Vanhemmat, huomio! Lasten naamiaisasujen turvallisuudessa puutteita – nämä asiat kannattaa huomioida vappuriennoissa

Tukes kehottaa vanhempia olemaan huolellisia vappuasujen kanssa onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

Vappuna kauppojen hyllyt notkuvat taas erilaisia naamiaisasuja, ja moni vanhempi hankkiikin lapselleen hauskan vappuasun. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämien tutkimusten mukaan kaupoissa myytävistä naamiaisasuista osa on turvallisuudeltaan puutteellisia. Lasten vanhemmat voivat myös omilla toimillaan vaikuttaa lastensa turvallisuuteen naamiaisasuja käytettäessä.

Tukes tutkitutti kymmenen lasten naamiaisasua niiden syttyvyyden sekä asujen nauhojen ja kiristysnyörien osalta. Tutkimuksissa ilmeni erilaisia turvallisuuspuutteita useassa tuotteessa.

Tutkitut tuotteet hankittiin suomalaisista myymälöistä ja verkkokaupoista. Viisi tuotetta selvisi tutkimuksista täysin puhtain paperein ja viidessä tuotteessa havaittiin erilaisia puutteita.

Suurin osa naamiaisasujen turvallisuuspuutteista oli lieviä, esimerkiksi merkintäpuutteita. Muutamassa tuotteessa puutteet olivat vakavampia, kuten kankaan liian nopea palaminen sekä kuristumisvaaran aiheuttavat nauhat ja kiristysnyörit kaulan alueella.

– Vakavammin puutteellisten tuotteiden osalta tapausten käsittely on vielä kesken, mutta yleensä turvallisuudeltaan vakavammin puutteelliset tuotteet kerätään myymälöistä ja tarpeen mukaan kuluttajilta pois. Ei-vakavien puutteiden osalta yrityksiä on ohjattu korjaamaan puutteet jatkossa vaatimusten mukaisiksi, toteaa ylitarkastaja Henna Ekman.

Vanhempien huolellisuudella voidaan ehkäistä onnettomuuksia

Lasten naamiaisasujen sesonkiaikaa on ollut perinteisesti vappu, mutta nykyään asut ovat ympärivuotisessa käytössä. Syksyn halloween-juhlien lisäksi lapset käyttävät niitä myös syntymäpäiväjuhlissa ja arkena leikeissä.

Nämä asiat kannattaa huomioida, kun hankit lapselle naamiaisasua:

• Tutustu pakkauksessa olevaan ikäsuositukseen. Vanhemmalle lapselle tarkoitettu asu voi olla vaarallinen nuoremmalle käyttäjälle. Esimerkiksi alle kolmivuotiaalle tarkoitetusta tuotteesta ei saa irrota koristeita tai muita osia, joita lapsi voi niellä tai muutoin joutua tukehtumisvaaraan.

• Tarkista löytyykö lasten naamiaisasusta tai pakkauksesta CE-merkintä. CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että naamiaisasu täyttää sitä koskevien Euroopan Unionissa voimassa olevien lelusäännösten vaatimukset.

• Tarkista pakkauksen varoitusmerkinnät. Pakkauksessa voi olla esimerkiksi merkintä "Varo avotulta". Tällöin naamaisasun materiaali saattaa syttyä liekkiin osuessaan. Liekki ei saa kuitenkaan edetä materiaalissa liian suurella nopeudella.

• Tarkista tuotteen käyttö- ja hoito-ohjeet. Selkeiden ohjeiden tulisi olla sekä suomen- että ruotsinkielellä.

• Tarkista pään ja kaulan alueen nauhat. 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille tarkoitetuissa asuissa ei saa olla nauhoja tai kiristysnyörejä hupussa tai pään alueella lainkaan. Nauhat saattavat kiinnijäädessään aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran.

Naamiaisasuostoksilla vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksessa oleviin merkintöihin ja varoituksiin sekä mahdollisiin kuristumisvaaran aiheuttaviin nauhoihin. 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille tarkoitetuissa asuissa ei saa olla nauhoja pään alueella lainkaan.

Lasten naamiaisasujen materiaalien tulisi olla paloturvallisia, mutta markkinoilla on selkeästi myös tuotteita, jotka eivät täytä tätä vaatimusta. Naamiaisasujen materiaalien syttyvyyttä on kuitenkin vaikea arvioida silmämääräisesti.

Naamaisasun pitkä helma tai viitan reuna voi vauhdikkaissa leikeissä osua huomaamatta liekkiin. Nopeasti kankaassa etenevä liekki voi aiheuttaa vakavat palovammat lapselle.

– Naamiaisasut ja avotulet ovat aina riski. Lapsia kannattaa varoittaa avotulesta ja vanhempien on hyvä olla valvomassa lasten leikkejä tiloissa, missä kynttilöitä tai muita juhlatulia poltetaan, Ekman muistuttaa.

Valmistajan vastuu tuotteiden turvallisuudesta

EU:n alueella myytävistä tuotteista ei saa aiheutua vaaraa kuluttajien turvallisuudelle. Mikäli tuote osoittautuu vaaralliseksi, valmistajan, maahantuojan tai myyjän tulisi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ja ilmoittaa asiasta valvontaviranomaiselle.

– Yrityksellä on ensisijainen vastuu siitä, että sen tuotteet ovat turvallisia. Tämä koskee niin valmistajaa, maahantuojaa kuin kaupan eri portaissa toimivia myyjiä, Ekman toteaa.

Yritykset voivat edistää tuotteiden turvallisuutta tekemällä jatkuvaa laadunvarmistus- ja tuotekehitystyötä sekä testauttamalla tuotteidensa turvallisuutta.

Lähde: Tukes

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja