Mainos

YK: Pakolaisten suojelu muistettava

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittelee Tampereen huippukokouksen alla EU-maita korostamasta liikaa rajoituksia ja valvontaa pakolaisten suojelun ja oikeuksien kustannuksella.

Pakolainen

-Ymmärrän valtioiden huolen laittomasta maahanmuutosta, mutta vetoan EU-maiden päämiehiin, että uusilla valvontatoimilla ei vaarannettaisi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia, sanoi YK:n pakolaisvaltuutettu Sadako Ogata tänään Brysselissä julkistetussa lausunnossaan. Ogata oli huolissaan siitä, että vainoa pakenemaan joutuneet pakolaiset nähdään usein - niin politiikkojen kuin suuren yleisön silmissä - vain parempien taloudellisten olojen tavoittelijoina. Pakolaisjärjestössä pelätään, että vaikeus saada aikaan yksimielistä päätöstä voi vesittää pakolaispolitiikan uudistuksen, jos yhteistä linjaa joudutaan hakemaan alhaisimmalta mahdolliselta tasolta.

Tampereen kokouksen merkitystä korostaa UNHCR:n mielestä se, että EU:n linjanvedoilla pakolaiskysymyksissä on vaikutusta myös siihen, miten unionin ulkopuoliset maat toimivat samoissa asioissa. EU-mailta toivotaan mm. yhteistä tulkintaa siitä, ketä voidaan pitää pakolaisena. YK-järjestön mielestä Geneven pakolaissopimusta pitäisi tulkita niin, että pakolaiseksi on voinut joutua jonkin muunkin tahon kuin valtion vainotoimien vuoksi. Pakolaisjärjestössä pidetään myös tärkeänä, että EU-maat kykenisivät sopimaan yhtäläisistä periaatteista, joiden mukaan turvapaikan myöntämisestä päätetään. Tämä varmistaisi turvapaikanhakijoiden samanlaisen kohtelun koko EU:ssa. UNHCR:n Brysselin-edustaja Raymond Hall arveli, että tämä myös tasaisi pakolaisvirtaa eri EU-maiden välillä ja näin edistäisi pakolaisista aiheutuvan taakan tasaisempaa jakautumista.

YK:n pakolaisjärjestössä toivotaan lisäksi muun muassa, että EU:ssa voitaisiin sopia yhteisestä linjasta ja vastuun jakamisesta sellaisia tilanteita varten, kun pakolaisia on yllättäen tulossa suuria määriä. Tuorein tällainen tilanne syntyi Kosovon kriisin seurauksena.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.