Tietyt ruoat voivat saada hien haisemaan erityisen pahalta.
Hikoilu on osa ihmisen lämmönsäätelyä. Hiki itsessään on hajutonta. Syy haiseviin kainaloihin löytyy iholle kertyneistä bakteereista, jotka hajottavat hikeä.
Pahalta haiseva hiki ei ole vaarallista, vaikka siihen voi liittyä kulttuurillisista tekijöistä johtuvaa häpeää. Tästä syystä moni käyttääkin deodoranttia tai antiperspiranttia, joista ensimmäinen peittää hien hajua ja jälkimmäinen estää hikoilua.
Hien hajuun voi vaikuttaa paitsi hyvällä hygienialla ja kosmetiikalla myös syömisillään. Tietyt ruoka-aineet voivat nimittäin tehdä löyhkästä erityisen pistävän.
Lue myös: Kertooko hiestä märkä selkä tehokkaasta treenistä? Asiantuntija vastaa
Ruoat pahanhajuisen hien taustalla
Etenkin rikkipitoiset ruoat ovat tunnettuja aiheuttamastaan mätiä kananmunia muistuttavasta hajusta, joka syntyy rikin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä. Rikkiä on paljon esimerkiksi sipuleissa, valkosipulissa, kaaleissa sekä punaisessa lihassa.
Myös tietyt mausteet, kuten curry ja kumina, hajoavat elimistössä rikkiyhdisteiksi aiheuttaen pahaa hajua. Hikoilua aiheuttavat tuliset ruoat, alkoholi ja kofeiini voivat nekin vaikuttaa kehon eritteiden tuoksuun, kertoo amerikkalainen sairaalakeskus Cleveland Clinic verkkosivuillaan.