Yksi tyypillinen piirre lastenvaatteissa johtaa Tullin hylkäykseen – "Voi pahimmillaan seurata lapsen kuristuminen"

Tulli löysi tutkituista tekstiilinäytteistä erityisesti liian pitkiä kiristysnyörejä.

Vuonna 2023 Tulli valvoi ja tutki yhteensä 210 Suomeen maahantuotua lastenvaatetta ja petivaatteita. Näytteistä löytyi vaatimustenvastaisia tuotteita. Yhteensä valvotuista tekstiileistä hylättiin kahdeksan prosenttia.

Tyypillisin hylkäyksen syy lastenvaatteissa piili vaarallisen pitkissä kiristysnyöreissä.

– Lasten ja nuorten vaatteissa pään ja kaulan alueella olevat nyörit ovat vaarallisia, mutta niitä löytyy valvonnassamme varsin harvoin, yleensä muutamia tuotteita vuodessa. Suomessa maahantuojat ovat yleensä valveutuneita ja tuntevat yleisimmät riskit, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteessa.

"Voi pahimmillaan seurata kuristuminen"

EU-standardeissa lueteltujen lastenvaatteiden nauhoille ja kiristysnyöreille asetettujen turvallisuusvaatimusten tarkoitus on minimoida riskiä siitä, että nauhat tarttuisivat vahingossa johonkin ja aiheuttaisivat esimerkiksi kuristumisvaaran.

– Pienten lasten huppujen nauhojen tarttumisesta esimerkiksi leikkikenttävälineisiin voi pahimmillaan seurata lapsen kuristuminen. Isompien lasten vaatteiden vyötärön ja alahelmojen nauhojen tarttuminen esimerkiksi polkupyörään voi aiheuttaa vakavia vammoja. Vuoden aikana olemme tutkineet useita lasten housuja, joissa vyötärön kiristysnyörien päät ovat olleet liian pitkiä tai liian paksuja. Joskus vaatteen nyörit on suunniteltu näyttäviksi yksityiskohdiksi ilman, että on kiinnitetty huomiota niiden turvallisuuteen, kertoo tullikemisti Siru Viljakainen.

Vuodevaatteista suurin osa todettiin vaatimustenmukaisiksi, mutta muutamia hylättiin liian suurien formaldehydipitoisuuksien vuoksi.

– Formaldehydi on erittäin myrkyllinen aine. Vaatteesta sitä vapautuu hengitysilmaan ja siitä voi saada hengitysoireita jo pienissä pitoisuuksissa. Lisäksi se voi aiheuttaa ärsytystä silmille ja iholle. Formaldehydin pitoisuutta tekstiileissä säädelläänkin sen vuoksi EU:n kemikaaliasetuksella. Kemikaalijäämien vuoksi erityisesti lasten tekstiilit ja pidempään ihokosketukseen tulevat tekstiilit, kuten vaatteet ja lakanat, kannattaa aina pestä ennen käyttöä, Viljakainen sanoo.

Tulli muistuttaa, että tuotteiden turvallisuus on aina toimijan vastuulla. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin, mutta Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tukes kertoi marraskuussa 2023 poistaneensa markkinoilta kuristumisvaaraa aiheuttavia lastenvaatteita.

Tullin tehtävä on valvoa sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien tuotteiden turvallisuutta maahantuonnin yhteydessä tutkimalla valittuja näytteitä.

Katso myös: Kemikaalivaaroja ja tukehtumisriski – tällaisia ovat Tullin ja Tukesin narauttamat vaaralliset tuotteet

Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan 3:29
Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat