Lapin matkailuyrittäjät vetoavat ministereihin avoimessa kirjeessään: "Ala ei kestä kolmatta katotalvea"

Uusia matkailupalveluyrityksiä syntyy koronarajoituksista huolimatta 2:23
MTV Uutiset kertoi viime vuoden lopussa, että pohjoiseen syntyy uusia matkailupalveluyrityksiä koronarajoituksista huolimatta.

Lapin matkailuelinkeinon liitto on lähettänyt ministereille avoimen kirjeen hallituksen koronatoimista ja niiden vaikutuksista matkailuelinkeinoon. Liiton mukaan ravintolasulku johtaisi kansainvälisten matkailijoiden katoon.

– Olemme erityisen huolissamme koronaministeriryhmän suunnitelmista rajoittaa tai jopa kokonaan sulkea ravintolat, Lapin matkailuelinkeinon liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell toteaa kirjeessä.

 –Tyypillisesti hotelleissa majoittuvien kansainvälisten asiakkaiden ruokahuolto on ravintoloiden varassa, ja siksi ravintolasulku johtaisi käytännössä kansainvälisen matkailun sulkemiseen. Lapin matkailuala ei kestä kolmatta katotalvea.

Valtaosa tulosta tulee ulkomaisilta asiakkailta

Liito tähdentää viestissään, että valtaosa Lapin matkailuyritysten liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä asiakkailta. 

– Pelkästään tammikuussa on odotettavissa lähes 300 000 ulkomaalaista yöpymistä Lapissa. Nämä asiakkaat käyttävät monipuolisesti majoitus-, ravintola-, ohjelma-, kuljetus- ja muita palveluita. Ravintolat vastaavat tyypillisesti hotelleissa majoittuvien kansainvälisten asiakkaiden ruokahuollosta. Jos ravintolat suljetaan lyhyeksikin aikaa, matkanjärjestäjät erittäin todennäköisesti peruvat tuotantonsa, eli kansainvälinen matkailu ajetaan alas, Forsell sanoo.

”Ulkomaiset matkailijat eivät tuo tautia Suomeen”

Liiton mukaan ravintolasulun myötä tapahtuva erityisesti kansainvälisen matkailun alasajo ei ole suhteessa saavutettuun hyötyyn. 

– Riski siitä, että ulkomaalaiset matkailijat tuovat tautia maahan on nyt voimassa olevien maahantulovaatimusten, joihin kuuluvat rokotussarja ja tuore negatiivinen testi, myötä hyvin pieni, kirjeessä arvioidaan. 

– Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu vain vähän tartuntoja kansainvälisillä matkailijoilla ja trendi on laskeva johtuen juuri asetetuista tiukoista maahantulorajoituksista sekä siitä, että näillä matkailijoilla on hyvin vähän kontakteja ulkopuolisiin ja tartuntariskejä pystytään minimoimaan varsin tehokkaasti.

Vaarassa ovat tuhannet työpaikat ja kokemus

Matkailuyritysten toimintojen alasajo vaarantaa liiton mukaan kymmeniä tuhansia työpaikkoja Suomessa, kun henkilöstöä jouduttaisiin lomauttamaan ja irtisanomaan. Lisäksi lomautukset jouduttaisiin sen mukaan kohdistamaan vakituiseen henkilökuntaan, ”jonka varassa osaaminen ja kokemus Lapin matkailussa lepää”. 

– Kaikki tämä ajaa sekä yritykset, että merkittävän osan työntekijöistä taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen. Lisäksi jo nyt selkeästi lisääntyneet mielenterveyteen liittyvät ongelmat lisääntyvät edelleen toimeentulon epävarmuuden jatkuessa.

– Nyt tarvitaan viisaita päätöksiä, jotka perustuvat toimenpiteiden todelliseen vaikuttavuuteen ja kokonaisvaltaisiin vaikutuksiin. Ravintolarajoitusten osalta vaikuttavuutta ei ole riittävästi osoitettu, mutta niiden haitalliset vaikutukset niin ravintoloihin, majoitusyrityksiin, ohjelmapalveluyrityksiin kuin kuljetusyrityksiinkin ovat merkittäviä, Forsell päättää liiton viestissä.

Lue myös:

    Uusimmat