Mainos

YK:n valvonta vahvistuu Itä-Timorissa

YK:n rauhanturvajoukot ovat saaneet Itä-Timorin valvontaansa aiempaa paremmin. Suurin osa Indonesian joukoista on poistunut. YK:n joukot ovat siirtyneet myös pääkaupungin Dilin ulkopuolelle, jotta vuorille paenneet ihmiset uskaltaisivat palata koteihinsa.

Pakolaisia on jo palannut pääkaupunkiin. Ensimmäinen kansalaisjärjestöjen avustuslaiva on lähtenyt kohti Itä-Timoria australialaisesta Darwinista. Laiva on perillä kolmen päivän päästä. Lentokoneilla avustustarvikkeita on jo tuotu. Laiva vie elintarvikkeita, telttoja, lääkkeitä ja muita avustustarvikkeita Itä-Timorissa kodeistaan paenneille ihmisille, kertoivat avustustyöntekijät lauantaina.

Indonesian pääkaupungin Jakartassa mielenosoitukset uutta turvallisuuslakia vastaan päättyivät eilisiltana. Niissä kuoli yhteensä seitsemän ihmistä. Yhdeksänvuotias poika ja yksi mielenosoittaja kuolivat eilisiltana, kun turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoa, joka oli kokoontunut Danamonin aukiolle. Kaksi haavoittui.

Tuntemattomat ampujat tulittivat Australian lähetystöä eilisiltana. Kukaan ei haavoittunut, kerrottiin lähetystöstä. Uusi turvallisuuslaki ei ole vielä voimassa, sillä presidentti B. J. Habibie lykkäsi sen voimaantuloa eilen.

Itä-Timorin julmuudet YK:n tutkintaan?

YK:n ihmisoikeuskomissio ei eilen onnistunut päättämään, olisiko Itä-Timorissa tapahtuneet väkivaltaisuudet tutkittava. Komissio päätti lykätä asian käsittelyn maanantaihin. Itä-Timorin vastarintaliikkeen johtaja Jose Ramos-Horta oli aiemmin verrannut kansansa kohtaloa juutalaisten vainoihin natsi-Saksassa ja vaatinut YK:ta selvittämään Itä-Timorissa tapahtuneet sotarikokset. Aloitteen tutkimusten käynnistämisestä teki EU.
Indonesia oli aiemmin pyytänyt Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maita estämään selvityksen teon.

Suomen Pekka Huhtaniemi sanoi illalla, että ihmisoikeuskomission jäsenillä on maanantaihin saakka aikaa tutustua uuteen tarkistettuun päätöslauselmaan, jonka jälkeen yritetään päästä uudelleen sopuun.
Portugali oli kutsunut ihmisoikeuskomission kaksipäiväiseen erityisistuntoon, joka on neljäs sen 53 vuotta kestäneen toiminnan aikana.

Indonesia on lykännyt armeijan valtaa lisäävän lain hyväksymistä pääkaupungin Jakartan levottomuuksien takia.
(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.