Yötä Airbnb:ssä? Näin selvität, onko huoneeseen piilotettu kamera

0:48
Barkerien Airbnb-asunnossa oli kamera

Miten Airbnb-asunnossa yöpyvä voisi varmistua siitä, ettei häntä salakuvata? Huffington Post päätti selvittää keinot salakameroiden löytämiseen.

Kun Nealie ja Andrew Barker vuokrasivat loma-asunnon Airbnb-palvelusta Irlannissa, he järkyttyivät. Uusiseelantilaisen Nealien mukaan asunnosta löytyi piilotettu kamera. Mutta miten piilokamerat voisi tunnistaa?

"Se oli sokki"

Andrew on töissä tietoturva-alalla ja päätti skannata asunnon Wi-Fi-verkon. Verkosta löytyi IPCAMERA-niminen laite. Se paljastui livekuvaa lähettäväksi kameraksi. Asunnon omistaja kielsi tapauksen aluksi, mutta myönsi lopulta kameran olemassaolon. Perhe siirtyi hotelliin ja teki valituksen aiheesta Airbnb:lle.

Aiheesta Facebookissa kirjoittaneen Nealien mukaan Airbnb:llä kesti kuitenkin 33 päivää poistaa kyseinen asunto sovelluksesta, vaikka samasta aiheesta olivat Nealien mukaan valittaneet muutkin.

Miten kameran voi havaita?

Barkerien tapauksessa kamera oli piilotettu kattoon, mutta miten huoneen vuokraaja voi varmistua siitä, ettei häntä kuvata? Huffington Post päätti selvittää keinot salakameroiden löytämiseen ja kysyi asiaa turvallisuusasiantuntijoilta.

1. Etsi esineitä, jotka eivät kuulu huoneeseen

Barkereiden tapauksessa kamera oli palovaroittimen kotelossa. Erikoiset tai oudossa paikassa sijaitsevat esineet voivat periaatteessa sisältää kameran.

– Jos näet palovaroittimen paikassa, joka näyttää vähän oudolta, tai jos niitä on kaksi aivan vierekkäin, tämä voi olla varoitusmerkki, sanoo floridalaisen henkilöllisyysvarkauksia estävän yrityksen johtaja Carrie Kerskie.

2. Mitä kameran omistaja kuvaisi?

Security Consulting Alliancen Jack Plaxe kehottaa pohtimaan, missä kamera olisi, jos huoneen omistaja haluaisi kuvata vieraitaan. Mistä mihin kamera voisi osoittaa, jotta hän saisi haluamiaan kuvia? 

3. Sammuta valot ja käytä taskulamppua

Kamera tarvitsee kuvaa ottaakseen linssin, joka tosin saattaa olla hyvin pieni. Kerskien mukaan kameran linssin voi löytää heijastamalla taskulampulla valoa seinille ja liikuttamalla valonsädettä hitaasti ympäri huonetta. Heijastaako jokin valoa takaisin esimerkiksi kirjahyllystä?

– Jos sängyn vieressä on kelloradio ja osa sen pinnasta heijastaa enemmän kuin muut osat, se voi olla merkki, Kerskie kuvaa.

Tämä metodi on kuitenkin melko epävarma ja saattaa antaa myös vääriä tuloksia.

4. Peitä se

Plaxen mukaan oudot esineet voi peittää kankaalla, jos mahdollisen kameran olemassaolo huolettaa.

– Jos siinä on linssi, se ei ota sinusta yhtäkään kuvaa, kun t-paitasi on sen päällä, Plaxe sanoo.

5. Ota se seinästä

Kerskie ottaa esimerkiksi herätyskellojen pistokkeet irti seinästä matkustaessaan. Kellot hän laittaa yöpöydän laatikkoon.

6. Älä hätäile liikaa

Vaikka Airbnb-huoneen vuokraaminen vaatii jonkin verran luottamusta täysi tuntemattomaan ihmisen, Barkerit aikovat jatkaa palvelun käyttöä.

– Uskon, että piilokameroiden tapaukset ovat harvinaisia, Andrew Barker sanoo.

– Teemme järkeviä minimitekoja, jotta saamme mielenrauhan. Jos käytän kaiken aikani piilokameroita etsien, ei minulla ole aikaa nauttia matkastani.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja