Mainos

Yli 30 kuoli yliopistoammuskelussa

Kyseessä on Yhdysvaltojen historian pahin ampumatapaus koulussa. Presidentti George W. Bush on televisiopuheessaan ilmaissut syvän surunsa murhenäytelmän johdosta.

Kaikkiaan 33 ihmistä kuoli maanantaisessa ampumavälikohtauksessa Virginian teknillisessä yliopistossa. Veriteon tekijä ampui 32 ihmistä ja sen jälkeen itsensä. Lisäksi toistakymmentä ihmistä haavoittui ammuskelussa. Turma on vakavin ampumavälikohtaus Yhdysvaltain historiassa.

Tapahtumat alkoivat jo aamulla, jolloin aseistautunut mies tappoi miehen ja naisen yliopiston opiskelija-asuntolassa. Pari tuntia myöhemmin ampuja ampui 30 ihmistä yhdessä luentosalissa, minkä jälkeen hän surmasi itsensä.

Yhden henkiin jääneen silminnäkijän mukaan ampuja olisi ollut aasialaismies, joka käveli saksanluokkaansa, lukitsi sulki ovet ketjulla, ampui opettajan ja sen jälkeen kohti jokaista luokan opiskelijaa yksi kerrallaan. Suurin osa opiskelijoista kuoli. Aseistuksena miehellä oli tiettävästi käsiase.

Poliisi ei ole vielä kertonut ampujan motiiveista, eikä hänen henkilöllisyyttään ole kerrottu.

Yliopiston poliisi piti aamuista ammuskelua yksittäisenä tapahtumana, eikä sen vuoksi sulkenut yliopistoa. Poliisin toimet ovat herättäneet laajaa kritiikkiä.

Virginian teknillisessä yliopistossa on 26 000 opiskelijaa.

Yliopiston alueella vallitsi ammuskelun aikana kaaos. Pelko ja shokki valtasivat mieliä.

- Täällä on valtava sekasotku, uutistoimistoille kertoi Jason Anthony Smith, 19. Hän asuu asuntolassa, jossa ammuskelu tapahtui. - Oli vaikea tietää, mitä todella oli meneillään.

Opiskelija Alex Semonte kertoi CNN:lle, että tilanne oli hyvin sekava.

- Kuvittelimme aluksi, että kyseessä olivat rakennustyöt, mutta sitten kuulimme laukauksia, ja juoksimme omaan asuntolaamme, hän kertoi. - Valtaosa kampuksella olevista on yhä täydessä shokissa.

Pahimpia ammuskeluja USA:n kampuksilla ja kouluissa

- Poliisit käskivät meidät ulos rakennuksesta ja me juoksimme yli urheilukentän niin lujaa kuin voimme. -- Se oli pelottavaa, kertoi opiskelija Matt Waldron CNN:lle.

Hänen mukaansa ainakin kaksi opiskelijaa hyppäsi paniikissa ulos ikkunasta ja ainakin toinen mursi nilkkansa. Opiskelijoiden kuvaamissa kännykkävideoissa nähtiin ympäriinsä juoksevia poliiseja ja kuultiin tiuhaa ammuskelua.

Tapahtumat saivat alkunsa varhain aamulla paikallista aikaa, uutistoimistojen mukaan ensimmäinen puhelu laukauksista tuli hätänumeroon kello 7.15 aamulla. Toinen ammuskelu oli puhjennut kolmisen tuntia myöhemmin.

Bush kauhistunut

Presidentti George W. Bush oli kauhistunut uutisesta. Hän on ilmaissut syvän surunsa murhenäytelmän johdosta.

Bush sanoi surunilmauksessaan televisiossa, että kansakunta on shokissa ja suruissaan. Vakavailmeinen presidentti painotti lisäksi, että uhrien ja perheiden puolesta rukoillaan.

- Seuraamme tilannetta tarkasti, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Dana Perino.

Kyseessä on Yhdysvaltain historian pahin kampuksella tapahtunut ammuskelu. Yhdysvalloissa surtiin vuonna 1999 Columbinen lukion verilöylyä. Kaksi nuorukaista ampui 13 opiskelijaa ja sitten itsensä.

Eniten uhreja ennen tätä ammuntaa vaati kuitenkin vuonna 1966 Texasin yliopiston kampuksella tapahtunut verilöyly. Kellotorniin linnoittautunut ampuja tappoi tuolloin 16 ihmistä.

Virginiassa yksi suomalaisopiskelija

Virginian teknisessä yliopistossa on yksi suomalainen opiskelija, kertoo Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystö. Suomalaisopiskelija on kuitenkin täysin kunnossa, lähetystöstä lisätään.

Ruotsalaisopiskelija Virginian ammuskelun silminnäkijänä

Ruotsalainen opiskelija oli vain 150 metrin päässä Virginian teknillisen yliopiston maanantaisesta verilöylystä.

- Olen todella järkyttynyt. Kukaan ei uskonut, että tällaista voisi tapahtua, Arvid Puranen sanoi TT:n puhelinhaastattelussa myöhään maanantai-iltana. Puranen, 22, on kotoisin Luulajasta.

Puranen ei kuullut varoituksia, jotka yliopiston johto antoi ensimmäisen ammuskelun jälkeen. Hän lähti yliopistolle bussilla, jonka pysäkki on 150 metrin päässä luentosalista, jossa 30 ihmistä ammuttiin kuoliaaksi. Pysäkiltä Puranen käveli urheiluhalliin, missä hän kuuli vain paria minuuttia aiemmin sattuneesta ammuskelusta.

- Kävelin urheiluhalliin samaa reittiä, jota pitkin murhaaja saattoi kulkea, joskin vastapäiseen suuntaan. Olen saattanut tavata hänet ilman että tiesin siitä, Puranen sanoi.

Yliopistossa opiskelee ainakin kolme ruotsalaista. Kukaan heistä ei haavoittunut.

(MTV3-STT-TT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.