Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat päättyneet Istanbulissa, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.
Neuvottelut kestivät alle tunnin, Tass jatkaa. Maat ovat käyneet tänä vuonna aiemmin kaksi neuvottelukierrosta Istanbulissa pääsemättä lähelle sopimusta rauhasta.
Ukrainan delegaation johtaja kertoi maan ehdottaneen "johtajien tapaamista" elokuun loppuun mennessä.
Lue lisää: Tapaavatko Putin ja Zelenskyi viimein? Ukraina esitti tarjouksen
Kremlin tiedottajan Dmitri Peskov arvioi aiemmin keskivikkona, että neuvotteluista odotetaan vaikeita.
– Kukaan ei odota helppoa tietä. Siitä tulee hyvin vaikeaa, Peskov kommentoi.
Venäjän mukaan neuvotteluissa oli tarkoitus keskustella esimerkiksi vankien vaihdosta ja ruumiiden palauttamisesta.
Lähde Ukrainan delegaatiosta kertoi Ukrainan olevan valmis sopimaan aselevosta, mutta painotti neuvottelujen tuloksen riippuvan Venäjästä.
– Kaikki riippuu siitä, lopettaako Venäjä uhkavaatimusten esittämisen ja ottaako se rakentavan kannan. Tämä ratkaisee, voidaanko kokouksessa saavuttaa tuloksia, nimettömänä pysytellyt lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.
"Neuvottelut otettava vakavasti"
Alhaiset odotukset neuvotteluista ovat osapuolten lisäksi myös Ukraina-tutkijoilla, jotka ovat kokoontuneet keskiviikkona Lontooseen. MTV Uutisille tilannetta kommentoi Tyyne Karjalainen Ulkopoliittisesta instituutista.
– Osapuolet eivät ole neuvotteluissa sillä ajatuksella, että rauhaan päästään, vaan osoittaakseen sitoutumista tähän rauhanprosessiin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut, että neuvotteluissa edetään, ja tähän pyritään vastaamaan, Karjalainen kommentoi.
STT:lle keskiviikkona puhunut globaalihistorian apulaisprofessori Rinna Kullaa Tampereen yliopistosta kehottaa suhtautumaan neuvotteluihin vakavasti.
– Kaikki sodat loppuvat tavalla tai toisella jonkinnäköisiin neuvotteluihin. Sen takia on tärkeää ottaa ne vakavasti.
Kullaa on huolissaan sodankäynnin aina massiivisemmaksi muuttuvasta logiikasta, ja painottaa neuvotteluiden tärkeyttä. Ukrainan sotaa käydään rintamalla ja sotilaallisesti, mutta myös kansainvälisessä julkisessa keskustelussa. Neuvottelut asettuvat Kullaan mukaan näiden välimaastoon.
Kullaan mukaan Ukrainalle on riskialtista olla niin riippuvainen Yhdysvaltojen tuesta ja lisäksi niin sidottuna kansainvälisessä keskustelussa Yhdysvaltojen kantoihin, dynamiikkaan ja ulostuloihin. Ukrainan johdon pitäisi nyt sisä- ja ulkopoliittisesti osoittaa, että heilläkin on panoksia neuvotteluissa.
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan kanta on, että maa ei koskaan halunnut sotaa, joten Venäjän on päätettävä aloittamansa sota. Ukraina ajaa kuitenkin nyt tulitaukoa kenties voimakkaammin kuin aiemmin.
– Ukrainassa ajatellaan, ettei neuvotteluasema tästä parempi. Tilanne on Yhdysvaltain tuen suhteen valoisampi kuin kuukausi sitten, mutta pitkällä tähtäimellä rintamatilanteen odotetaan heikkenevän ja kansainvälisen avun vähenevän, Karjalainen sano.
– Yleisesti USA:n hallitus on ollut myötämielinen Venäjän vaatimuksia kohtaan, mikä on ollut järkytys Ukrainalle, hän jatkaa.
Toiveissa reunaehdoista sopimista
Kyse ei Kullaan mukaan ole enää pelkistä tunnusteluista. Kullaa uskoo, että koska neuvotteluista ilmoitettiin lähes vaivihkaa ilman suurta kansainvälistä huomiota, voisivat ne keskittyä enemmän itse asiaan.
Hän kuitenkin muistuttaa, että neuvottelut Venäjän kanssa tuppaavat etenemään pitkäveteisesti. Venäjä ei halua perääntyä päämääristään ja vaatimuksistaan.
Kullaa olettaa, että Turkissa keskusteltaisiin ainakin vankienvaihdosta, mistä Venäjä ja Ukraina ovat sopineet aikaisemminkin.
– Jos neuvotteluissa ei tapahdu mitään muuta, niin se ei ole kauhean positiivinen lopputulos. Pitäisi olla jo jotain muutakin, vaikka reunaehtoja, joista voitaisiin vähän sopia, hän sanoo.
Merkityksetöntä vankienvaihdosta sopiminenkaan ei ole. Se on Kullaan mukaan merkityksellistä paitsi vangeille ja näiden läheisille, myös Ukrainan ja Venäjän yhteiskunnille laajemmin.
– Mutta olisi todella toivottavaa, että siellä edettäisiin sisältöön, Kullaa sanoo.
Venäjä ja Ukraina ovat käyneet tänä vuonna kaksi neuvottelukierrosta Istanbulissa pääsemättä lähelle sopimusta rauhasta.
Yhdysvaltain presidentti Trump antoi viime viikolla Venäjälle 50 päivää aikaa sopia aselevosta Ukrainan rauhanneuvotteluissa. Trump uhkasi Venäjää muun muassa tuontitulleilla, jos sopimusta ei synny määräaikaan mennessä.
Päivitetty jutun kärkeen tieto neuvottelujen päättymisestä kello 21.20. Korjattu tieto neuvottelujen kestosta kahdesta tunnista alle tunniksi.