Yksi käsittämätön luku kertoo kaiken Tampereen kiekkohuumasta – vierasjoukkueet joutuivat miettimään vaihtoehtojaan poikkeustilanteessa

Liigaviikko perkaa SM-liigan välierien ennakkoasetelmat – näissä piilevät haastajien yllätysmahdollisuudet tamperelaisjoukkueita vastaan 19:28
Liigaviikko perkaa SM-liigan välierien ennakkoasetelmat – näissä piilevät haastajien yllätysmahdollisuudet tamperelaisjoukkueita vastaan.

Jääkiekon SM-liigan välierissä päästään kolmansiin otteluihin, kun Tappara isännöi keskiviikkona HIFK:ta ja Ilves torstaina Pelicansia. Edessä on todellinen jääkiekon superviikko, kun molempien sarjojen kolme seuraavaa ottelua pelataan poikkeuksellisesti Tampereella. Kaupunki elää seuraavat päivät uskomattoman kiekkohuuman kourissa.

Tappara ja Ilves pelaavat molemmat kotiottelunsa Tampereen Nokia Arenassa. Näinpä joukkueiden välieräottelut on sijoiteltu kalenteriin eri päiville.

Tappara ja HIFK kohtaavat keskiviikkona, perjantaina ja maanantaina, kun taas Ilves ja Pelicans mittelevät torstaina, lauantaina ja tiistaina. Seuraavan viikon aikana vain pääsiäissunnuntai on Tampereella pyhitetty muulle kuin huippujääkiekolle.

Jopa 60 000 katsojaa

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoo, että lippukauppa välieräotteluihin on käynyt hyvin. Samaa viestiä välittää lipunmyyntiyhtiön katsomokartta, joka kertoo, että etenkin lauantain otteluun mielivien kannattaa hankkia lippunsa nopeasti. Tiistain ottelussa riittää vielä tilaa.

Nokia Arenan kapasiteetti on jääkiekko-otteluissa 12 700 katsojaa.

– Hyvin lähti käyntiin heti viime viikon lopulla. Uskon, että kotipelit ovat kympin (10 000) haminoissa, plus-miinus jotain, Jalo sanoo.

Jalo uskoo menestysnälkäisten Ilves-kannattajien löytävän katsomoon, vaikka kotipelejä pelataan nyt lyhyessä ajassa peräti kolme. Vastaavasta on jo kokemusta tältä kaudelta, kun Ilves ja Tappara joutuivat syksyllä pitkään vieraspelien putkeen Nokia Arenan varausten vuoksi.

Se tarkoitti vastavuoroisesti aikoja, jolloin joukkueet pelasivat kolme kotipeliä kahdeksan päivän aikana.

– Yleisöä tuli hyvin. Sinällään olen luottavainen, että se ei vaikuta, vaikka on putkeen pelejä, Jalo tiivistää ja toteaa, ettei pelitapahtumien ympärille tarvita erityisiä vippaskonsteja yleisön houkuttelemiseksi.

– Ilves-perheelle tällainen on varmasti ihan riittävä tapahtuma. Ei ole mahat täynnä, kun ei ole menestystä tullut. Kaikki ovat liikkeellä, jotka vain ovat lähimaastoissa.

MTV Urheilu ei tavoittanut Tapparan toimitusjohtajaa Mika Aroa kommentoimaan lipunmyynnin tilannetta, mutta Tappara julkaisi aiheesta tiedotteen maanantaina.

Seuran mukaan keskiviikon otteluun on myyty jo 9 000 lippua. Perjantain ottelu puolestaan on täyteen varattu. Maanantaille lippuja on vielä saatavilla hyvin, mutta pyhäpäivä lisännee ottelun houkuttelevuutta.

Kovat myyntiluvut tarkoittavat sitä, että Nokia Arenan kuudessa ottelussa nähtäneen viikon aikana yli 60 000 katsojaa. Tampereen kiekkohuuma voi hyvin jo välierävaiheessa.

Vieraat pohtivat erikoisjärjestelyitä

Välierien erikoisjärjestely on seurausta Nokia Arenan varaustilanteesta. Viikonloppuna halli oli Antti Tuiskun konserttikäytössä ja tiistaina yleisöä viihdyttää italialaistenori Andrea Bocelli.

Niinpä sarjojen kaksi ensimmäistä ottelua pelattiin runkosarjassa huonommin sijoittuneiden joukkueiden kotiluolissa Helsingissä ja Lahdessa perjantaina ja lauantaina.

Tappara ja Ilves ratkaisivat matkustusyhtälön yöpymällä otteluiden välissä pelipaikkakunnalla. HIFK ja Pelicans joutuivat poikkeuksellisessa tilanteessa saman pohdinnan eteen.

Pelicansin joukkueenjohtaja Toni Pasuri kertoo seuran harkinneen majapaikan perustamista Tampereelle muutamaksi päiväksi torstain ja lauantain otteluiden ajaksi.

– Matkahan (Tampereelta Lahteen) on lyhyt, mutta mietimme, halutaanko viettää joukkueen kanssa ekstra-aikaa yhdessä. Siitä oli joukkueen kanssa keskustelua, Pasuri sanoo.

– Päädyttiin tulokseen, että ajetaan pelin jälkeen normaalisti kotiin. Perjantaina on sitten normaali energiapäivä ja lauantaina sitten takaisin Tampereelle.

Päätökseen vaikutti Pasurin mukaan myös se, että pitkänäperjantaina mahdollisuudet yhteiseen tekemiseen Tampereella olisivat voineet olla rajoitetut.

HIFK:n joukkueenjohtaja Jan Lundell kertoo helsinkiläisten päätyneen samaan ratkaisuun. Joukkue ajaa Tampereella pelattujen otteluiden jälkeen Helsinkiin viettämään välipäivää.

– Kaikki vaihtoehdot on käyty läpi ja mennään sillä, mikä on joukkueelle ja pelaajille paras vaihtoehto, Lundell sanoo.

– Totta kai pyritään optimoimaan kaikki se aika pelien ympärillä. Palautumisaika ja kaikki ravinnot ja levot pyritään optimoimaan mahdollisimman hyvin.

Pientä helpotusta huollolle

Pientä helpotusta matkustamisen keskelle eritoten huoltajien elämään tuo se, että joukkueet voivat jättää joitain tarvikkeitaan säilöön Nokia Arenalle.

Pasuri ja Lundell kertovat SM-liiga-joukkueiden huoltajien tekevän mainiota yhteistyötä keskenään. Apua annetaan ja saadaan.

– Kyllä huollot keskenään sopivat niitä. Tiettyjä tavaroita, mitä ei tarvita, pyritään jättämään, ettei tarvitse raahata edestakaisin, Lundell sanoo.

– Puolin ja toisin kun homma toimii, se on molemmille yhtä laillla. Molemmat ymmärtävät, että jos tarvitaan yksi kuntopyörä lisää, se järjestyy.

Vaikka peli kaukalossa on välillä kiihkeää ja tunteet kuumia, taustajoukot toimivat hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Varsinkin huoltopuoli tietää, että aika pitkää päivää painetaan. Ei sitä ehdoin tahdoin haluta hankaloittaa, Pasuri sanoo.

– Hieno nähdä, miten tiiviisti yhteisyössä tätä tehdään.

Molemmat välieräsarjat ovat kahden ottelun jälkeen tilanteessa 1–1.

Lue myös:

    Uusimmat