Mainos

YK:n ympäristökokous New Yorkissa päättyi

YK:n yleiskokous ilmaisi tänään huolensa ympäristönsuojelun toiveiden heikkenemisestä viiden viime vuoden aikana, mutta ei kyennyt sopimaan jäsenmaiden yhteisistä suojelutavoitteista.

Yleiskokousedustajat totesivat viisipäiväisen ympäristöistuntonsa päätteeksi, että kaikki jäsenmaat pyrkivät yhä 1992 Rio de Janeiron ympäristökokouksessa sovittuihin päämääriin. Monista saavutuksista huolimatta ympäristö näyttää kehittyvän entistä huonompaan suuntaan, he myönsivät.

Yleiskokouksen puheenjohtaja, Malesian Razali Ismail kiitti osallistujia rehellisyydestä. Samalla hän valitti, ettei jäsenmaiden poliittinen tahto riitä ongelmien ratkaisemiseen.

Ympäristön tilaa käsitellyt erityisistunto oli Rio de Janeiron ympäristökokouksen seurantakokous. Eripuraisuutensa vuoksi se jätti antamatta sitovan loppulauselman, mutta sopi muun muassa vesiensuojelua ja metsiä koskevien neuvottelujen jatkamisesta. Lopullinen ratkaisu metsäsopimuksesta lykkääntyy kuitenkin vuosituhannen vaihteeseen asti.

Ilmastopäätös jäi joulukuulle

Kokouksen keskeiseksi kiistanaiheeksi nousivat ilmaston lämpenemistä aiheuttavat päästöt, joiden rajoittamisesta ei päästy sopuun.

Euroopan unionin jäsenvaltiot haluavat muun muassa hiilidioksidipäästöille tiukemmat rajat kuin muiden mantereiden teollisuusmaat. Ratkaisu siirtyy Japanissa joulukuussa pidettävään teollisuusmaiden kokoukseen.

Toinen ristiriita ympäristönsuojelussa vallitsee rikkaiden ja köyhien valtioiden välillä. Kehitysmaat eivät kykene täyttämään ympäristönsuojelun velvoitteita ilman apua.

Rio de Janeirossa sovittiin siksi kehitysavun lisäämisestä, mutta vain Hollanti ja Pohjoismaat ovat noudattaneet sopimusta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.