Nyt puhuu koko Suomea kuohuttaneeseen rikokseen syyllistynyt Ari: Olen oikeassa paikassa

17:15imgSyyntakeettomina rikoksen tehneet – Rikospaikka tapasi kaksi Vanhan Vaasan sairaalan potilasta. Katso heidän haastattelunsa kokonaisuudessaan videolta.
Julkaistu 19.05.2025 06:15
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Ari Hyppölä syyllistyi rikokseen, joka kuohutti koko Suomea. Kesällä 2017 hän kaahasi Helsingin keskustassa ja ajoi kuuden ihmisen päälle, joista yksi kuoli. Rikospaikka tapasi Hyppölän Vanhan Vaasan sairaalassa, joka on toinen valtion mielisairaaloista. 

Hyppölä on ollut yli seitsemän vuotta hoidossa valtion mielisairaalassa. Ennen hoitoon joutumistaan yliajon jälkeen hän oli lyhyen aikaa vankilassa. Ennen Vaasaan tuloa hän oli Niuvanniemen sairaalassa kolme vuotta.

Hän on ollut ensimmäistä kertaa sairaalassa jo vuonna 1987. 

Hyppölän diagnoosi on skitsoaffektiivisen häiriön maaninen muoto. 

Ennen Lönnrotinkadun yliajoa Hyppölä on syyllistynyt tuhopolttoon, kun hän sytytti tuleen isänsä kotitalon. Tuolloin hänet passitettiin ensimmäisen kerran pakkohoitoon.

Paniikkikohtaukset ovat pysyneet poissa

Hyppölän hoitoon kuuluu muutamia lääkkeitä, joita hänelle annetaan pääasiassa tabletteina ja toisinaan piikittämällä. 

Saan päivittäin D-vitamiinia, melatoniinia ja vähäisen määrän litiumia. D-vitamiinia ja melatoniinia ei oikein voi pitää lääkkeinä. Piikkinä saan kahden viikon välein olantsapiinia. Piikkilääkitystä suositaan nykyään usein sen helppouden takia. Saamani olantsapiinin määrä on minulle historian toiseksi alhaisin.

– Olen varsin toimintakykyinen. Paniikkikohtauksia ei ole nyt ollut moneen vuoteen. 

Hyppölän paniikkikohtaukset ovat pysyneet poissa pian neljä vuotta, kun hänen lääkitystään on laskettu. Siitä hän on äärimmäisen kiitollinen, koska paniikkikohtauksia hän kuvaa painajaismaisiksi.

– Kesä 2017 oli aivan karmea paniikkioireilun suhteen. Minulle tulee niistä niin hirveitä olotiloja, että minun on vaikea kuvitella, että kukaan voisi kokea mitään sen pahempaa. Minusta tuntuu, että kaikki kyttäävät minua enkä pysty puhumaan juuri mitään. Tuntuu, että kaikki näkevät, että olet kajahtanut aivan umpihulluksi.

Lue myös: MTV tapasi Arin, joka kaahasi kuuden yli, yksi kuoli: "Perisyntini on mania, se sotkee aina kaiken"

Sairaalassa ollut toimelias

Hovioikeuden mukaan Hyppölä syyllistyi yliajossa murhaan, viiteen tapon yritykseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Mielentilatutkimuksessa hänet todettiin syyntakeettomaksi, joten vankilan sijaan hän päätyi sairaalahoitoon. Se on ollut oikea paikka hänelle.

Sairaalaoloaikana hän on opiskellut, kirjoittanut saksan kielen ylioppilaskirjoituksissa ja kirjoittanut kaksi omakustannekirjaa.

– Lääkitykseni on saatu sellaiselle tasolle, jonka kanssa voi elää ja on hyvä jatkaa pitkälle tulevaisuuteen. 

Hyppölä kertoo olleensa täysin sekavassa tilassa, kun hän nousi auton rattiin Helsingin keskustassa ja kaahasi Lönnrotinkadulle. Hänen mukaansa lääkitys ei ollut lainkaan kohdallaan tekohetkellä. Rikosta tehdessään hänellä oli vahva maniavaihe päällä.

Hyppölälle on tehty kaksi kertaa mielentilatutkimus. Kummallakin kerralla hänet todettiin syyntakeettomaksi. Hän kokee sairaalan olevan hänelle ehdottomasti parempi paikka kuin vankila.

Hyppölä pääsee nykyään jo käymään lomilla sairaalasta ja hän saa liikkua Vaasan alueella. Hän tekee pitkiä treenilenkkejä sairaalasta lähialueille.

Hyppölä uskoo myös kotiutuvansa sairaalasta jonakin päivänä.

En usko, että olen materiaalia ikuisuuspotilas.

Mitä Ari Hyppölä kertoo yliajosta nyt? Miten hän viettää aikansa sairaalassa ja miten hänen vointinsa on muuttunut rikosten jälkeen? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: Aapo katuu elämässään eniten, että yritti tappaa kaksi ihmistä harhoissaan: "Ne ovat hirveitä traumoja minulle"

Tällaista on valtion mielisairaalassa – MTV haastatteli kahta syyntakeettomana henkirikoksen tehnyttä potilasta

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka