Yleisurheilun 50 kilometrin kävely uhkaa tippua arvokisaohjelmasta – maailmanmestari Valentin Kononen: "Tietysti harmittaa"

Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n kävelykomitea ehdottaa, että kävelyn kuninkuusmatka 50 kilometriä muutettaisiin 30 kilometrin mittaiseksi.

Matkalla maailmanmestaruuden vuoden 1995 Göteborgin kisoissa voittanutta Valentin Konosta ehdotus tietenkin harmittaa, mutta toteaa MTV Urheilulle, että ehdotus on lajille eduksi pidemmällä tähtäimellä.

– Kyllä se itseasiassa on lajille eduksi pidemmän päälle. Tällä haetaan sitä, että saadaan kilpailujärjestelmää uusittua ja enemmän kisoja ohjelmaan. Sitä kautta haetaan enemmän näkyvyyttä ja järjestelmää lajille. Tietystihän tällainen muutos harmittaa viidenkympin kävelijänä. Elämä menee eteenpäin, Kononen toteaa.

Kononen ei usko, että muutos vaikuttaa ainakaan omiin valmennettaviin.

– 30 kilometriä on hiukan lyhyempi, mutta aika pitkälti siinä vaaditaan samoja ominaisuuksia. Tässä kohtaa pitää korostaa sitä, että kyseessä on vasta ehdotus. Tämä on kävelykomitean ehdotus hallitukselle, joka tekee sitten omat päätöksensä maaliskuussa, Kononen sanoo. 

50 kilometrin kuninkuusmatka on perinteikäs, mutta Kononen nostaa esiin monia haasteita nykyisestä mallista.

– Kyllä se on tullut omalla tavallaan tiensä päähän. Haasteena siinä on ollut, että kilpailuja on todella harvakseltaan. Se aiheuttaa taas ongelmia sen suhteen, ettei löydy tarpeeksi kiinnostuneita kilpailijoita, eikä meinaa löytyä järjestäjiä kilpailuja järjestämään. Siinä mielessä tämä muutos on mielestäni lajin kannalta jopa välttämätön, Kononen kertoo.

Komitea ehdottaa myös toista muutosta kävelyihin. Se esittää uuden teknisen järjestelmän käyttöönottoa. Kononen ottaa ehdotuksen mielellään vastaan.

– Se on erittäin tervetullut uudistus urheilijoille, tuomareille ja erityisesti yleisölle. Ajatuksena siinä on se, että saadaan sitä kävelytekniikkaa paremmin visualisoitua katsojille. Siitä saadaan täysin uusi jännitysmomentti kilpailuun. Siinä voidaan reaaliaikaisesti seurata, onko jonkun kävelijän tekniikka hajoamassa. Se tuo täysin uuden seurattavuuselementin, Kononen sanoo.

50 kilometrin kävelyn kohtalosta päätetään maaliskuussa.

Alla torstain iltaseitsemän Tulosruutu.


Lue myös:

    Uusimmat