Lapin matkailualalta kylmäävä viesti: 10 000 työpaikasta joka toinen vaarassa kadota, jos matkustusrajoituksia ei muuteta – isoilla päätöksillä kuukausi aikaa

2:12
Visit Rovaniemen mukaan Lapin matkailusta voi hävitä joka toinen työpaikka

Lapin matkailun asiantuntijat sanovat ensi talven työllisyyden romahtavan, jos matkustusrajoitukset pysyvät nykyisenlaisina tai tiukentuvat. Monen matkailuyrityksen tulot ovat pitkälti kansainvälisten matkailijoiden varassa.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen ei yllättynyt tämänpäiväisestä uutisesta: Lapin matkailun suuryhtiö North European Invest aloittaa omistamissaan matkailuyhtiöissä koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut.  Neuvottelut vaikuttavat noin 2 000 työntekijään.

– Todella surullinen uutinen, mutta ei yllätä, sillä matkustukseen liittyvät rajoitukset ovat olleet niin dramaattisia. Kun kärkiyritys kertoo näin mittavista toimenpiteistä, avaa se oven uusille synkille uutisille, Kärkkäinen sanoo.

Hänen mukaansa Lapista voi kadota ensi talvena tuhansia työpaikkoja lisää, mikäli matkustusrajoitukset estävät ulkomaisten matkailijoiden tulon. Kärkkäisen mukaan Lapin matkailu työllistää noin 10 000 henkilötyövuoden verran. Arviolta yli puolet työpaikoista on riippuvaisia kansainvälisistä asiakkaista.

– 10 000:sta pystytään helposti putoamaan matkustusrajoitusten myötä 4 000–5 000 henkilötyövuoteen.

Kärkkäinen sanoo matkanjärjestäjien odottavan lähiviikkoina päätöksiä rajoituksista.

– Syyskuun loppu on ihan viimeinen takaraja. Kauppoja ei voi vahvistaa, kun emme tiedä, voiko Suomeen tulla ja voiko Lappiin tulla.

Lue lisää matkustusrajoituksista: Suomeen saa matkustaa vapaasti vain kahdeksasta maasta

"Pienillä ohjelmapalveluyrityksillä vaikeinta"

Lapin Kauppakamarin matkailuvaliokunnan puheenjohtaja ja muoniolaisen matkailuyritys Harrinivan toimitusjohtaja Niina Pietikäinen kertoo, että 95 prosenttia Harrinivan talvikauden asiakkaista tulee ulkomailta.

– Poliittiset päätökset määrittävät tulevan talvikauden. Varaustilanne on meillä 30-40 prosenttia jäljessä viime vuodesta.

Pietikäisen mukaan suomalaisten matkailijoiden määrä on ollut alueella kasvussa, mutta hän ei usko määrän kasvavan niin paljon, että se pelastaisi talvikautta. 

Kaikesta huolimatta Pietikäinen on vielä toiveikas.

– Jos pystytään toimimaan nopeasti ja mahdollistetaan ulkomaisten asiakkaiden tulo Lappiin turvallisesti, on vielä mahdollista saavuttaa kohtalainen talvi. Mutta on myös mahdollista, että tästä tulee yksi suurimpia kriisejä ikinä Lapin matkailulle.

Pietikäinen sanoo erityisesti pienten ohjelmapalveluja tarjoavien yritysten olevan vaarassa, sillä kotimaiset matkailijat eivät useinkaan käytä ohjelmapalveluja.

– Suomalainen on tottunut luonnossa liikkuja. Majoitusta ja ravintolapalveluja tarvitaan, mutta epäilen että ohjelmapalveluihin riittää suomalaisista tarpeeksi asiakkaita – revontuliretkille ja moottorikelkkasafareille. Muutaman hengen ohjelmapalveluyrityksille tulee vaikeat ajat, Pietikäinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja