Kannattaako myös pojille antaa HPV-rokote? THL: Vähentäisi 300 syöpää vuodessa

8:21
THL rokottaisi myös pojat papilloomavirusta vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa laajentaa HPV-rokotukset koskemaan myös poikia. Huomenta Suomessa vieraana olleen THL:n erikoistutkijan Heini Salon mukaan rokotusten kohderyhmän laajentamisella olisi suuri kansanterveydellinen merkitys.

– Rokottamalla myös poikia voisimme estää vuosittain noin 300 syöpätapausta. Väestöstä 80 prosenttia saa HPV-tartunnan elinaikanaan, Salo toteaa.

HPV eli papilloomaviruksella on syy-yhteys moniin syöpiin.

– Kun virus jää kudokseen, se voi aiheuttaa solumuutoksia ja edetä syöväksi.

Poikienkin rokottamisesta laumasuoja

Rokote on kuulunut tyttöjen kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2013 lähtien. Tytöt rokotetaan 11–12-vuotiaina. Salon mukaan rokotus on tärkeä antaa ennen seksielämän aloittamista, koska HPV on yleisin seksin kautta leviävä virus.

Yleistä käsitystä vastoin virus on yhtä yleinen niin tytöillä kuin pojillakin. Myös poikien rokottaminen antaisikin Salon mukaan niin sanotun laumasuojan.

– Rokottamalla poikia me estäisimme sekä miesten että naisten syöpiä ja rokottamalla tyttöjä sekä naisten että miesten syöpiä.

Salon mukaan HPV-rokotetta on tutkittu paljon. Siitä voi seurata normaaleja rokotusreaktioita kuten pistospaikan punotusta ja arkuutta, mutta sen ei ole todettu aiheuttavan kohonnutta riskiä sairastua muihin sairauksiin.

Päätöksen poikien rokottamisesta tekee lopulta sosiaali- ja terveysministeriö, jolle THL on antanut ehdotuksensa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja