Väki juhlii nyt estoitta ulkosalla – THL:n Nohynekilta vakava varoitus koronavaarasta: "Jos lauletaan, huudetaan ja suudellaan, niin.... "

Kesän vihkivarauksissa on palattu koronaa edeltävään aikaan – MTV tapaa häitään valmistelevan pariskunnan 2:10
Kesän vihkivarauksissa on palattu koronaa edeltävään aikaan – MTV tapaa häitään valmistelevan pariskunnan

Suuret ulkona tapahtuvat kokoontumiset ovat koronariski, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek MTV Uutisille.

Korona tarttuu merkittävästi heikommin ulkotiloissa, mutta tartuntariski riippuu siitä, mitä ulkotiloissa oikein tehdään.

– Jos istutaan hyvin lähekkäin, nauretaan, lauletaan, huudetaan ja suudellaan, niin totta kai sellaisessa yhdessäolossa virus siirtyy, vaikka oltaisiinkin ulkotiloissa.

Lämmin sää ja helatorstai ovat saaneet väen tungeksimaan muun muassa puistoihin. Helsingin poliisi tyhjensi keskiviikkoillan aikana kolme puistoa ihmisistä.

Myös SM-liigan voittajan ratkettua väki juhli estoitta ulkosalla tiistai-iltana. Tuhannet ihmiset juhlivat Rauman Lukon voittoa Raumalla kaupungilla.

Hanna Nohynek muistuttaa, että valtaosa aktiivisimmasta väestönosasta on rokottamatta, mikä tarjoaa taudille mahdollisuuden levitä nuoremman väen keskuudessa.

– Toiveemme on, että aikaa vietettäisi pienissä porukoissa ja mielellään sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on muutenkin tekemissä jatkuvasti.

– Kuplautuminen on vielä järkevää ja jos ollaan muiden kanssa, niin käytetään maskia ja pidetään etäisyyttä.

Koronarokotukset etenevät eri kunnissa eri tahdilla. Hanna Nohynekin mukaan rokotteita saapuu maahan viikko viikolta enemmän ja rokotuksissa siirrytään nuorempiin ikäryhmiin.

– Toiveemme on, että heinäkuun loppuun mennessä kaikki yli 16-vuotiaat rokotteen halunneet ovat saaneet ainakin ensimmäisen annoksen.

Ylilääkäri kertoo, että ikäihmisten rokottaminen on näkynyt jo selvästi tautitapausten määrissä. Sairaalahoidon tarve ja koronakuolemat ovat laskeneet selvästi rokotettujen ikäryhmien keskuudessa.

Suomessa raportoitiin tänään 262 uutta koronavirustartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat