Ylihoitaja Marja Renholm sai tunnustuksen työstään koronapandemian keskellä – "Arvostus ja kunnioitus tulisi olla meillä joka päivä"

Renholmin työtehtävät muuttuivat hetkellisesti kokonaan, kun koronavirus rantautui keväällä Suomeen. Ylihoitajan mukaan tilanne on vaatinut terveydenhuollon ammattilaisilta muun muassa sopeutumiskykyä.

Helsingin yliopistollisen sairaalan johtavan ylihoitaja Marja Renholmin työ koki rajun muutoksen viime keväänä. Maailmanlaajuinen koronavirusepidemia heijastui erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten arkeen.

– Alussa vaikutti erityisesti se, että tämä oli uusi virus. Ei oikeastaan tiedetty riittävästi tästä viruksesta ja maailmalta kuului aika huolestuttavia asioita.

Uusi tilanne vaati Renholmin mukaan nopeaa sopeutumiskykyä. Muutoksia ja uusia ohjeistuksia otettiin käyttöön pikaisella aikataululla.

– Tietämättömyys pelotti niin potilaita kuin henkilökuntaakin.

Renholmin esimerkillinen työote läpi poikkeuksellisien aikojen ei ole kuitenkaan jäänyt huomaamatta, sillä Renholm palkittiin maanantaina Venny Snellman -tunnustusapurahalla.

Tunnustus myönnetään vuosittain rohkeasta, uutta luovasta ja tuloksellisesta toiminnasta hoitotyön kehittämiseksi.

– Olen valtavan ilahtunut tästä tunnustuksesta. Tämä on hieno asia meidän hoitotyöntekijöille, Husin hoitotyönjohtajille ja tietysti itselleni hoitotyönjohtajana.

Työtehtävät muuttuivat kokonaan

Renholmin vastuulla on ollut hoitohenkilökunnan sijoittaminen koronaviruspotilaita hoitaviin yksiköihin Hyksissä. Lisäksi ylihoitaja on ollut esimerkiksi mukana kehittämässä koronavirusnäytteenoton drive in -pisteitä.

– Keväällä omat työtehtävät muuttuivat tietyksi ajaksi ihan kokonaan. Työtehtävät painottuivat hyvin pitkälti tähän pandemiaan liittyviin asioihin.

Husin mukaan enimmillään yli 1500 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin työntekijää toimi keväällä ja kesällä muuttuneissa tehtävissä.

Renholmin mukaan henkilökunta on suhtautunut poikkeukselliseen aikaan esimerkillisellä tavalla.

– Osa on kokenut uudet tehtävät ja poikkeusolot hyvinkin kuormittavana, osa on taas kokenut sen niin, että saanut ammatillisesti uudenlaisia haasteita ja pystynyt kehittämään omaa ammattitaitoa.

Enemmän kiitosta arjen keskellä

Koronavirusepidemia on nostanut keskusteluun hoitohenkilökunnan palkkauksen. Renholmin mukaan työn kovat vaatimukset eivät välttämättä näy aina realistisesti ulkopuolelle.

– Työssä tarvitaan paljon erilaista osaamista. Tämän arvostus ja kunnioitus tulisi olla meillä joka päivä hoitajillemme ja hoitotyöntekijöille. Heidän osaamistansa tarvitaan ja se on tärkeää. Ei nyt vaan tässä pandemian aikana, vaan aina.

Lue myös:

    Uusimmat