Hedelmättömyyttä aiheuttava maila, myrkyllinen sormus ja tukehtumisvaarallinen lelu – miten kuluttajaa suojellaan vaarallisilta tuontitavaroilta?

Kemikaalivaarallinen padel-maila ja bakteereja sisältävä saippuakuplalelu – näin tuotteiden turvallisuutta valvotaan 3:29
Katso videolta, millaisia vaarallisia tuotteita Suomessa on löydetty valvonnan ansiosta.

Tulli tutkii vuosittain noin 1500 erää tuontitavaroita päästäkseen vaarallisten tavaroiden jäljille. Koska jokaista Suomeen saapuvaa tavaraa ei yksinkertaisesti ehditä testaamaan, valvonnassa korostuu riskien arviointi.

Saippuakuplalelu sisälsi bakteeria. Kiilusilmäisen siililelun silmät irtosivat helposti. Padel-mailan kahvan teippi sisälsi 28 prosenttia painostaan DEPH-ftalaattia, joka voi aiheuttaa lapsille terveysriskin, jopa mahdollisesti vahingoittaa lisääntymiselimistöä.

Nämä ovat esimerkkejä Suomessa hiljattain tavatuista tuotteista, joiden vaarallisuus on paljastunut valvonnan kautta. Tapaukset käyvät ilmi EU:n ylläpitämästä SafetyGate-tietokannasta, jonne kaikki jäsenmaat ilmoittavat vakavimmista turvallisuuspuutteisista tavaroista.

Suomessa tavaroiden turvallisuutta valvovat Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto Tukes ja Tulli. Molemmat viranomaiset päivittävät havaintojaan EU:n yhteiseen tietokantaan. Tämän lisäksi Tukes ja muut viranomaiset varoittavat vaarallisista tavaroista erillisellä verkkosivustolla

Valvonta on pientä tavaroiden kokonaismäärään verrattuna

Tukes ja Tulli voivat testata varsin pienen määrän tavaraa verrattuna siihen, paljonko sitä maahan tuodaan ja kauppoihin hyllytetään.

Siksi valvonnassa korostuu riskiperusteisuus eli valvontaa suunnataan niihin tuotteisiin, joiden arvioidaan aiheuttavan eniten vaaraa tai ne on suunnattu haavoittuvimmille ihmisryhmille kuten lapsille.

Suomeen saapuvan tavaran valvonta alkaa Tullissa. Viranomainen saa tiedon kaikesta Suomeen saapuvasta tavarasta ja riskiin perustuen tuote-eriä otetaan testiin. Testejä tehdään noin 1500 tavaralle ja vuosittain vakavia ongelmia on löytynyt reilun 10 ja vajaan 20 prosentin väliltä.

Millainen tavara sitten herättää Tullin kiinnostuksen?

– Esimerkiksi Aasiasta saapuvat lastenhoitotarvikkeet, jonka brändi tai valmistaja on tuntemattomampi. Yleensä ne otetaan ehdottomasti tutkimuksiin. Korkean riskin tuotteita ovat usein myös halvat lasten lelut. Leluissa on paljon turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia ja mikäli ne eivät täytä niitä, riskit voivat olla todella suuret, kuvailee Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

SafetyGate-tietokannasta kerätystä tilastosta ilmenee, että useimmin vaaralliseksi todetun tavaran alkuperämaa on ollut Kiina. Yleisimmin turvallisuusriskin aiheuttaa sähköiskun vaara ja toiseksi yleisimmin kemikaalit.

– Suurin osa kuluttajille tarkoitetuista tuotteista valmistetaan Aasiassa, sekä turvalliset että puutteelliset, kertoo Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula.

Tullin tavaravalvonnan vuosikatsauksesta ilmenee, että viime vuonna Tulli löysi eniten määräyksenvastaisia tavaroita kosmetiikan kategoriasta. Toiseksi eniten niitä löydettiin kynttilöistä ja muista poltettavista tuotteista, kolmantena listalle nousivat lastenhoitotarvikkeet.

Tukes valvo tavaroita kauppojen hyllyllä ja verkkokaupassa

Jos tavara on Tullin näkökulmasta kunnossa, se pääsee Suomeen markkinoille ja kauppojen hyllyyn.

Hyllyjen välistä tavaralla on vielä muutama mahdollisuus joutua viranomaisen haaviin: Joko huolestunut kuluttaja ottaa Tukesiin yhteyttä tavarassa havaitun ongelman vuoksi tai Tukesin tarkastaja ottaa sen pistokokeena testiin.

– Tukes miettii tarkasti, mihin henkilöresurssia ja testausmäärärahaa kohdennetaan. Esimerkiksi sähkölaitteiden osalta pystymme valvomaan 500–700 tuotetta vuodessa. Joillain sektoreilla testaaminen on kalliimpaa, jolloin tavaroita voidaan testata vain muutamia.

Testaamista tehdään myös projektinomaisesti. Viimeksi Tukes tarkisti lasten syöttötuolien turvallisuutta.

– Havaintomme oli, että nyt testattavien tuotteiden laatu oli parantunut huimasti aiemmasta valvontaprojektista. Mielestäni tämä osoittaa, että myyjät ottavat turvallisuuden vakavasti.

Viallinen tuote on poistettava kaupoista

Tokmanni ilmoitti Lötkö Kiilusilmän takaisinvedosta. Bakteerivaarallinen saippuakupla tuhottiin. Padel-mailan turvallisuuspuute korjattiin. 

Mikäli vikoja havaitaan, tilanteen mukaan tuote joko hävitetään, korjataan tai palautetaan myyjälle lähetysmaahan.

– Tuotteisiin liittyy erilaista lainsäädäntöä, mutta yleisesti toimija vastaa itse tuotteestaan. Tullin toimivalta ulottuu vain siihen erään, joka on tutkittu. Tavaraa maahantuovan toimijan tulee itse varmistua siitä, ettei sama turvallisuusriski koske esimerkiksi aiemmin tai myöhemmin tuotuja eriä samanlaista tuotetta, Neffling kertoo.

Jos Tukes löytää tavarasta vikaa, se velvoittaa yrityksen puuttumaan asiaan.

– Jos tavarassa on turvallisuuspuutteita, Tukes antaa yritykselle päätöksen poistaa tuote myynnistä. Vaarallisimpien tuotteiden tapauksessa vaadimme, että tuote vedetään pois kuluttajilta. Silloin yrityksen tulee ilmoittaa takaisinvedosta ja kuluttaja voi palauttaa tuotteen myyjälle, Kerttula vastaa.

Tukes seuraa, että tavara poistuu markkinoilta. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa Tukesille, jos vaarallinen tuote yhä lepää kaupan hyllyllä.

– Jos tällaisia tapauksia tulee tietoomme, selvitämme yritykseltä, miksi tuotetta yhä löytyy kaupasta.

Tukes ja Tulli muistuttavat, että ulkomaisista verkkokaupoista suoraan tilattuihin tuotteisiin liittyy erityinen riski. Kukaan kotimainen viranomainen ei valvo niiden turvallisuutta.

– On hyvä miettiä, missä on säästetty, jos tavara on erityisen halpa. Olemme yrittäneet viime vuosina viestiä paljon kuluttajille, että jos tuote hankitaan EU:n ulkopuolelta suoraan, valvonta ei ole samanlaista, kuin suomalaisista kivijalkakaupoista tai verkkokaupoista, Kerttula sanoo.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat