Mainos

Ylioppilaskokeiden kirjalliset alkavat maanantaina

Ylioppilastutkinnon kirjalliset kokeet alkavat maanantaina äidinkielen kokeella. Kevään ylioppilaskirjoituksiin on ilmoittautunut runsaat 45 045 kirjoittajaa. Miehiä heistä on 18 684 ja naisia 26 361. Varsinaisia kokelaita eli abiturientteja on 38 320.

Tänä keväänä 150 vuotta täyttävät kirjoitukset jatkuvat 3:nteen huhtikuuta. Maanantaina 11.3. ovat siis vuorossa äidinkielen ensimmäinen koe sekä suomen ja ruotsin toisen kielen koe. Keskiviikkona 13.3. kirjoitetaan reaali ja perjantaina 15.3. pitkä vieras kieli.

Kirjoitukset jatkuvat maanantaina 18.3. äidinkielen toisella kokeella ja keskiviikkona 20.3. toisen kotimaisen kielen kokeella. Perjantaina 22.3. on vuorossa matematiikka. Maanantaina 25.3. jatketaan lyhyellä vieraan kielen kokeella. Keskiviikkona 27.3. kirjoitetaan vielä ensimmäisen kerran saamen ja viikon päästä 3.4. saamen toinen koe.

Ainekirjoitus vuodesta 1852

Äidinkielen koe on alusta alkaen eli vuodesta 1852 kuulunut tutkintoon pakollisena kokeena. Kokeen asema on ollut vahva. Vuoteen 1971 asti hylätty suoritus äidinkielen kokeessa merkitsi samalla hylätyksi tulemista ylioppilaskirjoituksissa.

Vuodesta 1970 äidinkielessä on järjestetty kaksi koetilaisuutta. Vuodesta 1992 lähtien kokelaille on tarjottu ensimmäisellä koekerralla aineistopohjaisia tehtäviä ja toisella kerralla perinteisiä otsikkotehtäviä.

Vähemmistökielen kokeet


Äidinkielen koe on järjestetty suomen ja ruotsin kielessä sekä vuodesta 1994 alkaen myös saamen kielessä. Pohjoissaamen kielessä äidinkielen kokeen on voinut suorittaa vuodesta 1994 alkaen ja Inarin-saamen kielessä vuodesta 1998 alkaen.

Tänä keväänä pohjoissaamen äidinkielen kokeen suorittaa 6 kokelasta, lyhyenä vieraana kielenä pohjoissaamen kirjoittaa 13 oppilasta. Inarin-saamen kirjoittajia ei tänä keväänä ole.

Kokelas, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame, on vuodesta 1996 alkaen voinut äidinkielen kokeen sijasta suorittaa suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeen. Kokelas on myös vuodesta 1996 alkaen voinut halutessaan suorittaa toisen kotimaisen kielen kokeen sijasta äidinkielen kokeen tässä kielessä.

Uudistus suunnitteilla

Viime aikoina on oltu enenevästi huolissaan nuorison äidinkielen osaamisesta. Ylioppilastutkintolautakunta onkin lähtenyt suunnittelemaan äidinkielen kokeen uudistusta siten, että kokelaan taitoja voitaisiin arvioida nykyistä laaja-alaisemmin, kerrotaan ylioppilastutkintolautakunnasta.

Tavoitteena on, että tutkinnossa olisi kaksi nykyistä monipuolisempaa äidinkielen koetta, jotka yhdessä määräisivät kokelaan arvosanan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.