Keski-Pohjanmaa siirtynyt leviämisvaiheeseen – yksi vappubrunssi teki alueesta Suomen pahimman koronakolkan: Yli tuhat karanteenissa

4:46
THL:n Nohynek varoittaa: Puistohengailijat voivat laittaa koronarallin taas käyntiin

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Leviämisvaiheesta kertoo MTV Uutisille johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell. Leviämisvaihe on seurausta alueen nopeasti kasvaneista tartuntamääristä, ja se mahdollistaa tiukempia rajoituskeinoja. 

Tänään Keski-Pohjanmaan alueella on todettu 21 uutta koronavirustartuntaa, Soite tiedotti aiemmin. Kyseessä on maakunnan päiväkohtainen ennätys.

Tartunnat liittyvät laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta. Karanteenissa on noin 920 henkilöä ja heidän lisäksi muutama sata henkilöä on omaehtoisessa karanteenissa.

Viimeisen kahden viikon eli 14 vuorokauden aikana Soiten alueella on todettu 101 koronatartuntaa. Ilmaantuvuusluku nousi 131:een, joka on Suomen suurin. Lauantaina kärkipaikan ottanut Päijät-Häme (115,5) on nyt surullisen listan kakkosena.

Soite tiedottaa, että tartunnat leviävät erityisen voimakkaasti nuorison keskuudessa Kokkolassa ja Kannuksessa.

– Kaikkea kokoontumista tulee nyt välttää, jotta saamme epidemian rauhoittumaan ja voidaan saavuttaa parempi tilanne kesäksi. Tärkeää on myös estää viruksen leviäminen riskiryhmiin. Jaksetaanhan nyt noudattaa tiukempia rajoituksia muutama viikko, niin saadaan koronavapaampi kesä, Soite tiedottaa.

Testatuista koronanäytteistä noin 2,7 prosenttia on positiivisia. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Alueen koronaviranomaisryhmä arvioi vielä tänään, siirtyykö Keski-Pohjanmaa leviämisvaiheeseen. Lisäksi Soite kokoustaa tänään Kannuksen sivistystoimen kanssa mahdollisista toimenpiteistä kouluissa.

Soiten mukaan keskussairaala joutuu ajamaan alas jo suunniteltuja leikkauksia. Lisäksi sairaalan osastoilla otetaan käyttöön rajoitetut, ennalta sovitut vierailut.

Osa laajasta tartuntaketjusta lähteneistä koronavirustartunnoista on varmistunut koronaviruksen Intian variantiksi.

Juttua täydennetty tiedolla leviämisvaiheesta klo 17.16.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja