Yksi asia tulee muuttamaan työelämän aivan uudella tavalla, eikä kyseessä ole digitalisaatio: "Olen huolissani niistä, jotka ovat parhaassa työiässä"

Antti Palola kertoo tällä hetkellä suurimman työelämää murtavan tekijän 1:43
Palkansaajien keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertoo tällä hetkellä suurimman työelämää murtavan tekijän

Työelämä on murroksessa. Inflaatio jyllää, pätkätyöt lisääntyvät, ja digitalisaatio tulee muuttamaan työmuotoja. Koulutuksissa tullaan panostamaan tutkintokeskeisyyden sijaan osaamiseen. Miten työntekijät pysyvät muutosten perässä?

Suurin muutos on asiantuntijoiden mukaan jo käynnissä.

– Kyllä se on tämä valtava teknologinen muutos, digitalisaatio, joka on muuttanut ja tulee muuttamaan meidän jokaisen työelämää, toteaa Palkansaajien keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Palolan mukaan teknologinen muutos on kuitenkin lyhyemmän ajanjakson muutos, ja suurempi taustalla vaikuttava muutos on ilmastonmuutos.

– Suomen hiilineutraaliustavoite tulee asettamaan aivan uuden tyyppisiä vaatimuksia työelämälle. Olen ennen kaikkea huolissani niistä, jotka ovat parhaassa työiässä.

Palola toteaa, että jotkut toimialat tulevat muuttumaan toisia rajummin. Esimerkiksi teknologian muuntautuminen kiertotalouteen on tulevaisuuden suurimpia kysymyksiä. Etenkin nyt jo työelämässä olevien osaamisen tulee muokkautua ajan vaatimuksiin.

”Työelämä muuttui viikossa enemmän kuin kahdessakymmenessä vuodessa”

Digitalisaation hyödyksi on etenkin viime pandemiavuosina osoittautunut etätyö. Se on tehnyt työntekijöistä entistä itsenäisempiä.

– Reilu kaksi vuotta sitten suomalainen työelämä muuttui viikossa enemmän kuin se muuttui kahdessakymmenessä vuodessa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Palolan mukaan on kuitenkin edelleen työtehtäviä, jotka vaativat läsnäoloa. Lisäksi Palolan mielestä on tärkeää pohtia etätyön vaikutuksia työyhteisölle.

– Olen myös jonkin verran huolissaan työpaikkojen innovaatiokyvystä, kun kohtaamiset vähenevät.

Etätyön myötä matkustaminen vähenee. Tällä on myönteinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Pätkätyötä projektin perään

Työmuodot ovat muuttuneet työelämässä. Projektimuotoiset ja määräaikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet, kun ennen työntekijä saattoi tehdä koko elämänsä uraa samassa työpaikassa.

– Itse kuulun siihen sukupolveen, joka on kasvanut kiinni vakituiseen työsuhteeseen, kokoaikatyöhön ja säännölliseen palkkaan.

Muutoksella on Palolan mukaan paitsi vaikutuksia työntekijöiden työmuotoihin, myös ennen kaikkea johtamiseen. Varjopuolena hän pitää palkan epäsäännöllisyyttä.

– Olen huolissani palkasta, mutta myös sosiaaliturvasta.

Sosiaaliturvan tulee toimia Palolan mukaan sopia yhteen työn pätkämuotoisuuden kanssa. Työmuotojen muuttuminen vaikuttaa esimerkiksi eläkkeeseen ja työttömyysturvaan.

Antti Palola, millaisia haasteita työn murros tuo tekijälleen? 10:03
Antti Palola, millaisia haasteita työn murros tuo tekijälleen?

Lue myös:

    Uusimmat