Venäjän armeija tuhosi sisäoppilaitoksen Zaporižžjassa – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa  lauantaina 28. elokuuta 2022. 

  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen
  • Siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.55: Venäjän armeija tuhosi sisäoppilaitoksen Zaporižžjassa

Kuvernööri Oleksandr Starukhin mukaan viisi ohjusta vaurioittivat koulua. Osa sisäoppilaitoksestsa tuhoutui täysin. 

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

– Onneksi lukuvuosi ei ollut vielä alkanut, eikä paikalla ollut oppilaita, Starukh sanoi.

20.29: Nyt ostetaan viestejä Ukrainan pommeihin – Artem kosi tykinammuksella: "Hän sanoi kyllä”

Ammuksiin ja aseisiin kirjoitetuilla viesteillä kerätään rahaa Ukrainan armeijan varusteisiin. Asiasta uutisoi amerikkalainen The New York Times (NYT).

Sotilaat ovat kirjoittaneet itse tykinammuksiin ja lentokoneista tiputettaviin pommeihin viestejä iät ja ajat.

Piruilevat tai hassun hauskat viestipommit ovat tuttuja esimerkiksi toisesta maailmansodasta ja Vietnamin sodasta.

Ukrainassa on nähty muutakin kuin niin sanotusti suuta soittavia ammuksia.

32-vuotias Artem Poliukhovych pohti pitkään, miten pyytää puolisoaan naimisiin. Muut vaihtoehdot jäivät kakkoseksi, kun eteen tuli mahdollisuus kirjoittaa kosinta Neuvostoliiton aikaiseen tykinammukseen, jolla oli tarkoitus iskeä venäläisjoukkoja vastaan.

– Sitä voidaan pitää tavallaan aggressiivisena kosintana, Poliukhovych sanoi NYTin mukaan.

– Hän sanoi kyllä, Poliukhovych jatkoi.

19.22: Venäjä on palauttanut ukrainalaisten sotilaiden ruumiita

Venäjä on palauttanut Ukrainaan yhteensä 541 kaatuneen ukrainalaisen sotilaan ruumiit. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

Ukrainan edustajan mukaan Mariupolista tuotiin 428 ruumista, joista yli 300 oli Azovstalin terästehtaan puolustajia.

18.58: Venäjän uusi asetus antaa ukrainalaisten olla ja työskennellä maassa toistaiseksi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään allekirjoittama asetus antaa maassa olevien ukrainalaisten oleilla ja työskennellä maassa toistaiseksi.

Ollakseen oikeutettuja aikarajattomaan oleskeluun ukrainalaisten täytyy käydä valokuvattavana, huume- ja tartuntatautitesteissä, sekä antaa sormenjälkinäytteet.

Aikaisemmin ukrainalaiset ovat voineet oleilla maassa vain 90 päivää kerrallaan 180 päivän sisällä. Pitempään oleskeluun tai työntekoon on tarvinnut erikoisluvan tai työluvan.

Asetus myös kieltää ukrainalaisten karkottamisen maasta, paitsi jos henkilö muodostaa turvallisuusuhan maalle tai on vapautunut vankilasta.

18.35: Mielenilmauksessa muodostui "elävä kartta" Ukrainasta Helsingin keskustaan

Suuri joukko ihmisiä muodosti mielenilmauksessa Ukrainan kartan Helsingin Kansalaistorille.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa järjesti lauantaina iltapäivällä tapahtuman, jossa osallistujat seisoivat Ukrainan "elävänä karttana" kannatellen keltaisia ja sinisiä paperiarkkeja päänsä yläpuolella. Karttaan kuuluivat myös Venäjän valtaamat Krimin ja Donbassin alueet.

Järjestäjien mukaan tapahtuma keräsi paikalle satoja ihmisiä, ja tavoitteena oli osoittaa tukea ja solidaarisuutta Ukrainalle.

Ukrainan 31. kansallispäivää vietettiin viime keskiviikkona. Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan puoli vuotta sitten.

16.50: Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos: Miehitettyjen ukrainalaisalueiden vanhempia uhkaa lasten huostaanotto, jos he eivät laita lapsiaan venäläiskouluun

Ukrainalaisia vanhempia uhkaa lasten huostaanotto ja kymmenientuhansien ruplien sakot, jos he eivät laita lapsiansa venäläisiin kouluihin miehitetyillä alueilla Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW.

Tämän lisäksi vanhempien omaisuutta voidaan takavarikoida ja heihin voidaan kohdistaa muuta poliisin häirintää. Sakkojen määrä vaihtelee 40  000–150  000 ruplan välillä, eli noin 665:n ja 2  500 euron välillä.

ISW:n mukaan tavoitteena on miehitettyjen alueiden sosiaalinen integraatio Venäjään vuoroin uhkailemalla ja vuoroin kannustamalla.

