Haastattelu Bahmutissa keskeytyi räjähdysten ääniin Putinin lupaamasta tulitauosta huolimatta – MTV seuraa sotaa

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja MTV Uutisille: Suomi voisi olla "gamechanger" sodassa lahjoittamalla panssarivaunuja

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 8. tammikuuta 2023.

  • Suomi selvittää panssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan

  • USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

  • Putinin tulitaukoilmoitus herättää epäilyjä Ukrainassa ja maailmalla

  • Putin ilmoitti ehdottavansa aselepoa jouluksi

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.47: Yritysten Ukraina-apu on hiipunut syksyn kuluessa – yksityishenkilöt lahjoittavat droneja ja hygieniatarvikkeita

Joensuulaisen avustusyhdistyksen vastaanottopisteellä on ruuhkaa. Kansalaiset tuovat yhä runsaasti Ukrainaan lähtevää apua, mutta yritysten kohdalla on tapahtunut jo merkittävä muutos.

– Lomien jälkeen elo-syyskuussa tosi moni yritys soitti ja pahoitteli, että kassa on kuiva eikä pysty kuin ykköskymppejä tai satasia antamaan, että se niin kuin väheni, kertoo Hane Peace Ukraine -järjestön Hannu Vähäkoski.

Vähäkoski valmistelee jo kuudennen kuljetuserän lähtöä Ukrainaan. Tämä bussi pakataan täyteen ja autokin lahjoitetaan evakuointikäyttöön.

Katso koko juttu videolta:

Yritysten halu ja mahdollisuus lahjoittaa apua Ukrainaan on hiipunut 2:08

19.26: Haastattelu Bahmutissa keskeytyi räjähdysten ääniin Putinin lupaamasta tulitauosta huolimatta

Paikalliset ja vapaaehtoiset raportoivat, että Putinin julistama tulitauko näytti jääneen pelkälle puheen tasolle.

Kranaatinheitinten tulitus kaikui ukrainalaiskaupunki Bahmutin kaupungin lähes autioilla kaduilla viikonloppuna.

Näin, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti ortodoksisen joulun ajaksi tulitauon 36 tunniksi alkaen perjantaina 6. tammikuuta ja päättyen puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Yksi kaupunkiin asumaan jääneistä on 75-vuotias Olga, joka antoi haastattelun samanaikaisesti, kun räjähdykset kumisivat taustalla.

– Voi luoja, kuinka kaupunkimme olikaan kaunis ennen. Kadut olivat puhtaita, ja kaikki oli järjestyksessä....

Olgan muistelu kuitenkin keskeytyi, kun taustalla alkoi kuulua räjähdysten ääniä.

Voit katsoa haastattelun tältä videolta:

Oliko Putinin tulitauko vain silmänkääntötemppu? – Bahmutissa haastattelu keskeytyy räjähdysten vuoksi 3:11

19.12: Vankienvaihdoissa vapautettu yhteensä yli 1600 sotavankia

Venäjä ja Ukraina ovat tänään vaihtaneet yhteensä sata sotavankia, kertoivat molempien maiden viranomaiset CNN:n mukaan.

Neuvottelujen tuloksena 50 ukrainalaista sotavankia palautettiin Ukrainaan. 

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermakon mukaan palautetut ukrainalaissotilaat oli vangittu muun muassa Tshernobylin ydinvoimalan, Mariupolin sekä Donetskin alueilla ja Kiovassa. 

Hän vakuutti, ettei kyseessä ole viimeinen sotavankien vaihtaminen vaan neuvottelut jatkuvat.

CNN:n mukaan tähän mennessä on yli 30 vankienvaihdossa vapautettu yhteensä yli 1  600 sotavankia, sekä sotilaita että siviilejä.

18.53: MTV Kiovassa: Sota rikkoi joulutunnelman ja erotti monen perheen – "Ei Venäjään voi luottaa"

Ortodoksista joulunaikaa vietetään Kiovassa surullisissa tunnelmissa. Joulu on myös Ukrainassa perinteinen perhejuhla, mutta useat perheet ovat hajonneet tai ajautuneet erilleen sodan vuoksi.

– Yksi niistä paikoista, jonne ihmiset yrittävät tulla hakemaan edes jonkinlaista tunnelmaa vaikka hampaat irvessä, on tämä Sofian aukio, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen.

Ukrainalainen Viktoria kertoo, että joulutunnelmaa tai uuden vuoden henkeä ei ole.

– Teemme tämän lasten vuoksi, koska kaikki lapset tarvitsevat jonkinlaista juhlaa. Kukaan tai mikään ei saa viedä ajatusta juhlasta ja tulevaisuudesta lapsiltamme, hän sanoo valaistun joulupuun vierestä.

Katso koko raportti videolta:

MTV Kiovassa: Sota vei joulutunnelman ja hajotti monen perheen –"Ei Venäjään voi luottaa" 1:41

17.01: Venäjä väittää tappaneensa satoja sotilaita ohjusiskussa kouluun – Ylen kirjeenvaihtaja: Sotilaskontaktien mukaan koulu oli tyhjä

Venäjä on väittänyt tappaneensa satoja ukrainalaisia sotilaita ohjusiskussa kouluun Kramatorskissa. Paikalla olevan Ylen kirjeenvaihtajan Antti Kurosen mukaan rakennusta ei ole edes eristetty, eivätkä paikalliset olleet nähneet paikalla ambulansseja. 

– Kuulin räjähdykset eilen illalla kun tähänkin kohteeseen iskettiin. Suuri kraateri (mahdollisesti S-300) koulun edustalla. Ei suoraa osumaa. Sotilaskontaktit kävivät aamulla paikalla ja heidän mukaansa koulu oli tyhjä, Kuronen kertoo Twitterissä. 

Kuronen on julkaissut kuvan, jossa näkyy myös toisen ohjuksen jäljet autotallien edustalla.

– Täytyy sanoa, että tässä vaiheessa luotan enemmän omiin havaintoihini ja Ukrainan lausuntoihin, kuin Venäjän puolustusministeriön väitteeseen yli 600 kuolleesta ukrainalaissotilaasta.

16.22: Ukraina kertoo 50 sotilaan vapautuneen vankienvaihdossa

Ukraina ja Venäjä ovat vaihtaneet sotavankeja, kertoo Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak. Ukrainalaisia sotilaita vapautui 50.

Yermak kuvailee vankienvaihtoa onnistuneeksi. 

– Meidän on tuotava kaikki ihmiset kotiin, ja niin olemme tekemässä. 

15.09 Bahmutin maanalainen verkosto kiinnostaa Venäjää

Itä-Ukrainassa sijaitseva, pieni Bahmutin kaupunki kiinnostaa Venäjän armeijaa ja Wagnerin palkkasotilasryhmää, koska sen "maanalaisiin kaupunkeihin" voisi sijoittaa joukkoja ja panssarivaunuja. Asiasta kertoo pahamaineisen palkkasotilasyhtiön omistaja ja Putinin lähipiiriin kuuluva Jevgeni Prigozhin.

14.39 Energiankulutusrajat otetaan käyttöön Ukrainassa

The Kiev Independetin mukaan kylmemmän sään vuoksi Ukrainan sähkönkulutus on noussut, mikä on lisännyt sähkövajetta maan energiajärjestelmässä.

Tänä viikonloppuna lämpötila on laskenut seitsemään pakkasasteeseen.

Valtion kantaverkko-operaattori Ukrenergo sanoi tänään, että kaikille alueille on asetettu kulutuksen rajoituksia järjestelmän kuormituksen hallitsemiseksi.

Jos nämä rajat ylittyvät, otetaan käyttöön hätäsähkökatkoja, yhtiö sanoi.

Rajoitukset eivät ole voimassa yöaikaan, Ukrenergo lisäsi.

Venäjän joukot ovat toistuvasti hyökänneet energiainfrastruktuuriin kaikkialla Ukrainassa lokakuun alusta lähtien tappaen kymmeniä ihmisiä ja aiheuttaneet sähkö-, vesi- ja lämpökatkoja.

14.16: Ruotsin pääministeri lupasi lisää sotilastukea Ukrainalle ja hävittäjiä Baltialle

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin mukaan Ruotsin aikoo jatkaa sotilaallisen tuen antamista Ukrainalle.

Kristersson sanoi Sälenin turvallisuuskonferenssissa, että yhdeksää jo annettua apupakettia seuraa vielä useita lisäpaketteja.

Kristersson kertoi puhuneensa tilanteesta toissapäivänä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Kristersson myös vakuutti Ruotsin aikovan osallistuvan Gripen-hävittäjillään Naton ilmavalvontaoperaatioon Baltiassa sekä mahdollisesti muihin ilmaoperaatioihin esimerkiksi Mustallamerellä.

Kristerssonin mukaan Ruotsilla on myös valmius lähettää sotilaita Naton monikansallisiin joukkoihin erityisesti Baltiassa.

(STT)

13.56: Venäjä jatkoi sotimista julistamansa tulitauon aikana, kertovat Ukrainan viranomaiset

Ukrainassa ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa ja yhdeksän muuta haavoittunut Venäjän presidentin Vladimir Putinin ortodoksisen joulun ajaksi julistaman tulitauon aikana, kertoi Ukrainan presidentinkanslia sunnuntaina.

Yksi ihminen kuoli ja kahdeksan haavoittui Donetskissa maan itäosassa. Hersonissa Etelä-Ukrainassa puolestaan kuoli yksi ihminen ja haavoittui yksi.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä teki lauantaina yhdeksän ohjus- ja kolme ilmaiskua sekä kymmenittäin raketti-iskuja, jotka oli kohdistettu erityisesti siviilikohteisiin.

Myös uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevat toimittajat vahvistivat, etteivät taistelut juurikaan laantuneet lauantaina.

Putinin julistama 36 tunnin joulutulitauko päättyi lauantaina keskiyöllä. Venäjä väitti noudattaneensa sitä, mutta myönsi vastanneensa Ukrainan hyökkäyksiin.

Ukrainan mukaan joulutulitauko oli ainoastaan tekosyy, jonka aikana Venäjä halusi huoltaa ja ryhmittää joukkojaan.

(STT)

11.06: Venäjä vahvistaa puolustustaan Zaporizhzhjassa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjä on viimeksi kuluneiden viikkojen aikana vahvistanut puolustustaan Zaporizhzhjan alueen keskiosissa Etelä-Ukrainassa. Erityisen huomion kohteena on ollut Vasilyvkan ja Orikhivin kaupunkien välinen alue, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Venäjällä on edelleen paljon joukkoja alueella, mikä kertoo puolustusministeriön mukaan siitä, että Venäjä varautuu Ukrainan suureen vastahyökkäykseen joka tapahtuisi joko Zaporizhzhjassa tai Luhanskin alueen pohjoisosassa.

Jos Ukraina onnistuisi läpimurrossa Zaporizhzhjassa, vaikeutuisi Rostovin alueen ja Krimin välisen maayhteyden käyttö. Läpimurto Luhanskissa taas tekisi entisestään tyhjäksi Venäjän väitteet Donbassin alueen "vapauttamisesta".

Puolustusministeriön mukaan Venäjän sodanjohto pohtineekin nyt, kumman näistä uhista se panee etusijalle operatiivisessa suunnittelussaan.

(STT)

8.10: Bahmut ei ole vaarassa joutua venäläisten saartamaksi, kirjoittaa ISW

Bahmutia ei olla välittömästi saartamassa, kirjoittaa sotaa seuraava Institute for the Study of War.

Venäjän viimeaikaiset voitot Soledarissa eivät merkitse välittömästi Bahmutin saartoa, toisin kuin venäläislähteet ISW:n mukaan väittävät.

Jopa kaikkein optimistisin venäläisten sotabloggarien tulkinta rintamatilanteesta, jossa heidän joukkonsa sijaitsevat kuusi kilometriä luoteeseen Soledarista, joukot ovat vielä kaukana ollakseen iskuetäisyydellä Bahmutin operatiiviseen saartoon.

Kyseisellä alueella eteneminen on ollut muutaman sadan metrin luokkaa ja ISW:n arvion mukaan Ukrainan maayhteyksien saarto Bahmutiin vaatisi venäläisiltä valtatie T0513:n hallinnan, joka on seitsemän kilometrin päässä kauimmaisesta venäläisten vahvistetusta etenemisestä Soledarin alueella.  

4.52: Britannia isännöi kansainvälistä oikeusministerien kokousta mahdollisten sotarikosten tutkinnasta Ukrainassa

Britannia isännöi maaliskuussa kansainvälistä oikeusministerien kokousta, joka liittyy sotarikosten tutkintaan Ukrainassa, kertoo Britannian hallitus.

Tarkoituksena on keskustella tavoista tukea meneillään olevaa, Hollannin Haagissa sijaitsevan Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkintaa Venäjän väitetyistä sotarikoksista Ukrainassa.

Myös ICC:n syyttäjän Karim Khanin on määrä osallistua kokoukseen. Khan on aiemmin pyytänyt kansainvälisen yhteisön tukea tutkinnassa.

ICC tutkii parhaillaan Ukrainassa tehtyjä mahdollisia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Kokousta isännöivä varapääministeri Dominic Raab sanoi, että osallistujat keskustelevat tiedon keräämisestä ja hirmutekoihin liittyvien todisteiden jakamisesta sotarikosten selvittämiseksi sekä uhrien tukemisesta. Tarkoituksena on lisätä ICC:lle annettua taloudellista ja käytännön tukea sekä koordinoida pyrkimyksiä taata tuomioistuimelle kaikki sen tarvitsema tuki tutkinnan toteuttamiseen ja syytteiden nostamiseen.

Lauantai 7.1.

23.10: Venäjän hyökkäykset jatkuneet tulitauosta huolimatta

Venäjän joukot jatkoivat hyökkäystä kranaatinheittimillä, tykistöllä ja panssarivaunuilla huolimatta Venäjän ilmoittamasta tulitauosta, sanoo Ukraina.  

Venäjän joukkojen kerrotaan keskittäneen hyökkäyksiään Bahmutiin, Avdiivkaan ja Lymaniin. Lisäksi joukkojen sanotaan yrittäneen parantaa taktista asemaansa Kupianskin suunnassa maan itäosassa. 

22.07: Zelenskyi asetti pakotteita yli sadalle venäläisjulkkikselle – joukossa laulajia, näyttelijöitä ja tv-kasvoja 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on asettanut pakotelistalle yli sata venäläistä julkisuuden henkilöä Venäjän hyökkäyssodan tukemisesta Ukrainassa, kertoo brittilehti Guardian.

Zelenskyi allekirjoitti tänään asetuksen taloudellisista pakotteista kaikkiaan 119:ää henkilöä vastaan. Joukossa on venäläisiä laulajia, näyttelijöitä, urheilijoita ja tv-kasvoja. Ukrainalaisen Kyiv Independent -sivuston mukaan listalla ovat muuan muassa jalkapalloilija Anatoli Tymoshtshuk sekä venäläisen pop-musiikin "kuninkaaksi" kutsuttu Filipp Kirkorov

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui heitä "kuoleman propagandisteiksi", jotka ovat "suorasti tai epäsuorasti" yllyttäneet tappamaan ja tekemään rikoksia Ukrainassa.

21.43: Venäjä voi käynnistää uuden liikekannallepanon ensi viikolla, sanoo Ukraina

Ukrainan mukaan Venäjä voi käynnistää uudelleen varusmiesten mobilisaation, eli liikekannallepanon 15. tammikuuta. Asiasta kertoo Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andriy Chernyak.

Ukrainan sotilastiedustelun apulaispäällikkö Vadym Skibitsky sanoi aiemmin, että Venäjän tammikuun aikana toteutuvassa liikekannallepanosta olisi puoli miljoonaa varusmiestä. 

Lue lisää lauantain tapahtumiatäältä

Lue myös:

    Uusimmat