanoi myös, että Venäjälle vuorokauden sisällä kuljetetuista yli 5 000 on lapsia.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Venäjälle on kenraalin väitteen mukaan kuljetettu yhteensä yli 2,6 miljoonaa ihmistä, joista yli 400 000 on lapsia.

5.28: Ukraina: Etenemme Hersonin suunnalla

Ukrainan vastahyökkäys Etelä-Ukrainan Hersonin alueella etenee ”varmasti”, sanoo armeijan tiedottajiin lukeutuva Natalia Hemeniuk brittilehti The Guardianin mukaan.

– Etenemme Hersonin suunnalla. Emme ehkä liiku niin nopeasti kuin positiivisia uutisia antavat tahot haluaisivat, mutta uskokaa minua, askeleemme ovat hyvin varmoja, Hemeniuk sanoi.

Ukraina aloitti vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa samoihin aikoihin kun taistelut Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Severodonetskista olivat kiihkeimmillään.

23.54: G20-maiden valtiovarainministerit eivät pääseet yhteisymmärrykseen ruoka-ja energiakriisistä

G20-maiden valtiovarainministerit kokoontuivat lauantaina Balin saarella Indonesiassa. He eivät saavuttaneet yhteistä näkemystä siitä, miten Venäjän aloittaman sodan aiheuttamiin ruoka- ja energiakriiseihin tulisi vastata.

Venäläisten on sanottu syyttävän inflaatiosta ja ruokakriisistä lännen asettamia pakotteita.

Kanadan valtiovarainministeri Chrystia Freelandin mielestä Venäjän osallistuminen tapaamiseen on absurdia, kertoo AP

Freeland sanoi Venäjän osallistumisen olevan sama asia, kun kutsuisi tuhopolttajan palomiesten tapaamiseen.

23.02: Venäjän uskotaan valmistautuvan uuteen hyökkäykseen

Venäjän joukot valmistautuvat uuteen hyökkäykseen, kertoo Guardian.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Vadym Skibitsky sanoo Venäjän toiminnan kertovan, että valmistelut seuraavaan hyökkäykseen ovat käynnissä.

Hän lisäsi myös, että Valko-Venäjän hyökkäyksen uhka ei ole enää niin suuri, kuin ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista.

20.55: Ainakin 16 siviiliä kuollut tänään Venäjän iskuissa

Uutistoimisto AP kertoo, että Venäjän tekemissä iskuissa on kuollut tänään ainakin 16 siviiliä eri puolilla maata.

Harkova on ollut pommitusten kohteena viime päivinä. Iskuja on tapahtunut ympäri Ukrainaa.

Lauantain seurantaan pääset tästä

Lue myös:

    Uusimmat