YK: Pakolaisten suojelu muistettava

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittelee Tampereen huippukokouksen alla EU-maita korostamasta liikaa rajoituksia ja valvontaa pakolaisten suojelun ja oikeuksien kustannuksella.

Pakolainen

-Ymmärrän valtioiden huolen laittomasta maahanmuutosta, mutta vetoan EU-maiden päämiehiin, että uusilla valvontatoimilla ei vaarannettaisi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia, sanoi YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata tänään Brysselissä julkistetussa lausunnossaan. Ogata oli huolissaan siitä, että vainoa pakenemaan joutuneet pakolaiset nähdään usein - niin politiikkojen kuin suuren yleisön silmissä - vain parempien taloudellisten olojen tavoittelijoina. Pakolaisjärjestössä pelätään, että vaikeus saada aikaan yksimielistä päätöstä voi vesittää pakolaispolitiikan uudistuksen, jos yhteistä linjaa joudutaan hakemaan alhaisimmalta mahdolliselta tasolta.

Tampereen kokouksen merkitystä korostaa UNHCR:n mielestä se, että EU:n linjanvedoilla pakolaiskysymyksissä on vaikutusta myös siihen, miten unionin ulkopuoliset maat toimivat samoissa asioissa. EU-mailta toivotaan mm. yhteistä tulkintaa siitä, ketä voidaan pitää pakolaisena. YK-järjestön mielestä Geneven pakolaissopimusta pitäisi tulkita niin, että pakolaiseksi on voinut joutua jonkin muunkin tahon kuin valtion vainotoimien vuoksi. Pakolaisjärjestössä pidetään myös tärkeänä, että EU-maat kykenisivät sopimaan yhtäläisistä periaatteista, joiden mukaan turvapaikan myöntämisestä päätetään. Tämä varmistaisi turvapaikanhakijoiden samanlaisen kohtelun koko EU:ssa. UNHCR:n Brysselin-edustaja Raymond Hall arveli, että tämä myös tasaisi pakolaisvirtaa eri EU-maiden välillä ja näin edistäisi pakolaisista aiheutuvan taakan tasaisempaa jakautumista.

YK:n pakolaisjärjestössä toivotaan lisäksi muun muassa, että EU:ssa voitaisiin sopia yhteisestä linjasta ja vastuun jakamisesta sellaisia tilanteita varten, kun pakolaisia on yllättäen tulossa suuria määriä. Tuorein tällainen tilanne syntyi Kosovon kriisin seurauksena.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat