Yleistyvä tauti luultuakin vaarallisempi – pyyhkii vastustuskyvyn "muistin" ja lisää sairastumisriskiä vuosia parantumisen jälkeen

Suojaudu influenssalta 7:18
Rokote suojaa tuhkarokon lisäksi influenssalta. Videolla kerrotaan, kenen kannattaa ottaa influenssarokote.

Kaksi tuoretta tutkimusta osoittavat, että tuhkarokko on jopa vaarallisempi tauti kuin aiemmin on luultu. Virus nimittäin aiheuttaa ”vastustuskyvyn muistinmenetyksen”, kuten BBC luonnehtii. Tämä tarkoittaa, että elimistö ei enää muista, miten taistella aiemmin päihittämiään tauteja vastaan.

Kansainvälinen tutkimustiimi havaitsi, että tuhkarokkovirus luikertelee immuunijärjestelmän solujen sisään, joissa se pyyhkii niiden ”muistin”. Tämän vuoksi tuhkarokosta selviytyneet ovat alttiita vaarallisille taudeille, kuten keuhkokuumeelle, vielä vuosia alkuperäisen taudin selättämisen jälkeen.

Tutkijoiden mukaan löydökset alleviivaavat rokotusten merkitystä. Tutkimukset ilmestyvät Science- sekä Science Immunology -tiedelehdissä.

Tuhkarokko tuhoaa jopa 73 prosenttia vasta-aineista

Tutkimusta varten yhdysvaltalaiset, brittiläiset ja hollantilaiset tiedemiehet tarkastelivat rokottamattomia lapsia ennen ja jälkeen tuhkarokon sairastamisen. Tuhkarokko tuhosi 11–73 prosenttia vasta-aineista, jotka suojasivat virus- ja bakteeritartunnoilta, joille henkilö oli aiemmin kehittänyt vastustuskyvyn.

Tutkimusta johtanut Harvardin yliopiston tutkijatohtori Michael Mina luonnehtii yliopiston tiedotteessa tilannetta kuin rikollisten kuvien katoamiseksi kirjasta. Uusien kuvien kerääminen rikollisista (eli vastuskyvyn hankkiminen taudinaiheuttajille) on pitkä ja riskialtis prosessi.

Kuten kaikki rikolliset, myöskään kaikki taudinaiheuttajat eivät ole hengenvaarallisia. Mitä enemmän tuhkarokko pyyhkii vasta-aineiden ”muistia”, sitä todennäköisemmin muistinmenetys koskettaa myös elintärkeitä vasta-aineita.

Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan rikkaissa maissa asuvien lasten riski kuolla oli koholla 2–3 vuotta tuhkarokkoviruksen tarttumisen jälkeen. Köyhissä maissa tilanne lienee vielä vakavampi, sillä siellä taudit leviävät nopeammin.

Rokote ehkäisee tuhkarokkoa

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama yleisinfektio eli koko kehon tulehdustila, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan. Taudin oireita ovat ensin korkea kuume, hengitystieoireet sekä silmien valonarkuus. Punatäpläinen ihottuma alkaa 3–5 päivän kuluttua ja kestää viikon.

Tuhkarokkoon liittyy vaikeita jälkitauteja, kuten kuumekouristusta, korvatulehdusta, ripulia, keuhkokuumetta ja hengitysteiden bakteeri-infektiota. Vaarallisin mutta harvinainen jälkitauti on aivojen yleistulehdus, joka johtaa hitaasti kuolemaan.

Tuhkarokko johtaa kuolemaan 1–3 tapauksessa tuhatta sairastunutta kohden.

Jo aiemmin on epäilty vahvasti, että tuhkarokon sairastaminen heikentää elimistön vastustuskykyä muita tauteja vastaan jopa yli kahden vuoden ajan. Nyt julkaistut tulokset osoittavat teorian todeksi.

Tuhkarokkoon ei ole lääkettä. Tautia voi ehkäistä vain rokotuksin. Suomessa tuhkarokkoa vastaan kehitetty rokote on ollut laajassa käytössä vuodesta 1975 lähtien. Rokotevastaisuus kuitenkin on lisääntymässä ympäri läntistä maailmaa. Viime vuonna EU-maissa todettiin yli 12 000 tuhkarokkotapausta, joista 35 johti kuolemaan. Suomessa tautitapauksia oli 16.

Lue myös:

    Uusimmat