Mainos

Miehen antama suuseksi vaarallisempaa kuin naisen antama - lapsena annettu rokote suojaa

Miehillä on naisiin verrattuna kaksinkertainen todennäköisyys sairastua suu- tai kurkkusyöpään suuseksin takia. Syynä on se, että sukupuoliteitse tarttuva papilloomavirus HPV tarttuu suuseksissä miehiin helpommin kuin naisiin. HPV on yleisin sukupuoliteitse tarttuva virus.

Lähes kaksi kolmasosaa Yhdysvalloissa ja muissa länsimaissa todetuista suusyöpätapauksista on HPV 16 -virustyypin aiheuttamia. Asiasta kerrottiin AAAS-tutkijoiden vuosikokouksessa Washingtonisa. AAAS on lyhenne sanoista American Association for the Advancement of Science. Yhdistys julkaisee muun muassa arvostettua Science-lehteä.

Syöpätapausten lisääntymistä on tutkinut epidemologi Gypsyamber D'Souza John Hopkinsin yliopistosairaalassa Baltimoressa. Hänen mukaansa erityisesti keski-ikäiset valkoiset miehet ovat suurimmassa riskiryhmässä.

D'Souzan mukaan nuoret harrastavat suuseksiä yhä nuoremmalla iällä verrattuna vanhempiin sukupolviin.

– Tutkimuksemme osoittaa, että miesten suuseksikumppanien määrän lisääntyessä myös riski saada suuhun HPV-virus lisääntyy.

Naisilla tätä linkkiä ei ole. Suuseksiä harjoittavien seksipartnerien määrän lisääntyminen ei tutkimuksen mukaan näytä lisäävän syöpäriskiä naisilla.

– Jos verrataan naisia ja miehiä, joilla on ollut yhtä paljon seksikumppaneita, mies saa useammin HPV-viruksen suuhunsa kuin nainen.

Tämän lisäksi naiset, joilla on enemmän vaginayhdyntäkumppaneita, näyttävät saavan harvemmin HPV-viruksen suuhunsa. Syynä voi tutkijoiden mukaan olla se, että jos nainen on saanut ensin HPV-viruksen vaginaan, tästä aiheutuva immuniteetti estää heitä saamasta HPV-virusta suuhunsa.

Miehillä ei ole vastaavaa immuniteettia.

– Näyttää siis siltä, että miehet saavat helpommin infektion suuhunsa. Tämän lisäksi virus ei näytä poistuvan miehiltä samalla tavalla kuin naisilta ja näin syöpäriski kasvaa.

Suuseksi lisää selvästi syöpävaaraa

HPV eli papilloomavirus on varsin yleinen ja yleensä siitä paranee vuoden tai kahden aikana. Jos virus jää kuitenkin suun alueelle, se voi aiheuttaa myöhemmin syövän.

Tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan suuseksi voikin lisätä syöpävaaraa 22 prosentilla. Kahden viime vuosikymmenen aikana tämäntyyppiset syöpätapaukset ovat lisääntyneet 225 prosentilla.

Yhdysvaltain kansallinen terveysvirasto CDC suosittelee HPV-rokotuksia kaikille esiteini-iässä oleville tytöille ja pojille, jotta he suojautuisivat papilloomavirukselta ennen seksin aloittamista.

Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa HPV-rokotteen saavat maksutta 11-12-vuotiaat tytöt mutta eivät pojat. Suomessa rokotteen antamista ilmaiseksi juuri tytöille on perusteltu sillä, että se estää kohdunkaulansyöpää. Rokotteen voi kuitenkin ostaa vapaasti apteekista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.