Yli puolet Lapin matkailuyrittäjistä kokee, ettei selviä seuraavaan talvikauteen – suomalaiset hiihtolomailijat eivät riitä paikkaamaan turistien puutetta

3:49
Onko hiihtolomista Lapin matkailun pelastajaksi?

Kevään talvilomakausi on alkamassa, ja moni suuntaa kulkunsa kotimaan hiihtokeskuksiin. Mutta riittääkö lomalaisista esimerkiksi Lapin matkailun pelastajiksi?

Korona on nakertanut ulkomaisten turistien määrää Suomen hiihtokeskuksissa dramaattisesti. Sen sijaan suomalaismatkailijat ovat löytäneet kotimaan matkakohteet ihan uudella tavalla. Etenkin jouluna Lappiin matkasi iso joukko etelä- ja keskisuomalaisia lomalaisia.

Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell kertoo, että nyt myös hiihtolomien puolesta Lapin tilanne näyttää nyt hyvältä, mutta ulkomaalaisten turistien puute varjostaa koko vuoden tilannetta.

– Se on iso menetys ja aiheuttaa paljon taloudellista huolta, Forsell totesi MTV Uutisaamun haastattelussa.

– Suomalaisia on valitettavasti vain rajallinen määrä, eivätkä he millään riitä paikkaamaan tilannetta kovasta ja hyvästä tahdosta huolimatta. Meillä on perinteisesti ollut yöpymisistä yli puolet ulkomaalaisia ja liikevaihdosta yli 70 prosenttia.

Vuosi tulee olemaan vaikea

Lapin matkailuyrityksille tehdyn kyselyn mukaan yrittäjät kokevat, että kuluva vuosi tulee olemaan vaikea, Forsell kertoo.

– 90 prosenttia vastaajista ilmoitti asiakasmäärän pienenevän.

Lapissa pelätään myös konkursseja.

– Kyselyssä noin 60 % kertoi, että ei pärjää seuraavaan talvikauteen. Onkin tosi tärkeä löytää tukitoimia matkailualalle. Lisäksi tarvitaan näkymää siihen, miten pystytään palaamaan kansainväliseen matkailuun, kun pandemia on taas hallinnassa, Forsell toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja