Zelenskyi avautuu pettymyksestä: "Ja se on fakta"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on myöntänyt uutistoimisto AP:n haastattelussa, ettei Ukrainan kesäkuussa alkanut vastahyökkäys sujunut toivotulla tavalla.

Talvi on uusi vaihe sodassa, presidentti Zelenskyi sanoo.

– Halusimme nopeampia tuloksia. Siitä näkökulmasta emme valitettavasti saavuttaneet haluttuja tuloksia. Ja se on fakta, Zelenskyi sanoi AP:n mukaan.

Zelenskyi myös totesi, ettei Ukraina saanut lännestä kaikkia aseita, jotka se halusi vastahyökkäystään varten.

Länsimaat antoivat Ukrainalle muun maussa taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja. Ukraina on moittinut aikaisemmin erityisesti hävittäjien puutetta.

Aseistus myös saapui Ukrainaan myöhemmin kuin maa toivoi. Tämä antoi Venäjälle enemmän aikaa valmistella syviä puolustusasemia ja runsaita miinoitteita.

– Meillä ei ole tarpeeksi voimaa, jotta saavuttaisimme halutut tulokset nopeammin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi luovuttaa tai antautua, Zelenskyi sanoo.

Ukrainan vastahyökkäys eteni kesän ja syksyn aikana syvimmillään noin 17 kilometriä. Zelenskyi muistuttaakin, että Ukraina onnistui etenemään, vaikka Venäjä puolusti linnoitettuja asemia ja oli paremmin aseistettu.

Esimerkiksi sotatieteilijä Ilmari Käihkö on aiemmin todennut, ettei Ukrainan vastahyökkäys edennyt odotusten mukaisesti. Käihkön mukaan odotukset tosin olivat erityisesti lännessä kohtuuttomat.

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön kesäkuussa julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

"Kokonaan uusi vaihe sodassa"

Marraskuun alussa julkaistussa haastattelussa Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhnyi totesi brittilehti Economistille, ettei Ukraina pystyne läpimurtoon, vaan sota on pattitilanteessa. Tuolloin Zelenskyi totesi, ettei hän ole samaa mieltä.

Laajemmin Zaluzhnyi mietteistä voi lukea alla olevasta linkistä.

Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin 1:03
Ukrainan video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Nyt Zelenskyi sanoi AP:lle sodan olevan "uudessa vaiheessa".

– Talvi on kokonaan uusi vaihe sodassa.

Zelenskyi nosti esille myös Israelin ja Hamasin välisen sodan, jonka viikon kestänyt tulitauko päättyi perjantaiaamuna kello seitsemän. Israel sanoi jatkavansa taistelutoimia.

Zelenskyin pelko on, että maailman katseiden kääntyessä Lähi-itään voi tuki Ukrainalle vähentyä.

– Vain sokea ei tunnusta sitä. Meidänkin pitää taistella huomiosta. Emme voi antaa ihmisten unohtaa, että täällä on sota, hän sanoi.

– Huomio tarkoittaa apua. Jos huomiota ei tule, myöskään apua ei tule. Taistelemme huomiosta.

Lisää Ukrainan sodan viimeaikaisista tapahtumista voi lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat