Mainos

Zaire ei osallistunut huippukokoukseen

Afrikan maiden johtajat kokoontuivat tiistaina ensimmäiseen Itä-Zairen sotaa käsittelevään huippukokoukseen samalla kun nälänhätä uhkasi yhä pahemmin alueella olevia yli miljoonaa pakolaista. Zairen pääministeri Kengo wa Dondo jäi pois huippukokouksesta heikentäen näin toiveita kriisin diplomaattisesta ratkaisusta.

Pakolaiset ovat olleet ilman YK:lta tulevaa apua ja suojelua siitä lähtien kun viimeiset kansainväliset avustustyöntekijät pakenivat Zairen taisteluja lauantaina. Pakolaisten sijainnista ja tilanteesta tiedetään yhä vähemmän.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Nairobin edustajan mukaan YK:lla ei ole ollut neljään päivään yhteyttä zairelaiseen Mugungan leiriin, jolla vielä viime viikolla oli 400 000 pakolaista. YK:lla ei ole tietoa leirin asukkaiden nykyisestä olinpaikasta.

Nairobissa järjestetyssä Afrikan maiden huippukokouksessa Kenian presidentti Daniel arap Moi tapasi Tansanian, Etiopian, Ugandan, Ruandan, Zambian ja Eritrean johtajat.
-Itä-Zairen konflikti on vakava uhka koko alueen vakaudelle, Moi sanoi kokouksen osanottajille.

Kansainvälinen Punainen Risti vetosi Nairobissa avun saamiseksi Zairen pakolaisille. Punainen Risti sanoi pelkäävänsä, että tilanne Goman ja Bukavun alueilla on jo ohittanut rajan, jolta ei ole paluuta. Kokouksesta pois jäänyt Zairen pääministeri Kengo on puoliksi tutsi, mikä on asettanut hänet vaikeaan asemaan Zairen nykyisessä kriisissä. Maan itäosan kapinalliset kuuluvat tutsisukuiseen banyamulenge-heimoon.

Zairen hallitus on syyttänyt tutsijohtoista Ruandaa ja Burundia sekä Ugandaa Itä-Zairen taisteluihin sekaantumisesta.

Ruanda vastustaa kansainvälisiä joukkoja

Ruandan ulkoministeri Anastase Gasana sanoi tiistaina Brysselissä Ruandan vastustavan kiivaasti kansainvälisten joukkojen väliintuloa Zairen pakolaisten auttamiseksi.

Ranska ja Espanja ovat esittäneet perustettaviksi monikansallisia joukkoja, jotka takaisivat humanitaarisen avun jakamisen pakolaisille. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoi tiistaina, että afrikkalaiset joukot voisivat myöhemmin korvata monikansalliset joukot.

Zairen kapinalliset joukot ilmoittivat maanantaina aloittavansa kolmen viikon yksipuolisen tulitauon. Tutsikapinalliset hallitsivat tiistaina itäzairelaista Goman kaupunkia, missä zairelaiset vapaaehtoiset sanoivat keränneensä kaduilta noin 300:n taisteluissa kuolleiden ihmisten ruumiit, kertoi AFP:n toimittaja. Kaupungin laitamilta kuului hajanaista tulitusta, mutta sen keskusta oli tiistaina rauhallinen.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.