Yllätysmestari valloitti Suomen cupin

Ilves voitti seurahistoriansa neljännen jalkapallon miesten Suomen cupin mestaruuden kaatamalla lauantaina Olympiastadionilla Hongan 2–1. Tamperelaisseuran edellinen Suomen cupin ykkössija oli vuodelta 2019.

Cupin voitto on vaisun liigakauden pelanneelle Ilvekselle erittäin tärkeä, sillä se tuo ensi kaudelle Konferenssiliigan karsintapaikan.

Konferenssiliigan karsintapaikan lunastaa cupin voittajan lisäksi liigakakkonen. Lisäksi yksi paikka on jaossa liigan jatkosarjojen jälkeen pelattavassa eurolopputurnauksessa, jonne etenevät liigassa sijoille kolme–seitsemän yltäneet.

Ilves on sarjataulukossa yhdeksäntenä. Seitsemännellä sijalla oleva AC Oulu on karannut tamperelaisilta jo kymmenen pisteen päähän, joten Ilveksen cupin voitto ei vaikuta eurolopputurnaukseen osallistuviin joukkueisiin.

Ottelun maalit avauspuoliajalla

Lauantain ottelu tarjosi Helsingissä vauhdikkaan ja viihdyttävän avauspuoliajan, jolla nähtiin kolme maalia. Nähtiin tosin myös useita harhasyöttöjä molemmilta joukkueilta.

Honka aloitti kamppailun terävästi ja siirtyi kahdeksannella minuutilla johtoon Lauri Laineen komealla ylänurkkatykityksellä.

Ilves pääsi Hongan maalin jälkeen peliin paremmin mukaan ja tuli 14. minuutilla tasoihin Tatu Miettusen kulmapotkutilanteessa pukkaamalla osumalla. Muutamaa minuuttia myöhemmin Hongan Edmund Arko-Mensah pääsi yksin läpi mutta laukoi hieman ohi.

Vaarallisesti vastaan hyökännyt Ilves siirtyi komean syöttöketjun päätteeksi johtoon Djairin laukauksella, kun ottelua oli takana 27 minuuttia.

Takaa-ajoasemassa Honka alkoi ottaa entistä enemmän pallonhallintaa itselleen. Ilves aloitti toisen puoliajan hyvin, mutta Honka painoi pelin pikkuhiljaa Ilveksen puolustuspäähän.

Tasapainoisen ottelun pelannut Ilves puolusti toisella puoliajalla tiiviisti, loppua kohti syvällä kenttäpuoliskollaan ja piti Hongan hyvin poissa huippupaikoilta. Samalla tamperelaiset hyökkäsivät muutaman kerran terävästi vastaan.

Rikkonaisen toisen puoliajan paras tekopaikka tuli noin tunnin kohdalla Ilveksen Santeri Haaralalle, joka tykitti pallon voimalla Hongan maalin ylärimaan. Hongan maalivahti Maksim Rudakov sai tilanteessa sormiaan vedon väliin.

Ottelun lopussa Hongan Kevin Jansen laukoi pallon tolppaan, mutta erotuomari Joni Hyytiä oli viheltänyt pelin jo poikki käsivirheen takia.

Cupin finaalin katsojamääräksi ilmoitettiin 4 431.