Yksi prosentti omistaa yli puolet maailman varallisuudesta: Maailma kylässä -festivaali käy epätasa-arvoa vastaan

Maailma kylässä -tapahtuma Helsingissä 21. kerran 1:57

Jo 21. kertaa järjestettävä Maailma kylässä -festivaali kampanjoi tänä vuonna oikeudenmukaisuuden puolesta. Paikalla on satoja yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka kaikki ovat paikalla edistämässä tasa-arvoa ja kulttuurien ymmärtämistä.

Sankka väkijoukko on kerääntynyt Kaisaniemen puiston eteläpäähän. Keskeltä kuuluu rumpujen kuminaa, ja sekä miehet että naiset tanssivat rytmissä.

Yksi tanssijoista on kahdeksan vuotta afrikkalaista tanssia harrastanut Heidi Auvinen.

– Tarkoituksemme on muistuttaa siitä, että vaikka tultaisiin eri paikoista ja oltaisi eri näköisiä, niin me kaikki ollaan aika samanlaisia ja kaikille pitäisi antaa yhtäläiset mahdollisuudet, mitä tällä hetkellä ei ole, Auvinen sanoo.

Auvisen sanoma on samalla koko Maailma kylässä -tapahtuman sanoma. Tämän vuoden teema nimittäin on maailmanlaajuinen oikeudenmukaisuus.

Oikeudenmukaisuutta taiteen voimalla

Kaksipäiväisen festivaalin tarjontaan kuuluu musiikkia, tanssia, teatteria ja taidetta. Toki ohjelmistoon kuuluu myös vakavahenkisempiä keskusteluja, dokumenttielokuvia ja kirjallisuutta unohtamatta.

– Tämä festivaali on kansalaistoiminnan ja kansalaisjärjestöjen voimannäyte. Vuodessa on tämä yksi viikonloppu, jolloin erilaiset ajatukset, kulttuurit ja toiminta kerääntyvät yhteen, Maailma kylässä -festivaalin viestintäpäällikkö Johanna Eurakoski sanoo. 

Paikalla on satoja yhdistyksiä kampanjoimassa tasa-arvon puolesta, eikä syyttä. 

– Vaikka maailmamme on nykyään verrattain paljon tasa-arvoisempi paikka elää kuin aikaisemmin, niin on vielä paljon epätasa-arvoakin olemassa. Esimerkiksi rikkain prosentti omistaa yli puolet koko maailman varallisuudesta, Eurakoski jatkaa.

Ruokaa joka kolkasta

Myös mitä moninaisemmat ruokakulttuurit ovat näkyvästi esillä tapahtumassa. Ruokaa on tarjolla Kuusamon neulamuikuista aina kongolaisiin perinneherkkuihin ja Aasian tulisiin nuudeliruokiin asti. 

Tie vieraisiin kulttuureihin käykin helposti vatsan kautta.

– Kuitenkin nälkä on ihmisellä joka päivä ja ihmiset haluavat erilaisia kokemuksia. Tutustuminen eri ruokakulttuureihin olisi varmaan helpoin tapa olla eri kulttuurien kanssa tekemisissä, Jaana Lahtinen pohtii. 

Festivaali sai myös kansainvälisen yleisön puolelleen. Idea juhlia yhtenäisemmän ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta saa kannatusta jamaikalaiselta artistilta Teflonilta.

– Kaikkien ihmisten pitää tehdä yhteistyötä, sillä tällaisia festivaaleja tarvitaan maailmanlaajuisesti, ei vain Helsingissä, ei vain Euroopassa. Meidän pitää viedä tällaiset festivaalit Amerikkaan, Jamaikalle, Karibialle, joka puolelle maailmaa, Teflon luettelee. 

Lue myös:

    Uusimmat