Yksi viidestä uskoo olevansa ruoka-allergikko, todellisuudessa allergikkojen määrä on pienempi – oireiden taustalla usein muita ongelmia

6:49
Löytyykö syy lisääntyville allergioille liian steriilistä ympäristöstä?

Yhdysvaltalaistutkimus selvitti, kuinka yleisiä aikuisten ruoka-aineallergiat ovat. Selvisi, että useampi amerikkalainen diagnosoi itselleen ruoka-aineallergian kuin mitä allergioita todellisuudessa ilmenee. Allergiaan viittaavien oireiden takana saattaa olla esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä tai ruokaintoleranssi.

Yli 40 000 ihmistä koskeva analyysi osoitti, että arviolta yksi kymmenestä yhdysvaltalaisesta aikuisesta kärsii ruoka-aineallergiasta. 

Kuitenkin 19 prosenttia amerikkalaisista, noin joka viides, luulee olevansa allerginen jollekin ruoka-aineelle. Tutkijoiden mukaan näiden ihmisten oireilu ei kuitenkaan kielinyt mahdollisesti hengenvaarallisesta ruoka-aineallergiasta vaan esimerkiksi ruokaintoleranssista.

Allergian vahvistaminen tärkeää

Tutkijat muistuttavat tiedotteessaan, että ennen tiettyjen ruoka-aineiden rajaamista pois ruokavaliosta, ihmisen olisi tärkeä keskustella lääkärin kanssa.

Mikäli ruoka-aineallergia vahvistetaan, sen hoidon ymmärtäminen on kriittisen tärkeää. Hoitoon kuuluu ruoka-aineallergian oireiden ymmärtäminenäkillisen allergiareaktion, anafylaksian, tunnistaminen sekä adrenaliini-injektorin käytön opettelu.

Tutkijoiden mukaan vain puolella ruoka-aineallergioista kärsivistä aikuisista oli lääkärin diagnoosi ja vain neljäsosa kertoi omistavansa reseptin adrenaliiniin.

– Yllätyimme, kuinka yleisiä aikuisena ilmenevät ruoka-aineallergiat ovat. Tarvitaan lisää tutkimuksia selvittämään, miksi näin tapahtuu ja miten sen voisi estää, sanoi tutkimusta johtanut Ruchi Gupta.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -julkaisussa.

Oireiden takana voi olla muutakin kuin allergiaa

Terveyskirjasto Duodecim kertoo, että Suomessa yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat ovat lehmänmaito, viljat, kananmuna, kala, juurekset, äyriäiset, pähkinä ja suklaa.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys arvioi, että 2–5 prosenttia suomalaisista aikuisista sairastaa ruoka-allergiaa. Tavallisesti aikuisiän allergiassa on kyse lapsuudessa alkaneesta allergiasta tai siitepölyallergiasta johtuvasta ristiallergiasta.

Toisaalta oireiden takana voi olla myös esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja