Mainos

Ylen rahoitukseksi esitetään pelkkiä lupamaksuja

Yleisradion toiminnan rahoitukseksi esitetään pelkkiä lupamaksuja. Esitys sisältyy liikenneministeriön tilaamaan selvitykseen, joka liittyy valmisteilla olevaan uuteen lakiin yleisradiotoiminnasta. Nykyisin Yleisradio Oy:n kuluista 76 prosenttia katetaan tv-lupamaksuin ja 14 prosenttia MTV:n maksamalla julkisen palvelun maksulla.

Selvityksen on tehnyt Liiketaloustieteen tutkimuslaitos, joka esittää, että julkisen palvelun maksusta luovuttaisiin. Siten Yle ja kaupalliset yhtiöt eriytettäisiin rahoituksellisesti toisistaan.

Liiketaloustieteen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Matti Pulkkinen laskee, että julkisen palvelun maksun korvaaminen lupamaksukorotuksella nostaisi tv-luvan nykyisestä 862 markasta 1008 markkaan vuodessa. Pulkkinen pitää korotuksen toteuttamista vaikeana, minkä takia pitäisi käyttää muitakin keinoja.

Ylen toiminnan rahoittaminen mainostuloilla tai valtion budjetin kautta sitoisi Ylen mainostajiin tai poliittiseen järjestelmään. Nykyisen Yle toimii eduskunnan alaisuudessa eli hallituksesta riippumatta.

Kantaverkko myös radio- ja tv-toimintaan

Pulkkisen mukaan muut keinot olisivat Ylen toiminnan rationalisointi ja yhtiön jakelutekniikan yhtiöittäminen. Rationalisoinnilla Ylen menoista voitaisiin niistää muutama prosentti.

Ylen jakelutekniikan markkina-arvoksi Pulkkinen laskee 2-3 miljardia markkaa. Hänen mielestään se yhtiöittämällä voitaisiin muodostaa samaan tapaan kantaverkko kuin sähkönjakelussa on tapahtunut. Omistajiksi voisi tulla sijoittajia, kuten pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

Pulkkinen ei pidä järkevänä sitä, että Ylen jakelutekniikan omistajiksi tulisi vain muita viestintäyhtiöitä. Se synnyttäisi ongelmia, koska verkko olisi alalla jo toimivien yritysten hallinnassa.

Kaupallisille toimilupamaksu

Selvityksessä esitetään, että kaupalliset tv- ja radioyhtiöt saisivat velvollisuuden maksaa toimilupamaksua, joka tuloutettaisiin suoraan valtiolle verotulona. Pulkkinen uskoo, että kaupallisten yhtiöiden maksama maksu putoaisi nykyisestä.

MTV maksaa tuloistaan noin 30 prosenttia Yleisradiolle. Ruotsissa toimilupamaksu on 23 prosenttia ja esimerkiksi Britanniassa yhtiöstä vaihdellen korkeintaan parikymmentä prosenttia. Suomessa maksu asettuisi lähemmäs 20 prosenttia.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.