Mainos

Yksityismetsissä runsaasti suojeltavaa

Yksityismetsissä arvioidaan olevan noin 100 000 metsälain suojelemaa luontokohdetta. Meneillään olevan kartoituksen mukaan näiden suojeltavien elinympäristöjen yhteispinta-ala on noin 60 000-70 000 hehtaaria, joka on noin 0,4 prosenttia koko maan yksityismetsien pinta-alasta.

Tapio ja alueelliset metsäkeskukset aloittivat viime vuonna yksityismetsissä metsälakikohteiden kartoituksen, jonka väliraportti on nyt julkaistu. Viime vuonna kartoitettiin alle kaksi miljoonaa hehtaaria. Kaikki yksityisomistuksessa olevat metsät, yli 15 miljoonaa hehtaaria, on tarkoitus käydä läpi vuoden 2002 loppuun mennessä.

Kartoituksen rahoitus on kuitenkin vielä auki. Tapion mukaan kartoituksella voidaan varmistaa suojeltavat kohteet etukäteen, jotta ne säilyisivät koskemattomina hakkuissa ja metsänhoidossa.

Viidennes jää huomaamatta

Väliraportin mukaan kartoituksessa ja metsäsuunnittelussa ei havaita läheskään kaikkia metsälakikohteita. Noin viidennes metsälaissa määritellyistä tärkeistä elinympäristöistä jää maastokartoituksissa huomaamatta. Väliraportissa ehdotetaankin, että muun muassa metsänomistajien ja puuta korjaavien urakoitsijoiden koulutusta on jatkettava, jotta kaikkien metsälakikohteiden säilyminen voidaan turvata.

Metsälaissa on lueteltu seitsemän arvokasta elinympäristöä, joiden säilyttämisellä halutaan turvata talousmetsien monimuotoisuutta. Suojeltavia kohteita ovat muun muassa lähteiden, purojen ja lampien lähiympäristöt, ruoho- ja heinäkorvet, rehevät lehdot, kangasmetsäsaarekkeet ojittamattomilla soilla, rotkot ja kurut, jyrkänteet ja niiden alusmetsät sekä kivikot ja louhikot.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.