15.22: Energoatom: Zaporizhzhjan ydinvoimalalla riski radioaktiiviseen vuotoon

Ukrainassa venäläisten miehittämällä Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on riski radioaktiiviseen vuotoon, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö.

Energoatomin mukaan Venäjän joukot ovat tulittaneet voimalan alueella jatkuvasti kuluvan päivän aikana.

Pommitusten seurauksena voimalan infrastruktuuri on vaurioitunut ja vetyvuodon sekä radioaktiivisten aineiden vuodon riski on olemassa. Lisäksi tulipalon vaara on suuri, yhtiö kertoi Telegram-viestipalvelussa.

Venäjä että Ukraina ovat syyttäneet toisiaan tulituksista ydinvoimalan alueella.

10.41: Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa

Venäjän sotilaalliset toimet Donetskin alueella Ukrainassa näyttävät lisääntyneen viimeisen viiden päivän aikana, Britannian tiedustelupalvelu kertoo tilannekatsauksessaan. Alueen pohjoisosissa on raportoitu rajuja taisteluita.

Itä-Ukrainan separatistien kerrotaan todennäköisesti edenneen kohti Piskyn kylää lähellä Donetskin lentokenttää. Kaiken kaikkiaan Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen vain vähän uusia aluevaltauksia.

Tilannekatsauksen mukaan Venäjä on saattanut lisätä sotaponnistelujaan Donbassin alueella pitääkseen paikalla mahdollisimman paljon Ukrainan joukkoja, sillä Ukrainan on spekuloitu valmistautuvan vastahyökkäykseen.

9.05: Venäjä torppasi ydinsulkusopimuksen seurantakokouksen päätösluonnoksen

Venäjä torjui perjantaina ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakokouksen ehdotuksen päätöslauselmasta. Venäjän mukaan päätöslauselmasta puuttui "tasapainoa" ja sen teksti oli osin liian poliittista.

Ydinsulkusopimuksen toteutumista seuraava NPT-ryhmä esitti, että päätöslauselmaan olisi kirjattu vakava huoli Venäjän sotilaallisista toimista ukrainalaisten ydinvoimaloiden, mukaan lukien Zaporizhzhjan jättimäisen ydinvoimalan, läheisyydessä.

Ydinsulkusopimus allekirjoitettiin vuonna 1970. Sopimuksen on allekirjoittanut 191 maata.

8.40: Zaporizhzhjan läheisyydessä asuville jaetaan joditabletteja 

Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä asuville on alettu jakaa joditabletteja, kertoo uutistoimisto AP. Tabletteja jaetaan Zaporizhzhjan kaupungissa asuville, joka sijaitsee noin 45 kilometrin päässä ydinvoimalasta.

Viranomaiset ovat alkaneet jakaa joditabletteja siltä varalta, että ydinvoimalassa sattuu jonkinlainen säteilyvuoto.

Ydinvoimalan alueen läheisyydessä on käyty taisteluja jo pitkään, joka on herättänyt pelkoja ydinvoimalaonnettomuudesta.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin ydinvoimala.

Perjantain uutisia:

23.05: Zelenskyi: Zaporizhzhjan jättiydinvoimalan tilanne edelleen erittäin vaarallinen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne venäläisten valloittamalla Zaporizhzhjan jättiydinvoimalalla on edelleen erittäin riskialtis ja vaarallinen vaikka laitoksen kaksi toimivaa reaktoria saatiin kytkettyä sähköverkkoon tänään. 

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin eilen pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.

Zelenskyi vaatii, että kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n edustajat pääsisivät vierailemaan laitoksessa mahdollisimman pikaisella aikataululla.

20.22: siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta

Ukrainan varapääministerin mukaan siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta, kertoo Guardian.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk on ilmoittanut suunnitelmista laajentaa pakollisia evakuointeja sodan rintamalinjoilla asuville siviileille.

– En puhu koko alueista, mutta jotkin osat vaativat pakollista evakuointia, ja valmistaudumme siihen.

– Jos he jäävät sinne, ihmiset kärsivät, erityisesti lapset, Vereshchuk jatkoi.

Ensisijaisesti evakuointi koskee naisia, joilla on lapsia sekä vanhuksia.

Ukrainan hallitus käynnisti heinäkuussa pakollisen evakuointikampanjan itäisen Donetskin alueen asukkaille. Evakuointikampanjaa alettiin toteuttamaan elokuussa.

Ukrainan hallinnassa olevat itäisen teollisuusalueen kaupunginosat ja kaupungit ovat venäläisten ja venäläismielisten joukkojen jatkuvan tulituksen kohteena.

– Tiedän hyvin, mitä vihollinen voi tehdä pakottaakseen ihmiset yhteistyöhön. Siksi kehotan ihmisiä evakuoitumaan ja olemaan toivomatta vihollisen armoa.

Lisää perjantain uutisia täällä.

Lue myös:

    Uusimmat