Osaatko kieltäytyä töissä ylimääräisistä hommista? Kokeile näitä fraaseja!

Työuupuneen painajainen - Ex-suorittajat kertovat 11:17
Videolla ex-suorittajat kertovat, mikä on työuupuneen painajainen.

Uravalmentajat kertovat Huffington Postille, miten voit ilmaista työkavereillesi ja pomollesi, että et pysty enää ottamaan ylimääräisiä työtehtäviä harteillesi.

Joskus voi olla järkevää kieltäytyä uusista työtehtävistä – etenkin, jos vanhojakin tuntuu olevan to do -listalla yli oman tarpeen. Urakonsultit vinkkaavat, miten voit kieltäytyä kohteliaasti, jos pomo tulee pyytämään sinua tekemään "vielä yhden homman".

Parempi sanoa jotain kuin olla hiljaa ja uupua täysin

Uravalmentaja Lawrese Brown huomauttaa, että huonompi ratkaisua on pysyä vaiti ja ottaa lisätehtävä. Saatat pahimmassa tapauksessa hyytyä kaikkien tehtävien alle ja polttaa itsesi loppuun.

– Jos et sano mitään, kukaan ei tajua minkään olevan vialla, Brown sanoo Huffington Postille.

Pomollekin mahdollisuus kehittyä

Joskus pomon kysymys ”voitko tehdä tämän” kuuluu korvissamme vaatimuksena siitä, että ”sinun pitää tehdä tämä”. Brownin mukaan tässä voi olla mahdollisuus antaa pomolle palautetta: esihenkilön tehtävään, johtamiseen, kuuluu myös oppia yhdistämään omat ja työntekijöiden prioriteetit.

Brown muistuttaa, että sinä itse työntekijänä tiedät, miten työskentelet parhaiten. Pomo ei välttämättä tajua, miten kauan jonkin asian hoitamiseen oikeasti menee ja että sitä ei esimerkiksi noin vain hoidetakaan päivän lopuksi.

Joskus kannattaa sanoa ei

Uravalmentaja Jasmine Escalera suostui uransa alkuaikoina tekemään kaiken, mitä pomo pyysi. 

– Ajattelin, että niin pitikin tehdä, koska se kehittäisi minua eteenpäin urallani, hän sanoo Huffington Postille.

Myöhemmin Escalera tuli siihen tulokseen, että suostumalla kaikkeen hän tuli tehneeksi itsestään ”sen tyypin, joka vain tekee hurjasti hommia”.

Näin asetat rajat työkavereillesi

Työkavereille voi olla helpompi asettaa kohteliaasti rajat. Kun tiedät, ettei sinulla ole aikaa tehdä työkaverin pyytämää juttua, voit sanoa yksinkertaisesti näin: "Anteeksi, en juuri nyt pysty auttamaan sinua”. 

Voit pahoitteluiden ohella ehdottaa, että olisiko homma mahdollista voida tehdä myöhemmin tai eri tavalla, kenties myös ehdottaa jotakuta toista kollegaa avuksi. Näin vinkkaa johtamiseen erikoistunut konsultti Mary Abbajay.

– Ajatuksena on olla armollinen ja avulias ilman, että suostuu, jos aika ei riitä, Abbajay sanoo.

– Pahinta mitä voit tehdä on sanoa kyllä johonkin mitä et ehdi ja sitten stressata kahta kauheammin kun työtä on liikaa ja tehdä luultavasti myöhemmin se, mitä yrität tehdä.

Voit ehdottaa ratkaisua, kun kieltäydyt

Brown ehdottaa tapaa, jolla pomon antamasta tehtävästä kieltäytyminen voi tuntua helpommalta: Mikäli olet ylikuormittunut ja pomo tulee pyytämään vielä yhden asian hoitamista, kannattaa kieltäytymisen yhteydessä ehdottaa jotain ratkaisua tilanteeseen. 

Pomon kanssa keskustellessa voi tarjoutua mukauttamaan prioriteetteja, ehdottaa organisaatipsykologi Laura Gallaher. Voit ehdottaa vaikka, että miltä kuulostaa, jos teen ensin tuon ja sitten hoidan tuon toisen projektin myöhemmin.

Kerro pomolle todellinen työtilanteesi

Esihenkilöllä voi olla omat kiireensä ja asiat, jotka hänen pitää hoitaa. Hänellä ei välttämättä ole aavistustakaan siitä, että hänen viimeisin pyyntönsä oikeastaan on se, joka katkaisee sinulta kamelin selän. 

Escalera ehdottaa seuraavanlaista toimintamallia: jotta voisit selittää pomolle, mikä tehtävä nyt todella vaatisi huomiotasi, kartoita, kuinka kauan sinulta menee tehdä joku tehtävä. Tällaista voi kokeilla vaikka viikon tai pari. Kun kysyt pomoltasi, onko mahdollista ohjata vastuitasi muualle, sinulla on näyttää dataa siitä kuinka pitkään jotkin tietyt tehtävät vievät aikaasi.

Escalera kertoo kokeilleensa tätä itse. Erään kerran hän kertoi esihenkilölleen, mitä kaikkea hänellä oli tehtävänä ja kauanko siihen meni. 

– Hän sanoi, että okei no, nämä hommat eivät itse asiassa kuulu työnkuvaasi ja että sinun pitäisi delegoida tuo homma toisaalle.

– Hänellä ei ollut aiemmin ollut tietoa siitä, mitä kaikkea kuului päivittäisiin työtehtäviini.

Ehkä keskustelu ylemmänkin johtoportaan kanssa

Kun sinä ja pomosi olette eri mieltä siitä, mitä sinun pitäisi tehdä, suosittelee Gallaher kokeilemaan seuraavanlaista tapaa ilmaista asia:

– Minulla on eri käsitys siitä, mikä prioriteettini on. Jos emme ole siitä yhtä mieltä, ehkä voisimme yhdessä keskustella siitä ylempien tahojen kanssa. Haluan nimittäin todella toimia yrityksen prioriteettien mukaan.

Joskus voi olla parempi miettiä työpaikan vaihtoa

Escalera muistuttaa, että joskus voi olla hyvä miettiä työpaikan vaihtoa: esimerkiksi jos esihenkilötason vuoksi käy jatkuvasti niin, että et onnistu priorisoimaan niitä työtehtäviä, joilla todella olisi väliä tavoitteidesi kannalta.

– Jos kukaan ei oikeasti tue tai ohjaa sinua ja jos työtä on vain liikaa ja työtaakka liian raskas, kannattaa miettiä, onko tämä todella sellainen yritys tai organisaatio, jossa sinun pitäisi olla töissä. Mieti, onko tämä todella sellainen paikka, jossa voit kukoistaa työntekijänä.

Videolla myös: Mitä on positiivinen stressi ja mikä se on haitallista?

Mitä on positiivinen stressi, ja miksi se on haitallista? 3:10

Lue myös:

    Uusimmat