Kiekkokiima jatkuu Raumalla, Lukko myi kotiavauksensa loppuun: "Isot miehet itkevät hallilla" – näin seurat ottavat yleisöä halleihinsa kauden alkaessa

Asiantuntijat käyvät läpi SM-liigan suurimmat tähdet – näitä pelaajia kannattaa pitää silmällä 5:00
Asiantuntijat käyvät läpi SM-liigan suurimmat tähdet – näitä pelaajia kannattaa pitää silmällä.

SM-liigan mestaruusviiri kohoaa torstaina Rauman jäähallin kattoon hurmioituneiden Lukko-fanien hurratessa, ja voi joukossa olla jokunen turkulainenkin. Joka tapauksessa SM-liiga-kauden avausottelu Lukko–TPS on loppuunmyyty, mikä tämän hetken koronatilanteessa tarkoittaa vajaan 3 000 hengen yleisöä.

Raumalla ei tällä hetkellä ole voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, mutta Aluehallintovirasto (Avi) edellyttää yleisötilaisuuksien järjestäjien ottavan huomioon tartuntatautilain hygieniavaatimukset.

Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas kertoo, että Raumalla ensimmäisiin SM-liigan kotiotteluihin otetaan monen muun seuran tavoin yleisöä noin 75 prosenttia hallin maksimikapasiteetista. 

– Saadaan hallin upea tunnelma, mutta haluamme tarjota niille, ketkä vähän kenties arastelevat myös mahdollisuus pitää etäisyyttä halutessaan. Yhdistelmä elämyksellisyyttä ja turvallisuutta.

3 000 äänekkäästi hurraavaa kannattajaa on Rauman jäähallissa näky, jota ei ole koettu puoleentoista vuoteen. Viime syksynä ennen Lukko-Ässät-ottelu veti rajoitusaikana 2 600 katsojaa. Sitten rajoitukset sulkivat katsojat kokonaan ulos jääkiekko-otteluista. Elokuun Pitsiturnauksessa yleisöä oli lehtereillä 2 700.

Yleisön saaminen halliin maistuu Raumalla.

– Aivan huikealta se tuntuu. Ihan käsittämättömän hieno fiilis niin toimitusjohtajalla kuin varmaan pelaajillakin.

Ennustaminen vaikeaa

75 prosentin maksimiyleisömäärään ovat alkukauden otteluissaan päätyneet muun muassa tamperelaiset Tappara ja Ilves, HPK sekä viime kevään toinen finalisti TPS. Kuopiosta viestitään, että KalPan halliin ottama yleisömäärä voi elää alkukauden otteluiden aikana. Kokoontumisrajoituksia Kuopiossa ei ole voimassa.

Helsingissä ja Lappeenrannassa Etelä-Suomen Aluehallintovirasto on rajoittanut yleisömäärän 50 prosenttiin hallin maksimista.

TPS:n liiketoimintajohtaja Heidi Aho kertoo, että lipunmyynti lauantain kotiavaukseen Ilvestä vastaan on lähtenyt lupaavasti liikkeelle. Katsojien käyttäytymisen ennustaminen on kuitenkin koronatilanteessa poikkeuksellisen vaikeaa.

– Harjoitus- ja CHL-pelien kokemusten perusteella irtolipun ostaminen tapahtuu lähellä ottelupäivää. Lauantaina tiedetään, miten lipunmyynti nyt kehittyy, mutta olen suhteellisen optimistinen, että ihmiset löytävät takaisin halliin, Aho sanoo.

– Yleisömäärä voi olla mitä tahansa 3 500 ja 6 500 väliltä. Valitettavasti asiakkaiden käyttäytymistä on nyt todella haasteelista ennakoida. Ostokäyttäytyminen on nyt erilaista, joten vanhoihin myyntikäyriin ei voi tukeutua. Uskon, että lähtemiskynnys on nuoremmilla aika matala, ja mitä ylemmäs ikähaarukassa mennään, sitä varovaisuutta varmasti on.

Ilahduttavaa turkulaisittain on kausikorttimyynnin paluu koronaa edeltävään aikaan kauden 2019–2020 tasolle. TPS on rajoittanut ensimmäisten kotiotteluidensa yleisömäärän reiluun 6 000 katsojaan.

– Katsomon puoli ei ole välttämättä se haaste, vaan enemmän halutaan varmistaa, että palvelupuoli ja esimerkiksi wc-jonotus toimivat turvallisesti. Tällä lähdetään liikkeelle ja halutaan varmistaa, että tapahtuma on varmasti turvallinen ja pikkuhiljaa katsotaan, miltä kysynnän ja tarjonnan laki alkaa näyttää.

Halu päästä halliin kytee

Mestari Lukon ja hopeajoukkue TPS:n kohdalla lupaavaa lipunmyyntiä voi selittää viime kauden mainiolla menestyksellä, mutta myös häntäpäähän viime kaudella juuttuneen HPK:n lipunmyynti perjantain kotiavaukseen Tapparaaa vastaan on ollut lupaavaa.

– Alku lähti rivakasti liikkeelle. Odotettavissa on, että väkimäärä menee yli 3 000:n, toimitusjohtaja Antti Toivanen sanoo.

– Päästäänkö 4 000:een, on vielä aikaista sanoa. Koko ajan lippukauppa näköjään kasvaa. Oli hyvä alku ja näyttää kiihtyvän kohti perjantaita.

HPK ottaa aluksi Hämeenlinnan jäähalliin maksimissaan 4020 katsojaa. Seura on tehnyt budjettinsa 2 700 katsojan keskiarvon mukaan. Kausikorttimyynti on mennyt maltillisesti.

– Jos verrataan normaaliajankohtaan, olemme perässä. Toissa kaudella myytiin 1 700, viime kaudella 1 300 ja nyt olemme samassa. Emme ole normaalitilanteessa vielä.

Vielä normaalia hitaammasta kausikorttimyynnistä huolimatta Toivanen arvioi katsojien kiekkohuuman olevan kasvamassa. Puolitoista vuotta tiukkojen rajoitusten alla on lisännyt painetta päästä peleihin.

– Pinnan alla on kytenyt tietty halu päästä halliin ja tapahtumiin, nähdä kiekko-ottelu livenä ja tavata ihmisiä. Selvästi se toistuu keskusteluissa aika yleisesti. Toivottavasti se konkretisoituu sitten hyvinä yleisömäärinä muuallakin kuin Hämeenlinnassa.

Torstain kyyneleet

Kovinta kiekkokiima tuntuu kuitenkin olevan Raumalla. Ainakin toimitusjohtaja Kunnas vakuuttaa kaupungin olevan yhä sekaisin viime kevään mestaruudesta.

– Mestaruus näkyy edelleen joka puolella. Voit vain kuvitella, jos viimeksi mestaruus on tullut 1963, Kunnas hehkuttaa.

– Tämä on ollut tälle alueelle vähän kuin vuoden 1995 maailmanmestaruus. Lippikset ja paidat näkyvät katukuvassa. Tunne on todella vahva. Isot miehet varmasti vuodattavat kyyneleitä huomenna hallilla.

Ja mestaruus näkyy myös Lukon kassassa. Kunnaksen mukaan fanituotemyynnissä on lyöty ennätyksiä.

SM-liigan runkosarja käynnistyy torstaina ottelulla Lukko–TPS. C More näyttää kaikki ottelut.

Lue myös:

    Uusimmat