SM-liigan pudotuspeleissä karmea epäkohta – parhaita suosivaan kokonaisuuteen tarvitaan muutos: "Sen mallin tännekin haluaisin"

Maalikooste: KooKoo - Kärpät 5:53
KooKoo dominoi Kärppiä vastaan kotonaan. Ottelusarja ratkeaa torstaina.

Puolivälieräpaikoista taistelevat SM-liigajoukkueet ovat karmean otteluruuhkan kourissa. Pahimmillaan palautuminen ennen Tapparan kohtaamista uhkaa jäädä reilusti alle vuorokauteen. KooKoo tai Ässät voivat joutua pelaamaan seitsemästi kymmeneen päivään. 

Paine kohdistuu erityisellä voimalla KooKoon ja Ässien niskaan. Joukkueet ovat torstain ratkaisevan 1. kierroksen ottelun jälkeen pelanneet kuusi ottelua yhdeksässä päivässä.

Perjantain puolivälieräavaukseensa vastustajaa odottava Tappara on levännyt hyvin. Runkosarjan päätyttyä joukkeella on ollut viikon mittainen huili.

– Vaikea se on hirveästi positiivista tuosta rallista rakentaa, C Moren kiekkoasiantuntija Ari Vallin täräyttää. 

Vallinin mukaan mahdollisesta jatkopaikasta vapautuva euforian tunne voi siivittää joukkueita eteenpäin otteluruuhkankin aikana. Rasitus painottuu ennen kaikkea korvien väliin. 

– Väsyminen on tässä tapauksessa enemmän henkistä. Se on kovaa pumppaamista aina peliin, hän jatkaa. 

KooKoon ruuhka huipentuu toiseen pitkään vierasmatkaan Ouluun. Viimeistä pudotuspelipaikkaa jahdatessaan joukkue pelasi vieraissa myös Jyväskylässä ja Turussa. Kärpät puolestaan pelasi runkosarjan kolme viimeistä otteluaan kotona. Pudotuspelisarja KooKoota vastaan alkoi niin ikään joukkueen kotikentältä. 

Mikäli kouvolalaiset jatkavat kauttaan, on perjantaina Tapparaa vastaan alkavan puolivälieräsarjan avaus siis peräti seitsemäs ottelu kymmeneen päivään.

Kuusi Suomen mestaruutta voittanut ja peräti 132 pudotuspeliottelua urallaan pelannut Vallin tietää kokemuksesta, että matkustusrumba ja tiivis ottelutahti pakottavat joukkueen keskittymään vain olennaiseen. 

– Eihän siinä paljoa aamutreenejä ole. Varmaan joku happihyppely jossain välissä. 

Matkustaminen äärimmäisen kuluttavan urheilusuorituksen jälkeen vaikuttaa palautumiseen. Myös reissaaminen itsessään kuluttaa jo valmiiksi rasittunutta kroppaa ja mieltä. Vallinin mukaan siirtymien huolellinen suunnittelu ja optimaalinen ajoittaminen ovat aivan keskeisiä asioita, kun tahti kiihtyy. 

Tappara ja Ilves hyötyvät

Kärpät jatkaa KooKoon voittaessaan kauttaan Ilveksen haastajana. Oululaiset saavat yhden välipäivän, sillä runkosarjan toiseksi päätynyt Ilves aloittaa omat pudotuspelinsä vasta lauantaina. 

Toisessa parissa jatkopaikan ratkaisevat torstaina Ässät ja TPS. Porilaiset ovat pelanneet samalla tahdilla KooKoon kanssa. TPS puolestaan yhden ottelun vähemmän. Porissa jatkoon selviytyvän joukkueen vastustaja ja pelipäivä ovat kuitenkin riippuvaisia Kärppien ja KooKoon ottelusarjasta. 

Tapparan ja Ilveksen avatessa pudotuspeliurakkansa, on vastustajalla joka tapauksessa edessään viikon neljäs ottelu. 

Tuplapelit historiaan? 

SM-liigassa kaiken nähnyt Vallin penää muutoksia pudotuspelien rajuun otteluohjelmaan. Kiireellä pelaaminen ei lopu 1. kierrokseen. Kauden huipennusta ei pitäisi Vallinin mukaan kiirehtiä viikonloppupelien lisätuottojen vuoksi. 

Vallinin mukaan malli voisi löytyä länsinaapurista. SHL:ssä pudotuspelit käynnistyivät hiljattain niin ikään 1. kierroksen otteluilla. Ruotsissa pudotuspelit on aikataulutettu huomattavasti Suomea väljemmin. Puolivälieristä alkaen ei pelata pudotuspelisarjojen otteluita peräkkäisinä päivinä ollenkaan. 

– Kyllä mä sen Ruotsin mallin tännekin haluaisin. Varmasti se pelin taso pysyisi parempana, kun pelaajat saisivat huilata yhden päivän. Henkiset ja fyysiset energiatasot nousisivat, Vallin sanoo.

Alkavissa puolivälierissä KalPa ja Pelicans pelaavat varmasti peräkkäisinä päivinä, kun sarjan kaksi ensimmäistä ottelua on aikataulutettu heti perjantaille ja lauantaille. Muissakin pareissa on mahdollisia tuplapelejä, mutta vasta neljän ensimmäisen ottelun jälkeen. 

Kärppiä uhkaa katastrofi, kaikki paineet oululaisten niskassa torstaina 1:11
Kärppiä uhkaa katastrofi, kaikki paineet oululaisten niskassa torstaina

Lue myös:

    Uusimmat