Tämä osa uupuu nyt Lapin matkailusta "käytännössä kokonaan" – Suomen vilkkuminen punaisena maailman ilmaantuvuuskartalla tuo lisää harmaita hiuksia matkailuyrittäjille

1:20
Kuinka turvallinen kohde Lappi on korona-aikana? Tähän vastaa Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen

Lapissa laskettelukausi on korkattu ja syyslomalaisia on jo rinteissä. Matkailuala kamppailee kuitenkin yhä rajoitusten piirissä, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen MTV:n Uutisaamussa.

– Tänä vuonna syyslomalaisia hemmotellaan Lapissa tuoreella lumella. Meillä on hyvää kysyntää tunturimökeissä, kylänraiteilla ja kaupoissa, Kärkkäinen toteaa aluksi.

Etelä-Suomen syysloma on alkanut tällä viikolla, mutta kotimainen matkailu ei kata kaikkea.

– Kotimainen viikko on matkailulle tärkeä, mutta kun tarkastellaan kokonaiskuvaa kansainvälisen matkailun osalta, niin Lapille tärkeä revontulimatkailu uupuu rajoituksien vuoksi käytännössä kokonaan, Kärkkäinen harmittelee.

Euroopan tautikeskus (ECDC) on värittänyt koronakartalla Suomen punaiseksi, joka tarkoittaa, ettei Suomeen matkustamista suositella.

– Listaus tuli meille aika yllätyksenä ja se että Suomi vilkkuu siellä punaisena ei ole positiivinen asia tässä matkailumarkkinoinnin vaiheessa, Kärkkäinen sanoo.

– Lapille tämä oli myös siinä mielessä yllätys, että mehän olemme vihreä alue – emme punainen. Tässä vaiheessa emme vielä tiedä miten se tulee vaikuttamaan. Huolestuttavaa signaali kyllä joulumyynnin kuumimpaan hetkeen, hän jatkaa.

"Tämä on ollut rankka kausi"

Poikkeusolot ovat kuormittaneet Suomea jo yli puolitoista vuotta. Jääkö koronasta pysyviä jälkiä?

– Aivan varmasti jää. Tämä on ollut yrityksille äärimmäisen rankka kausi. On aivan selvää, että kaikki tästä eivät selviä. Konkurssimäärämme ovat vielä verrattain pienet, mutta totuus on että toimintoja on ajettu alas. Henkilöstöä on lomautettu ja irtisanottu ja nyt on äärimmäisen vaikea kutsua heitä takaisin. Haaste on myös työvoimapulan kanssa.

Kärkkäinen lähettää päättäjille terveisiä Lapin matkailun puolesta.

– Yksi toive hallitukselle meillä olisi: pitkän linjan ennakoitavuuden lisääminen matkailuyritysten arkeen ja toinen on rajoitustoimien oikeasuhtaisuus ja Suomen kilpailukyvyn kannatteleminen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja