Liki 90 prosenttia hoitajista on pohtinut alanvaihtoa: "Työnantajan että valtiovallan on syytä oikeasti tarkkaan miettiä" – miten turvataan Suomen terveydenhuolto?

Sekä Tehyssä että Sairaanhoitajaliitossa ollaan huolissaan hoitajien halusta vaihtaa alaa. Miten turvataan Suomenterveydenhuolto jatkossakin?

Suomalaisten hoitajien työhyvinvointi on ollut laskusuhdanteessa jo pitkään. Lisää kapuloita rakenteellisten ongelmien rattaisiin on tuonut koronapandemia, joka on kurittanut Suomeakin jo noin vuoden ajan. 

Tällä hetkellä koronapotilaiden lisäksi hoitajat tekevät kaikkensa purkaakseen hoitovelkaa, jonka viime vuoden korona-aallot jättivät jälkeensä. 

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela kertoo olevansa ”äärettömän ylpeä” liiton sairaanhoitajista.

– He ovat kannatelleet tässä koronatilanteessa koko meidän terveydenhuoltojärjestelmäämme – mutta aika kovalla hinnalla.

– Nyt siellä rupeaa valitettavasti näkymään hyvinkin vahvaa väsymystä. Viime keväänä jaksettiin vielä tsempata, hän jatkaa. 

Mitä hyvää koronapandemia on tuonut sote-alalle etenkin hoitajia ajatellen? Katso asiantuntijoiden ajatukset aiheesta yllä olevalta videolta! 

Puolet miettii alan vaihtoa aktiivisesti – liki kaikilla se on käynyt mielessä

Tehyn, eli Suomen suurin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestön, teettämän kyselyn mukaan liki puolet (48 %) pohtii alan vaihtamista aktiivisesti. 

Kaikkiaan noin 88 prosenttia on pohtinut enemmän tai vähemmän alan vaihtoa. 

Onko tulevaisuuden yksi uhkakuvista se, ettei Suomessa löydy enää tekijöitä sote-alalle?

– Näkisin, että nyt, jos koskaan on aika tarttua siihen, että näitä alan epäkohtia korjataan, jotta meidän ei tarvitse ikinä päätyä siihen, ettei meillä ole tarpeeksi henkilöstöä, Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen sanoo.

– Tai samaan aikaan, että me joudutaan jollain tavalla meidän osaamisvaatimustamme laskemaan, koska meillä ei ole riittävästi koulutettua henkilökuntaa tekemään tätä arvokasta työtä, hän jatkaa. 

Myös Hahtela jakaa saman huolen: Alan kipukohtiin on puututtava ihan valtiojohdon tasolla. Hänen mukaansa kaikki epäkohdat ovat korjattavissa, jos vain tahtotilaa löytyy. 

– Katsoisin, että sekä työnantajan että valtiovallan on syytä oikeasti tarkkaan miettiä, miten turvataan meidän terveydenhuoltomme jatkossakin, Hahtela vetoaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viime vuoden koronakevättä muistellaan kauhistellen

Korona-aika on selvästi lisännyt hoitajien yhteydenottoja sekä Sairaanhoitajaliittoon että Tehyyn. 

Hahtelan mukaan viime keväänä Sairaanhoitajaliitto avasi jäsenilleen palvelun, jonka kautta jäsenet voivat purkaa ajatuksiaan etenkin korona-ajan aiheuttamiin huoliin ja kysymyksiin liittyen. 

– Olemme saaneet tuhansia kirjallisia yhteydenottoja ja vastauksia, joista raportoimme eteenpäin. 

– Vaikka tilanne on tavallaan helpompi kuin keväällä, jolloin meiltä puuttui suojavarusteita, tilanne puhuttaa hoitajia erittäin paljon, Hahtela kuvaa.

Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikaisen mukaan myös he vastaanottivat etenkin viime keväänä paljon yhteydenottoja niin puhelimitse kuin sähköisestikin. 

– Suojainten saatavuudessa oli haasteita ja niitä pyrittiin korvaamaan korvaavilla tuotteilla. Kertakäyttöinen sadetakki ei välttämättä ole paras suojain koronavirusta vastaan, Viinikainen sanoo.

Myös Sairaanhoitajaliitossa vastaanotettiin viime keväänä monia hyvin huolestuttaviakin viestejä. 

Moni hoitaja Hahtelan mukaan suoraan sanoen pelkäsi kaoottista tilannetta. 

– Hoitajille oli suoraan sanottu, että askarrelkaa itse talouspaperista tai muusta vastaavasta suojavälineitä. Hätä silloin keväällä oli suuri, Hahtela muistelee. 

MTV Uutiset on uutisoinut sairaanhoitajiin liittyvistä epäkohdista useasti vuonna 2020. Tässä niistä muutama esimerkki, lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat