Zelenskyi: Zaporizhzhjan jättiydinvoimalan tilanne edelleen erittäin vaarallinen – MTV seurasi sotaa Ukrainassa

Ukrainan itsenäisyyspäivä näkyi näyttävästi ympäri maailmaa 0:40
Ukrainan itsenäisyyspäivä näkyi näyttävästi ympäri maailmaa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 26. elokuuta 2022. 

  • Rautatieaseman ohjusiskussa kuollut jo yli 20 ihmistä.
  • Unicef: Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut vähintään noin tuhat lasta.
  • Venäjän hyökkäyksen alusta on kulunut jo puoli vuotta.
  • Venäjän Shoigu: Sotilasoperaatiota hidastettu harkitusti.
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.05: Zelenskyi: Zaporizhzhjan jättiydinvoimalan tilanne edelleen erittäin vaarallinen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne venäläisten valloittamalla Zaporizhzhjan jättiydinvoimalalla on edelleen erittäin riskialtis ja vaarallinen vaikka laitoksen kaksi toimivaa reaktoria saatiin kytkettyä sähköverkkoon tänään. 

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin eilen pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.

Zelenskyi vaatii, että kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n edustajat pääsisivät vierailemaan laitoksessa mahdollisimman pikaisella aikataululla.

20.22: siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta

Ukrainan varapääministerin mukaan siviilejä evakuoidaan Harkovan, Zaporizhzhian ja Mykolaivin alueilta, kertoo Guardian.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk on ilmoittanut suunnitelmista laajentaa pakollisia evakuointeja sodan rintamalinjoilla asuville siviileille.

– En puhu koko alueista, mutta jotkin osat vaativat pakollista evakuointia, ja valmistaudumme siihen.

– Jos he jäävät sinne, ihmiset kärsivät, erityisesti lapset, Vereshchuk jatkoi.

Ensisijaisesti evakuointi koskee naisia, joilla on lapsia sekä vanhuksia.

Ukrainan hallitus käynnisti heinäkuussa pakollisen evakuointikampanjan itäisen Donetskin alueen asukkaille. Evakuointikampanjaa alettiin toteuttamaan elokuussa.

Ukrainan hallinnassa olevat itäisen teollisuusalueen kaupunginosat ja kaupungit ovat venäläisten ja venäläismielisten joukkojen jatkuvan tulituksen kohteena.

– Tiedän hyvin, mitä vihollinen voi tehdä pakottaakseen ihmiset yhteistyöhön. Siksi kehotan ihmisiä evakuoitumaan ja olemaan toivomatta vihollisen armoa.

16.24: Zaporizhzhjan ydinvoimala on saatu kytkettyä uudelleen sähköverkkoon, kertoo voimala

Ukrainassa venäläisten miehittämä Zaporizhzhjan jättiydinvoimala on saatu kytkettyä uudelleen sähköverkkoon, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö Telegram-viestipalvelussa. Energoatomin mukaan yksi voimalan kuudesta reaktorista toimittaa nyt sähköä verkkoon.

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin eilen pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen. Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.


14.55: Operaattori: Ukrainan jättiydinvoimala edelleen kytkettynä pois sähköverkosta

Euroopan suurimman ydinvoimalan reaktorit olivat Ukrainassa edelleen irti sähköverkosta perjantaina, ilmoitti ukrainalainen operaattori Energoatom uutiskanava CNN:n mukaan.

Ukrainan energiaministeri varoitti, että Venäjän miehitys voi laukaista Zaporizhzhjan voimalassa ydinkatastrofin milloin tahansa.

Voimala lähiseutuineen on Venäjän joukkojen miehittämä, mutta sen toiminnasta vastaa edelleen ukrainalainen henkilökunta. Reaktorit eivät toistaiseksi lähetä sähköä verkkoon, mutta virta kulkee toiseen suuntaan, kun ydinvoimala saa toimintaansa tarvittavan sähkön. Tämäkin yhteys katkesi aiemmin tällä viikolla, mikä tarkoitti, että käyttöön oli otettava dieselgeneraattorit.

Energoatom ilmoitti olevansa toiveikas, että ydinvoimalan kuudesta reaktorista kaksi voidaan kytkeä piakkoin tuottamaan sähköä verkkoon.

Lue lisää.

13.10: Saksalaislehti: Venäjä ilmeisesti vakoillut ukrainalaisten sotilaiden koulutusta Saksassa

Saksan turvallisuusjoukot ovat saaneet viitteitä siitä, että Venäjän salaiset palvelut ovat vakoilleet Saksassa koulutuksessa olleita ukrainalaisia ​​sotilaita. Asiasta uutisoi perjantaina saksalaislehti Der Spiegel.

Ukrainan sotilaat ovat olleet Saksassa saamassa koulutusta länsimaisten tykkien käyttämisessä. Ainakin Baijerissa koulutusta on antanut Yhdysvaltain armeija.

Der Spiegelin mukaan Saksan armeija on havainnut epäilyttäviä ajoneuvoja ukrainalaisten värvättyjen kahden koulutuskeskuksen ulkopuolella. Lisäksi pieniä drone-lennokkeja on lentänyt harjoituspaikkojen yli ja kadonnut sitten nopeasti.

Turvallisuuslähteet uskovat myös, että venäläisviranomaiset ovat päässeet teknisesti käsiksi ukrainalaisten sotilaiden matkapuhelintietoihin.

6.42: Ukrainan itsenäisyyspäivänä tehtiin 189 ilmahälytystä

Ukrainan puolustusministeriön mukaan maan itsenäisyyspäivänä tehtiin uusi ennätys. Ilmahälytyksiä tehtiin 189 kertaa ja Venäjä pommitti 58:aa asuttua aluetta. Kymmeniä siviilejä kuoli iskuissa. 


Lue myös:

    Uusimmat