Mainos

Yllätystupoa valmistellaan kulisseissa - porkkanana yhteisöveron lasku

Työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat neuvotelleet tiiviisti viimeiset kolme viikkoa tupoa muistuttavasta kolmivuotisesta raamisopimuksesta työmarkkinoille. Nyt sovun etsiminen on tiivistynyt, ja ratkaisua toivotaan jo ensi viikoksi.

MTV:n uutisten tietojen mukaan hallitus on yrittänyt taivuttaa tupo-ratkaisusta toistuvasti irtisanoutunutta Elinkeinoelämän keskusliittoa sopimuksen taakse lupaamalla sille 2-3 prosentin alennusta yhteisöveroon. Palkansaajien verotusta ei kiristetä.

Nyt yhteisövero on 26 prosenttia, eli se tippuisi 23-24 prosenttiin, jos sopu syntyy. Kolmivuotisen ratkaisun palkkahaitari jäisi alussa metallialan ja teknologiateollisuuden 0,5 prosentin liepeille sisältäen alakohtaisia vaihteluita.

Ratkaisun yksi osa olisi, ettei tuloverotusta kiristetä keneltäkään - toisin kuin pääministeri Matti Vanhanen pari viikkoa sitten uhkaili. Vanhanen myöntää, että neuvottelut ovat käynnissä.

- Aloite on nyt työmarkkinajärjestöjen puolella. Siellä on mietitty, ovatko hevalmiita tällaisen raamisopimuksen hahmottamiseen. Jos ovat, niin hallitus on omalta puoleltaan ilman muuta valmis joidenkin asioiden käsittelyyn, sanoo Vanhanen.

Työttömyysturvan parannus on puolestaan hionta, joka tulisi työantajaleirin maksettavaksi. Vaikeimmaksi kohdaksi viime metreillä ovat nousseet pakettiin kuuluvat eläkeratkaisut, joihin etsitään läpimurtoa viime hetken neuvotteluissa.

Katso Timo Haapalan raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.