Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen, kuntien välillä suuria eroja – THL:n ylilääkäri: "Vaikea ymmärtää, miksi tämä rokote jää ottamatta"

Papilloomavirusrokotteesta uutta tietoa 2:05
Elokuussa 2018 uutisoitiin suomalaistutkimuksesta, joka osoitti, että papilloomavirusrokotteen saaneilla tytöillä ei ole kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin.

Papilloomarokotuskattavuus vaihtelee paljon eri kuntien välillä. Hallituksen talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna myös pojat saavat rokotteen.

Suomessa yläkouluun menevistä tytöistä noin 70 prosenttia on saanut papilloomarokotteen, ilmenee rokotusrekisteristä.

Papilloomavirus eli HPV aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokote.

Rokotuskattavuus papilloomaa vastaan vaihtelee hyvin selvästi eri kuntien välillä. Esimerkiksi Naantalissa, Siilinjärvellä ja Hangossa yhdeksän kymmenestä tytöstä on saanut HPV-rokotteen. Heikoin rokotuskattavuus on Pohjanlahden rannikolla. Raahessa, Pietarsaaressa ja Porissa tytöistä alle puolet on rokotettu.

Suurista kaupungeista korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, missä HPV-rokotteen on saanut 75 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä. Suurista kaupungeista alhaisin kattavuus on ollut jo pitkään Oulussa, missä on rokotettu noin 65 prosenttia ikäluokan tytöistä.

Maakunnista Pohjois-Savossa HPV-rokotteen saa yli neljä viidesosaa tytöistä, kun Pohjanmaalla osuus on vain hieman yli puolet.

Rokotus tulossa myös pojille ensi vuonna

Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia.

– On vaikea ymmärtää, miksi Suomessa lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta, ihmettelee ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa.

– Tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata lykätä.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Jopa neljä viidesosaa ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana.

Papilloomavirus aiheuttaa syöpää esimerkiksi suuontelossa, suunielussa, kohdunkaulassa, emättimessä ja peniksessä.

Papillloomarokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Rokotus annetaan tytöille alakoulun viidennellä luokalla. Hallituksen talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna myös pojat saavat rokotteen. 

Nuorilla naisilla kohdunkaulansyövän esiastemuutokset paranevat usein itsestään

Papilloomavirus HPV:llä on erityisen merkittävä rooli kohdunkaulansyövässä. Suuri osa syövän esiasteista paranee itsestään, mutta yksittäisen muutoksen etenemistä ei pystytä tällä hetkellä ennustamaan.

Erityisesti nuorilla naisilla kohdunkaulansyövän esiastemuutokset paranevat usein itsestään, osoittaa tuore kotimainen väitöstutkimus.

Alle 30-vuotiailla naisilla syövän esiastemuutoksista 60 prosenttia parani kahdessa vuodessa. Vain noin kymmenesosa muutoksista eteni. Nuorilla naisilla muutosten paraneminen oli yleisempää kuin naisilla keskimäärin.

Tutkimuksen mukaan kohdunkaulansyövän esiastemuutosten eteneminen syöväksi on kaiken kaikkiaan varsin harvinaista. Kaikista tapauksista vain puoli prosenttia eteni syöväksi.

Tutkimukseen osallistui 1 279 naista, jotka oli lähetetty kohdunsuuntähystykseen solumuutoksen vuoksi. Näistä 503 naisella todettiin vaikea-asteinen muutos kudosnäytteessä.

Lääketieteen lisensiaatti Karoliina Aron väitöstutkimus tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

Juttua täydennetty 21.10.2019 kello 13:55. 

Lue myös:

    Uusimmat