Tulli narautti syöpävaarallisia ja myrkyllisiä koruja: "Erittäin haitallisia aineita"

Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita – Viiden jälkeen kävi tutustumassa hänen työpäiväänsä 2:36
KATSO MYÖS: Tullin ruokakoira Rico etsii lentoasemalla laittomia elintarvikkeita. Näin sen työpäivä sujuu!

Tulli hylkäsi 11 prosenttia valvomistaan muotikoruista.

Syöpävaarallista kadmiumia, myrkyllistä lyijyä ja allergisoivaa nikkeliä. Euroopan ulkopuolelta tuotujen korujen ongelmat eivät ole uusi ilmiö, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Vuonna 2023 Tulli hylkäsi 11 prosenttia valvomistaan kaupallisesti maahantuoduista muotikoruista. 

Koruissa liikaa kadmiumia, lyijyä tai nikkeliä: "Osasimme odottaa ongelmia, mutta..."

Vuoden aikana Tulli valvoi ja tutki 152 muotikorua. Tuoteturvallisuusvalvonta keskittyi marketeissakin myytävien kaulaketjujen, sormusten, korva- ja rannekorujen ja hiuspinnien raskasmetallipitoisuuksiin.

– Valitsimme muotikorut – tai niin sanotut epäaidot korut – valvontaamme viime vuosien perusteella. Osasimme odottaa ongelmia, mutta mitä enemmän valvomme, sitä enemmän määräystenvastaisia tuotteita tuntuu löytyvän, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa tiedotteessa.

Jopa 11 prosenttia vuonna 2023 valvotuista koruista sisälsi määräykset ylittäviä määriä kadmiumia, lyijyä tai nikkeliä, eivätkä nämä korut koskaan päässeet myyntiin. 

Lisäksi kahdessa korvakorussa kadmiumin määrän todettiin olevan riskirajoilla. Tulli huomautti kyseisten tuotteiden maahantuojia.

Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin.

Kaikki 17 hylättyä tuote-erää olivat peräisin Euroopan ulkopuolelta, erityisesti Kiinasta ja Intiasta. 

"Erittäin haitallisia aineita"

Muista kuin jalometalleista tai teräksestä valmistetuista koruista löytyy Tullin mukaan säännöllisesti terveydelle haitallisia tuotteita. Liian suuret raskasmetallipitoisuudet voivat aiheuttaa vakaviakin haittoja.

Nikkeli voi aiheuttaa kosketusallergiaa; kadmium ja lyijy kertyvät elimistöön ja niiden haitat näkyvät yleensä vasta pitkällä aikavälillä. Poikkeuksen muodostaa esimerkiksi lyijymyrkytys.

– Kadmium ja lyijy ovat erittäin haitallisia aineita muun muassa keskushermostolle, munuaisille ja luustolle. Lyijy vaikuttaa haitallisesti ihmisen kehitykseen ja lisääntymiseen, ja kadmium on syöpää aiheuttava raskasmetalli, tullikemisti Siru Viljakainen selittää.

Vastuu korun turvallisuudesta on aina tuottajalla.

Katso myös: Tulli takavarikoi laatikollisen kirahvinkakkaa, joista matkustaja "aikoi tehdä kaulakorun"

Tulli takavarikoi laatikollisen kirahvinkakkaa, joista matkustaja "aikoi tehdä kaulakorun" 0:30
Haaviin jäi melkoinen lasti Yhdysvalloissa.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat