Ilves ja Tappara poikkeuksellisessa tilanteessa viikonloppuna: "Semmoinen pieni härdelli" – Tampereella nähdään häivähdys MM-kisoista

Tampereen uuden hallin esittely –"Modernein monitoimiareena Euroopassa" 4:29
Tampereen uuden hallin esittely – "Modernein monitoimiareena Euroopassa".

Tampereen Nokia Arenassa nähdään poikkeuksellinen tilanne lauantaina, kun hallissa pelataan kaksi SM-liigan ottelua samana päivänä. Areenamestari Eric Salmelan mukaan kahden ottelun päivä tarjoaa hyvän mahdollisuuden harjoitella kevään MM-turnausta varten.

Lauantain ensimmäinen kiekko putoaa Nokia Arenassa jäähän kello 14.30, kun Ilves ja Jukurit iskevät yhteen kärkikamppailussa. Viisi tuntia myöhemmin on Tapparan ja SaiPan vuoro mitellä paremmuudesta. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä normaalisti Ilves ja Tappara pelaavat kotiareenallaan eri päivinä.

Areenamestari Eric Salmela ei näe kahden ottelun päivässä suuria haasteita. Hän vertaa järjestelyiden puolesta rypistystä elokuvateatteriin. Näytöksen päätyttyä yleisö poistuu, paikat siistitään ja uudet asiakkaat päästetään sisään.

– Yksi ottelu pelataan, sitten paikat laitetaan taas kuntoon ihan kuin olisi pelit maanantai- ja tiistai-iltana. Nyt on vain pieni hässäkkä siinä, että pitää kiireellisesti hoitaa aitiot ja katsomot, tyhjentää roskikset. Sitten ovet aukeavat uudestaan. Sen jälkeen on taas normaali peli.

Salmela ennakoi, että suurin urakka on juuri hallin siivoamisessa. Areenamestarin mukaan kaikki kynnelle kykenevä henkilökunta on valjastettu töihin, jotta paikat saadaan kuntoon seuraavia asiakkaita varten.

Halli pitää tietysti myös tyhjentää asiakkaista ennen uusien päästämistä sisään.

– Ei tietenkään heti ajeta pihalle, maalaisjärjen mukaan mennään. Vähän aikaa saa olla pelin jälkeen, mutta jossain vaiheessa on pakko sanoa, että nyt pitää lähteä, että saadaan seuraavat asiakkaat sisään.

Nokia Arena toimii keväällä jääkiekon miesten MM-turnauksen pääpelipaikkana. Tuolloin otteluita pelataan saman päivän aikana jopa kolme. Salmela pitääkin launtain otatusta hyvänä tilaisuuten harjoitella kevättä ajatellen.

Tilaisuuden on haistanut myös Jääkiekkoliitto. Paikalle ovat Salmelan mukaan tulossa MM-kisojen "lumipojat", jotka pitävät otteluiden aikana esimerkiksi vaihtoaitioiden edustat ja maalivahdin alueen puhtaana ylimääräisestä lumesta.

– Sama porukka, joka tulee MM-kisoihin, tulee harjoittelemaan sitä.

Salmelan mukaan areenan jää kestää kahden peräkkäisen ottelun rasituksen. Jäätä huolletaan otteluiden välissä niin hyvin kuin ehditään.

– Esimerkiksi MM-kisoissa tulee päiviä, että on kolme matsia. Siinä on jäänhuolto välissä, sitten on uusi peli, sitten taas jäänhuolto, Salmela kertoo. 

– Vähän enemmän tehdään kuin pelkkä ajo. Laitetaan ainakin reunat kuntoon, ja ehkä tehdään useampi ajo. Tehdään niin paljon kuin keretään tekemään.

Areenan tuplapelipäivä vaikuttaa myös hieman vierasjoukkueiden, Jukureiden ja SaiPan arkeen. Joukkueet joutuvat tyytymään tuliterässä areenassa normaalia vaatimattomampiin tiloihin.

– Pukuhuonet aiheuttavat pienen hässäkän. Normaalisti vierasjoukkueet saavat kaksi pukuhuonetta, mutta kun paikalla on nyt kaksi vierasjoukkuetta samaan aikaan, ne saavat vain yhden huoneen. Semmoinen pieni härdelli, mutta ei sekään aiheuta isompaa ongelmaa. He joutuvat tyytymään vain pienempään tilaan.

Kotijoukkueiden toimintaan kahden ottelun päivä ei juuri vaikuta. Ottelutapahtumat ovat erillisiä, joten henkilöstö vaihtuu suurelta osin pelien välissä. Areenan ravintolapalvelut ovat ulkopuolisen toimijan käsissä, joten toiminta jatkuu katkeamatta.

Tapparan toimitusjohtajan Mika Aron mukaan Ilveksen kanssa on käyty läpi lähinnä tilaisuuden vaihtoa.

– Samaten järjestyksenvalvonnan kanssa on mietitty, miten otteluiden välissä ihmiset tyhjentyvät hallista ja saadaan uudet tilalle.

Ilves viemässä lauantain yleisöpotin

Tamperelaiset ovat hienossa tilanteessa jääkiekon SM-liigassa. Ilves porskuttaa sarjataulukon kärkipaikalla, Tappara kolmantena. Kiekkokiiman luulisi siis olevan Tampereella huipussaan.

Lipunmyyntisivuston katsomokartan mukaan Ilveksen peliin onkin tulossa runsaasti katsojia, mutta Tapparan kohdalla kartalta löytyy yllättävän paljon vapaata tilaa.

Aro ei naapurin parempaa myyntiä hätkähdä. Tapparan ottelusiirtojen aiheuttama kotipelien suma näkyy toimitusjohtajan mukaan yleisöluvuissa. Tappara pelaa tällä viikolla peräti neljästi kotiareenallaan. Ilvekselle lauantain ottelu on viikon ainoa kotona.

– Se tuo vähän erilaisen lähtökohdan. Uskon kyllä, että (viikonlopun) lipunmyynti vielä lähtee vetämään, mutta emme varmaan samaan pääse kuin Ilves.

Torstaina Tapparan KooKoo-voittoa seurasi Nokia Arenan lehtereillä vain 3 258 katsojaa hallissa, jonka maksimikapasiteetti huitelee 13 000 kieppeillä. Aro katsoo tulevaan kuitenkin positiivisena ja uskoo myös Tappara-yleisön löytävän halliin. Parin viikon päässä odottavaan kotipeliin HIFK:ta vastaan on myyty jo nyt rutkasti lippuja.

– IFK-peliin on myyty erittäin hyvin lippua, uskon että se tulee olemaan 8 000 ja 9 000 välissä.

Alku joulukuussa avatulla Nokia Arenalla on toimitusjohtajan mukaan ollut "ihan hyvä".

– Nyt on vähän vaisua, mutta uskon, että viikonlopulle tulee lisää väkeä. 4 500 ja 5 000 väliin asettuva katsojamäärä on ihan kohtuullinen, kun pelataan näin paljon. Ihan positiivinen tilanne kevättä kohden, kun rajoituksia puretaan.


Juttua muokattu 19.2. kello 6.34. Poistettu tieto, että samalle päivälle osuvat kotiottelut olisivat seurausta ottelusiirroista. Näin ei ole, vaan ottelut olivat otteluohjelmassa jo alunperin.


Lue myös:

    Uusimmat