Keski-Pohjanmaalla Intian koronamuunnos leviää "kulovalkean tavoin" – myös opiskelijoiden rekrytapahtumasta rypäs

2:19
Keski-Pohjanmaa siirtyi koronan leviämisvaiheeseen.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten sairaanhoitopiirissä on raportoitu 21 uutta koronavirustartuntaa ja peräti noin 920 ihmistä on asetettu karanteeniin. Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin mukaan vaikuttaa siltä, että tapaukset liittyvät aiemmin uutisoituun laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta ja on nyt levinnyt ärhäkkänä opiskelijoiden rekrytointitapahtumassa.

Johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell vahvistaa MTV Uutiset Livelle, että kyseessä vaikuttaa olevan sama viruskanta.

– Näillä on suurimmalla osalla ollut jäljitettävyys toisiinsa nähden. Useampia tartuntoja on tullut ilmi samanaikaisesti. Yksi näistä on vappubrunssilta ja toinen ammattioppilaitoksen kampuksella esiintyvä rypäs. Todennäköisesti nämä ovat samaa tautia, vaikkemme tiedä mistä se on tänne tullut, Dabnell toteaa.

Ylilääkärin mukaan kampuksella on ollut rekrytointitapahtuma, johon on osallistunut paljon ihmisiä. Juuri heidän keskuudesta on nyt todettu paljon virustartuntoja.

Dabnellin tiedon mukaan rekrytointitapahtumassa on noudatettu koronaohjeistusta, jonka takia yhtäkkinen tapausten ilmaantuvuus ihmetyttää myös terveydenhuollon ammattilaisia.

– Siellä on todettu myös tätä Intian varianttia, joka näyttää leviävän todella nopeasti, aivan kulovalkean tavoin ihan pienimmissäkin ja lyhyissä kontakteissa ohjeiden noudattamisesta huolimatta.

Tilanteen äkkinäinen ryöpsähtäminen huolestuttaa Soitessa ja ylilääkäri vetoaa varsinkin nuorisoon, ettei tilanne pahentuisi entisestään.

– Kyllä meillä on kova huoli. Olemme koko päivän miettineet, miten saamme epidemiaa rajoitettua. Vetoamme nyt varsinkin nuorisoon. Tapaukset näyttävät keskittyvän yläasteiden ja lukioiden…Nuoriin aikuisiin. Siellä se suurin nopeus ja leviämisriski nyt näyttää olevan, Dabnell arvioi.

Soitessa päätettiin sunnuntaina, että alue siirtyy leviämisvaiheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja