Hiirosen kidutusmurhassa poikkeuksellinen käänne, kaksi miestä vapautettiin – asianajaja kertoo MTV:lle uhrin perheen reaktiosta: "Eivät hae kostoa"

MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan 4:37
MTV Live seurasi Hiirosen murhaoikeudenkäynnin alkua: Uhrin pään ympäri teipattiin pusseja, minkä jälkeen hänet nostettiin sidottuna sohvalaatikon sisälle.

Kaksi neljästä murhasyytetystä on vapautettu tyrmistystä herättäneessä Oulun Hiirosen kidutusmurhatapauksessa. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

Poikkeuksellisen julman murhan uhriksi joutui 18-vuotias tyttö, joka olisi täyttänyt parin päivän kuluttua 19 vuotta. 

Oulun käräjäoikeus on käsitellyt vyyhtiin liittyviä syytteitä syyskuun puolivälistä. Tänään oli jutun viimeinen käsittelypäivä, joka toikin mukanaan yllätyskäänteen.

Oikeus nimittäin määräsi kaksi murhasta syytettyä miestä vapautettavaksi välittömästi. MTV Uutiset tavoitti uhrin perheen asianajajan Kari Erikssonin kommentoimaan asiaa.

– Oikeuden ratkaisu vapauttamisesta enteilee sitä, että murhasyyte näiden kahden osalta tullaan hylkäämään, Eriksson kommentoi MTV:lle.

– Vapauttamisratkaisu perustunee siihen, että oikeuden mielestä näyttö siitä on epävarmaa, että nämä henkilöt olisivat olleet paikalla sillä hetkellä, kun uhri pantiin laatikkoon.

Syyttäjä vaatii neljälle henkilölle eli kolmelle miehelle ja yhdelle naiselle rangaistusta murhasta. Nyt oikeus vapautti vuosina 1977 ja 1990 syntyneet syytetyt, kun näiden puolustusasianajajat vaativat vapauttamista.

Murhapaikalla eli Oulun Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevassa yksityisasunnossa asuneet 1983 syntynyt mies ja ja 1982 syntynyt nainen pysyvät telkien takana.

Kolme puhui samalla tavalla

Syyttäjän mukaan 32-, 40- ja 46-vuotiaat miehet ja 40-vuotias nainen kiduttivat pienikokoista uhria tuntikausia ennen hänen kuolemaansa muun muassa uhkailemalla, lyömällä, viiltämällä, kuristamalla ja sitomalla.

Lopulta pienikokoinen uhri oli työnnettiin alasti, tiukkaan pakettiin sidottuna, suu kapuloituna ja pää huputettuna ahtaaseen sohvan säilytyslaatikkoon.

Oikeuden vapauttamat 46- ja 32-vuotiaat miehet ovat kiistäneet koko ajan olleensa paikalla asunnossa silloin, kun tyttö pantiin 30 senttimetriä korkeaan sohvan säilytyslaatikkoon. kaksikko väittää, että poistui asunnosta ensimmäisten pahoinpitelytapahtumien jälkeen.

Samalla tavalla on kertonut asuntoon jäänyt 40-vuotias mies. Sen sijaan hänen kanssaan asunnossa asunut 40-vuotias nainen on kuvaillut hyvin yksityiskohtaisesti sitä, miten myös 46- ja 32-vuotias mies osallistuivat alastoman ja sidotun tytön nostamiseen sohvalaatikkoon.

Naisen mukaan 32-vuotias olisi vieläpä käskenyt vahtia, että tyttö pysyy laatikossa. Oikeus kuitenkin piti naisen kertomusta epäluotettavana.

Asuntoon jäänyt 40-vuotias mies ja sieltä poistunut 32-vuotias mies pitivät jatkuvasti yhteyttä toisiinsa puhelimitse tuntikausia kestäneen murhatapahtuman aikana. Molempien puhelimet kuitenkin katosivat ja kummatkin poistivat kaikki viestit tästä keskustelusta ennen kuin poliisi pääsi niihin käsiksi.

Omaiset hakevat oikeutta

Uhrin perheen asianajaja Kari Eriksson kertoo MTV:lle, että perhe otti kahden murhasyytetyn vapauttamisen tyynesti.

–  Eivät omaiset ole mitään kostoa ole hakemassa, he hakevat oikeutta, Eriksson muistuttaa.

– Oikeus on varmasti harkinnut tätä asiaa ja tässä oli kyse puhtaasti henkilönäytön arvioinnista. Tässä tapauksessa se perustui yhden kanssasyytetyn kertomukseen, jota vastassa oli kolmen kanssasyytetyn kertomus.

Eriksson toteaa, että harva rikosasia menee enää hänen kaltaisellaan pitkän linjan rikosoikeudenkäyntien konkarilla ihon alle niin kuin tämä tapaus meni.

– Täytyy muistaa, että tässä on keskiössä uhriksi joutuneen tytön kohtalo. Se mitä hän on joutunut kestämään, hänen pitkäaikainen kitumisensa ja kaikki ne tuskat ja kauhut, joista hän on kärsinyt, Eriksson sanoo.

– Tämä on sellainen asia mikä minulla itselläni on ollut koko ajan mielessä. Hyvin harvoin mikään juttu järkyttää minua, mutta tämä on ollut sellainen asia, että jää varmasti loppuiäkseni mieleeni. 

Lue myös:

    Uusimmat