Yhdysvallat: Venäjä vähättelee Zaporižžjan ydinvoimalan säteilyvaaraa – MTV seurasi sotaa

Yhdysvaltojen tuki on Ukrainalle elintärkeää 2:11
Katso myös: Yhdysvaltojen tuki on Ukrainalle elintärkeää

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 28. elokuuta 2022. 

  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Zelenskyi: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne vaarallinen edelleen
  • Siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantain seurannan löydät täältä.

23.45: Yhdysvallat: Venäjä vähättelee Zaporižžjan ydinvoimalan säteilyvaaraa 

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä vähättelee Zaporižžjan ydinvoimalan säteilyvaaraa.

Venäjä on ollut vastahakoinen sopimaan rajoituksista, jotka koskisivat sotatoimia ydinvoimalan läheisyydessä.

18.10: Sodantutkimuksen instituutti: Venäjä jakaa vapaaehtoispataljooniaan kahteen ryhmään, osa vapaaehtoisista heti rintamalle 

Venäjä jakaa muodostamiaan vapaaehtoispataljoonia kahteen ryhmään, ja osa vapaaehtoisista lähetetään rintamalle heti lyhennetyn peruskoulutuksen jälkeen, sodantutkimuksen instituutti ISW kertoo viimeisimmässä raportissaan.

Osa vapaaehtoispataljoonista muodostaa kuitenkin uuden kolmannen armeijaryhmän.

Kolmatta armeijaryhmää on koulutettu pitempään Venäjän nykyaikaisemmalla sotakalustolla Mulinon koulutuskeskuksessa Nizni Novgorodin alueella.

ISW:n siteeraamien tiedustelutietojen mukaan osa kolmannesta armeijaryhmästä on siirretty Donetskin alueelle tukemaan Venäjän hyökkäystä.

16.20: Ukrainan ulkoministeri matkustaa Tukholmaan

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba matkustaa Tukholmaan tapaamaan pääministeri Magdalena Anderssonia ja ulkoministeri Ann Lindeä. Asiasta uutisoi ruotsalaismedia Aftonbladet.

Andersson ja Kuleba keskustelevat tapaamisensa aikana muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Ruotsin tuesta Ukrainalle, Ukrainan EU-jäsenyysprosessista ja maan jälleenrakentamisesta. 

16.05: Financial Times: EU tulee rajoittamaan venäläisten viisumihelpotuksia 

Euroopan unionin ulkoministerit käsittelevät venäläisten viisumirajoituksia tiistaina 30. elokuuta. 

Ulkoministereiden odotetaan sopivan venäläisten viisumihelpotuksien rajoittamisesta EU:n tasolla. Financial Timesin kuuleman kolmen nimettömän virkamiehen mukaan kokouksessa on määrä tukea päätöstä venäläisten viisumihelpotusten rajoittamisesta.

12.15: NY Times: Putin tarjoaa ukrainalaisille kannustimia Venäjällä asumiseen

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lauantaina allekirjoittamissa asetuksissa tarjotaan ukrainalaisille taloudellisia kannustimia asua Venäjällä ja sen hallitsemilla alueilla. Asiasta kirjoittaa New York Times.

Ukrainalaisille muun muassa myönnettiin oikeus asua ja työskennellä Venäjällä ilman aikarajoitusta tai erityistä työlupaa, kunhan he täyttävät tietyt ehdot, kuten käyvät vaaditussa huumetestissä.

New York Timesin mukaan asetukset ovat Kremlin uusin keino integroida Venäjän hallitsemia alueita Ukrainan itä- ja eteläosissa tiukemmin osaksi Venäjää.

12.10: Ukrainan ulkoministeri sanoo venäläisjoukkojen riskeeraavan koko maanosan turvallisuuden toimillaan ydinvoimala-alueella

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii Twitterissä venäläisiä joukkoja poistumaan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueelta.

– Ydinturvallisuus on ollut Ukrainan tärkein prioriteetti vuosikymmeniä, varsinkin kun otetaan huomioon traaginen historiamme. Venäläiset riskeeraavat koko maanosan turvallisuuden sillä, että he muuttivat ydinvoimalan sotilastukikohdakseen. Venäläisten on poistuttava voimalalta – heillä ei ole siellä mitään tekemistä!

11.31: YK: Ukrainan viljasiiloista loppuu tila – "viljaa vietävä vielä paljon enemmän"

YK:n virkamiehen Amir Abdullanin mukaan Ukrainan viljasiilot ovat niin täynnä viljaa, ettei tämän vuoden sadolle ole tilaa, uutisoi brittiläinen uutiskanava Sky News.

– Viljaa on vietävä vielä paljon enemmän, jotta saadaan lisää tilaa uudelle sadolle, Abdulla sanoo.

Ukrainasta on YK:n tietojen mukaan viety yli miljoona tonnia viljaa sekä muita elintarvikkeita elokuun alusta.

10.11: Venäjän kasvava armeija ei todennäköisesti edistä taisteluvoiman lisäämistä

Venäjän armeijan henkilöstön määrän kasvattaminen ei todennäköisesti edistä merkittävästi Venäjän taisteluvoiman lisäämistä Ukrainassa, sanotaan Britannian puolustusministeriön viimeisimmässä tiedusteluraportissa.

Raportin mukaan tämä johtuu siitä, että Venäjän on kerrottu menettäneen Ukrainassa jo kymmeniätuhansia sotilaita, uusia sopimussotilaita rekrytoidaan hyvin vähän ja asevelvollisia ei ole teknisesti velvoitettu palvelemaan Venäjän rajojen ulkopuolella.

Venäjän armeijan henkilöstön määrää kerrottiin aiemmin tällä viikolla kasvatettavan yli kahteen miljoonaan.

7.25: IAEA kokosi 14-henkisen asiantuntijaryhmän Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastuskäyntiä varten

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on koonnut 14-henkisen asiantuntijaryhmän, jonka on tarkoitus lähteä Venäjän Ukrainalta valtaamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

IAEA:n mukaan neuvottelut mahdollisimman pian tapahtuvan tarkastuskäynnin järjestämisestä voimalalle ovat yhä käynnissä.

New York Timesin mukaan järjestön johtaja Rafael Grossin lisäksi voimalalle on tarkoitus lähteä asiantuntijoita ainakin Puolasta, Liettuasta, Serbiasta, Kiinasta, Ranskasta ja Italiasta.

Ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. Venäjä on luvannut päästää ryhmän riippumattomia tarkastajia voimalaan.

Lauantain tapahtumia:

23.55: Venäjän armeija tuhosi sisäoppilaitoksen Zaporižžjassa

Kuvernööri Oleksandr Starukhin mukaan viisi ohjusta vaurioittivat koulua. Osa sisäoppilaitoksestsa tuhoutui täysin. 

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

– Onneksi lukuvuosi ei ollut vielä alkanut, eikä paikalla ollut oppilaita, Starukh sanoi.

20.29: Nyt ostetaan viestejä Ukrainan pommeihin – Artem kosi tykinammuksella: "Hän sanoi kyllä”

Ammuksiin ja aseisiin kirjoitetuilla viesteillä kerätään rahaa Ukrainan armeijan varusteisiin. Asiasta uutisoi amerikkalainen The New York Times (NYT).

Sotilaat ovat kirjoittaneet itse tykinammuksiin ja lentokoneista tiputettaviin pommeihin viestejä iät ja ajat.

Piruilevat tai hassun hauskat viestipommit ovat tuttuja esimerkiksi toisesta maailmansodasta ja Vietnamin sodasta.

Ukrainassa on nähty muutakin kuin niin sanotusti suuta soittavia ammuksia.

32-vuotias Artem Poliukhovych pohti pitkään, miten pyytää puolisoaan naimisiin. Muut vaihtoehdot jäivät kakkoseksi, kun eteen tuli mahdollisuus kirjoittaa kosinta Neuvostoliiton aikaiseen tykinammukseen, jolla oli tarkoitus iskeä venäläisjoukkoja vastaan.

– Sitä voidaan pitää tavallaan aggressiivisena kosintana, Poliukhovych sanoi NYTin mukaan.

– Hän sanoi kyllä, Poliukhovych jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat