Yllättävä syy pahanhajuisen hien taustalla – syötkö näitä ruokia?

Nämä ongelmat jokainen himohikoilija tunnistaa! 0:47
KATSO VIDEO: Nämä ongelmat jokainen himohikoilija tunnistaa!

Tietyt ruoat voivat saada hien haisemaan erityisen pahalta.

Hikoilu on osa ihmisen lämmönsäätelyä. Hiki itsessään on hajutonta. Syy haiseviin kainaloihin löytyy iholle kertyneistä bakteereista, jotka hajottavat hikeä.

Pahalta haiseva hiki ei ole vaarallista, vaikka siihen voi liittyä kulttuurillisista tekijöistä johtuvaa häpeää. Tästä syystä moni käyttääkin deodoranttia tai antiperspiranttia, joista ensimmäinen peittää hien hajua ja jälkimmäinen estää hikoilua.

Hien hajuun voi vaikuttaa paitsi hyvällä hygienialla ja kosmetiikalla myös syömisillään. Tietyt ruoka-aineet voivat nimittäin tehdä löyhkästä erityisen pistävän.

Ruoat pahanhajuisen hien taustalla

Etenkin rikkipitoiset ruoat ovat tunnettuja aiheuttamastaan mätiä kananmunia muistuttavasta hajusta, joka syntyy rikin pilkkoutuessa ruoansulatuselimistössä. Rikkiä on paljon esimerkiksi sipuleissa, valkosipulissa, kaaleissa sekä punaisessa lihassa.

Myös tietyt mausteet, kuten curry ja kumina, hajoavat elimistössä rikkiyhdisteiksi aiheuttaen pahaa hajua. Hikoilua aiheuttavat tuliset ruoat, alkoholi ja kofeiini voivat nekin vaikuttaa kehon eritteiden tuoksuun, kertoo amerikkalainen sairaalakeskus Cleveland Clinic verkkosivuillaan.

Eräässä tutkimuksessa todistettiin tieteellisesti, että runsas punaisen lihan syöminen voi saada miehet haisemaan pahalta. Rikin lisäksi syy voi piillä lihan rasvoissa, joita ihon bakteerit käyttävät ravinnokseen tuottaen samalla pistävää hajua.

Ruokavaliolla hienhajua vastaan

Hien hajun vuoksi kasvikunnan tuotteita ei kannata alkaa vältellä. Löyhkäävästä hiestä kärsivä voi toki vaihtaa rikkipitoiset ruoat muihin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi kurpitsa, bataatti, munakoiso, appelsiini ja persikat sisältävät vähän rikkiä, Men’s Health kertoo.

Punaisen lihan syömistä kannattaa terveyssyistä rajoittaa puoleen kiloon viikossa eli samaan määrään, mitä kasviksia kehotetaan syömään päivässä. Katso alla olevalta videolta, miltä päivän saantisuositus käytännössä näyttää.

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat