Mainos

Yle: Alkoholismiin uusi suomalaislääke vuonna 2012

Suomalainen lääkeyritys Biotie Therapies on kehitellyt alkoholin juontia vähentävän lääkkeen. Nalmefeeni ei estä henkilöä tarttumasta lasiin, mutta se vähentää juomishaluja. Lääkkeen tuotekehittely on loppusuoralla. Asiasta uutisoi Yle.

Turkulaisen lääkeyrityksen kehittämän opioidisalpaajan oikeudet on ostanut tanskalainen Lundbeck vuonna 2006. Tarkoituksena on, että tuotteelle saataisiin myyntilupa vuodelle 2012.

Alkoholismin hoitoon ei ole tullut uusia lääkkeitä kymmeneen vuoteen. Tästä syystä asiantuntijat odottavat lääkkeen myyntilupaa.

Kohtuukäyttöä täysraittiuden sijaan

Nykyiset alkoholiriippuvuuden hoitomuodot edellyttävät pääsääntöisesti täydellistä pidättäytymistä alkoholin käytöstä, mikä on alkoholiriippuvaiselle potilaalle hyvin vaikeaa. Yksi tällainen lääke on Naltexron, joka ei sovi osalle potilaista. Naltexron saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia tai sen teho on vähäistä.

Nalmefeeni sen sijaan ei estä henkilöitä juomasta. Lääke auttaa rajoittamaan alkoholin käyttöä estämällä aivojen prosesseja, jotka saattavat johtaa hallitsemattomaan juomiseen. Nalmefeenia voidaan siis ottaa ennakoivasti ja se voidaan kohdistaa riskitilanteisiin.

Asiantuntijat pitävät tärkeänä sitä, että nalmefeenilla ei tavoitella täysraittiutta. Moni alkoholiriippuvainen pyrkii ennemminkin kohtuukäyttöön kuin täysraittiuteen. Asiantuntijat uskovat, että nalmefeenin tulo markkinoille saattaa laskea hoitoon hakeutumisen kynnystä.

(MTV3)

Ylen uutinen: Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.